Početna Društvo Kako zaustaviti krađu sadnica: Iz centra Herceg Novog tek zasađeno bilje isčupano

Kako zaustaviti krađu sadnica: Iz centra Herceg Novog tek zasađeno bilje isčupano

17

Zaposleni u Sektoru za održavanje zelenila Komunalno stambenog preduzeća u susret glavnoj turtističkoj sezoni, već mjesec intenzivno sređuju zeleni pojas uz glavne saobraćajnice i sade sezonsko cvijeće.

Međutim, sav njihov trud devalviran je ponovnom krađom sadnica koju su evidentirali jutros u samom centru grada – ograđenom prostoru na Autobuskoj stanici kod marketa IDEA i u parku Sv Leopolda.

Vrijednost sadnica mnogo je manja od ružne slike našeg zajedničkog prostora, gdje sada zijevaju rupe iz kojih su sadnice kompletno izvađene, ističu iz ovog preduzeća:

„Nedostaju hortenzije, 2 san vitalie i više salvia. Ukradene su. Nemamo bolji izraz za ovaj bezumni čin. Naši radnici su uložili nemali trud, utrošena su opštinska sredstva za kupovinu sadnica, a bezumnici su na sve to odgovorili vandalizmom. Hoće li se zaustaviti na ovome? Hoće li ovo jednom prestati? Treba li sugrađanima da se „zahvalimo“ što „vode računa“ o svom gradu?“, pitaju u Komunalno stambenom.

Do sada je od sezonskog cvijeća zasađeno: 700 begonija, 