Kako spasiti palme: Šta rade u Hrvatskoj protiv surlaša?

Kako spasiti palme: Šta rade u Hrvatskoj protiv surlaša?

29
Podijeli

Vizure crnogorske obale najbrže do sada mijenja jedna štetočina, crveni palmin surlaš. Svjedoci smo da je na  primorju sve veći broj zaraženih ili potpuno uniuštenih palmi. Dosadašnja borba protiv ove štetočine, tretiranje hemijskim sredstvima, nije urodila plodom. Pitanje je zašto i koliko može biti opravdanje to što u privatnim dvorištima često ne haju za svoje palme i ne tretiraju ih.

U Sekretarijatu za komunalne djelanosti i ekologiju Opštine Herceg Novi u septembru  su evidentirali  35 napadnutih palmi na javnim i privatnim prostorima duž novske rivijere, ali taj broj je vjerovatno veći. Proteklog mjeseca urađen je i veliki broj dendrohirurgija. Međutim, koliko su bili uspješni ti zahvati znaćemo tek za par mjeseci.

Picerija i restoran

Stiče se utisak da su nadležne opštinske službe nemoćne, ili čak neažurne, a državna strategija u suzbijanju epidemije neefikasna. Čulismo ovcih dana komenatre radnika koji obavljaju tretiranja da „nisu ludi“  da koriste propisanu dozu, već razblažuju insekticid vodom, s obzirom da  nemaju adekvatnu zaštitu pri zaprašivanju.

Bez obzira na to, pitanje svih pitanja jeste – kako naći pravi lijek za zaštitu stabala koja predstavljaju naše višedecenijske spomenike prirode i dio su našeg mediteranskog identiteta? Radio Jadran će narednih dana pokušati da pomogne u nalaženju  pravog odgovora i da podstakne nadležne na akciju koja će zaustaviti propadanje ovog blaga. Ovoga puta prenosimo iskustva Hrvastke.

Naši susjedi su ovu borbu shvatili  mnogo ozbiljnije, pa kod njih postoji veći broj metoda zaštite palmi i borbe protiv crvenog surlaša. Kod njih su svi vlasnici palmi obavezni štititi svoje palme prema brojnim Direktivama i Odlukama Evropkse komisije, kao i prema Pravilniku i Akcijskom planu Republike Hrvatske.

Tako Hrvati dendrohirurgiju rade isključivo u zimskom periodu, kada je ova štetočina neaktivna i ne može položiti jaja na svježe orezane grane.

Integralna zaštita palmi

Na sajtu Hrvatske udruge ljubitelja palmi navodi se da nijedna metoda zaštite nije potpuno efektivna sama, ali je moguće postići 100% zaštitu primjenom takozvane Integralne zaštite palmi, koja obuhvata razne metode prevencije kao i redovno preventivno tretiranje, bazirano na biološkim sredstvima u kombinaciji sa ograničenom upotrebom hemijskih sredstava.

“Prevencija zapravo započinje pravilnim agrotehničkim metodama uzgoja palmi. Sprovodi se i trajni monitoring za utvrđivanje prisutnosti štetočine vizuelnim prepoznavanjem simptoma napada kao i takozvanom akustičnom detekcijom. Ako se rano utvrdi prisutnost surlaša na nekom novom području, mogu se na vrijeme primjeniti i ostale metode Integralne zaštite.” – stoji na sajtu Udruge.

Integralna zaštita palme obuhvata monitoring, odnosno redovne preglede koje kod njih obavljaju fitoinspektori Ministarstva poljoprovrede. Dendrohirurgija je jedan od načina borbe, ali samo ako se pravilno i na vrijeme uradi. Jedan od načina na koji u Hrvatskoj detektuju prisutnost surlaša je akustička detekcija, koja se obavlja akustičkim insturmentima. Feromonske klopke za odrasle jedinke su jedan od načina redukcije broja odraslih jedinki. Te klopke sadrže feromone koje luče odrasli mužjaci crvenog palminog surlaša. Sličan sistem je upotreba insekticidne paste koja se nanosi na stablo.

Kada je riječ o upotrebi hemijskih sredatava, Hrvati koriste nekoliko pesticida za tretiranje palmi. Najdjelotvorniji su pesticidi na bazi aktivne supstance pod nazivom “imidaclopirid”. To je preparat koji palma apsorbiuej kroz korjen.

Pored ove medote, postoji još i metoda prskanja krošnje i injektiranje sredstava direktno u deblo, takozvana endoterapija. Prskanje krošnje je najmanje djelotvorno, dok je endoterapija kontraproduktivna, pa je u Hrvatskoj najbolji način borbe zapravo injektiranje pesticida u tlo, kako bi ga palma putem korjenskog sistema primila.

29 Komentari

 1. PENZIONER Pitame komunalac kolika mi je penzija,ja mu kazem.O TAMAN TOLIKO BTI TREBA DA TI UKLONIMO PALMU.ja sam je tretirao hemikalijama i fala bogu opstala.

 2. Surlas je i stigao sa palmama iz uvoza. Sada bi uvoznici palmi trebali, o svom trosku, da uklone zarazene palme i posade nove. Lako je provjeriti ko uvozi sadni materijal u C. Gori. Samo neka fitosanitarna inspekcija dostavi podatke ko je uvozio palme i onda SANKCIJE.

  5
  2
 3. Ne stvarno ljudi, vrijeme je za protest! Kad vladt ne radi oko neceg goruceg poso kako treba, narod mora izac na ulicu. Podsjetit ih dasu radi nas tamo, u sluzbi grada! Ovo sa surlasem je katastrofa, moramo pod hitno da se organizujemo..

  12
  2
 4. Od 5 velikih palmi koje imam vec su stradale dvije iako Sam ih prsko vise puta sto Sam naravno I patio. Ze ukloniti stradalu palmu se placa dosta.
  A sto se tice susjeda NE sumljam da su ispred nas Ali ako prosetate do dubrovnika zavirite Malo u dvorista PA cete sve videt

  • Bolesno je da se placa uklanjanje necega sto siri zarazu! Jedna zenka surlasa 200 jaja polozi, znaci t tu jednu palmu ih na hiljade ima i oni ih puste jer nemaju para (volje) da se sa tim bakcu..

 5. Mislim da bi trebali shvatiti da je svaka palma, bilo da je na javnom I privatnom zemljistu, ukras naseg grada. Veliki broj palmi je u privatnom vladnistvu ali na samoj granici sa obalnim putem, I samim tim sto takve palme znatno ukrasavaju nasu obalu, trebalo bi da Opstina ili stanbeno komunalno, sami obave tretmane tih palmi jer to je u interesu svih nas. Nije problem tretman od 10e vec to sto komunalno pored tretmana trazi da se plati korpa od 70e.

  12
  1
 6. Vlasnici privatnih posjeda na kojima su palme, se zale da im je skupo tretiranje palmi ..10 eura po palmi za svako povremeno prskanje.Zasto se od vlade CG ne trzi finansujska podrska za to.Zasto se ne angazuje kamion sa korpom G.zelenila da se brze odradjuje dendrohirurgija ,ondje gdje je dostupno vozilom doci umjesto postavljanje skela

  14
  1
 7. Zasto se ne uklanjaju zarazene palme iz privatnig dvorista, tj ne radi drenohirurgija?? Evo u kumbor kidaju jednu na setaliste, pet metara pored stoji palma u privatnom dvoristu , ali nju nece kidat “dok ne kaze gazda”. Postoji li nesto sto se zove javno dobro ili se taj termin koristi isklhucivo kad se nesto otima??

  12
 8. Možemo samo da gledamo kako palme propadaju kao što su propali : Bokini hoteli, Bolnica Meljine, Brodogradilište, Prvoborac, PKB-e, Mješovito, šetalište, ulična rasvjeta… nekome propada a nekome odgovara.

  16
  4
 9. za Palme
  Vaša predpostavka je po ovome tacna. Samo bih postavio pitanje gospodji Konjevic zasto zbog ovog Spajic Vanja koja je sef tog sektora se ne smijeni sa funkcije jer po rezultatima tj nerezultatima treba funkciju da obavlja strucna osoba. Vjerovatno odgovor necemo dobiti, a radio Jadranu hvala na prostoru. O procinjenoj steti gradu je apsurdno komentarisati.
  Hvala

  30
  2
 10. Bravo za inicijativu! Kanarska ostrva su se uspijesno izborila sa ovim 100%, pa bi bilo dobro proucit i njihov primjer. Dalje, postoji firma koja se zove EcoPalm koja prodaje mikrotalasno vozilo i sami taj odasiljac. Kontaktieao sam ih direktno, vozilo sa svom opremom kosta 150 000, medjutim moguce je kupiti i samo dio koji se montira ba dizalici, on kosta 70 000, i potreban je agregat koji kosta oko 10 000. Dakle sto se ticd samog vozila ne treba 200 000, nego se moze proci i znatno jeftinije. Jedno tretiranje palme tim mikrotalasima ubije 80%-90% svih larvi

  28
  1
 11. Neko ce i na ovome zaraditi.sumnjam da je ovo je neko namjerno uradio i za koji mjesec ce prodavati palme iz uvoza .Naravno taj neko ce biti blizak rezimu.

  9
  13

Ostavite komentar

*

code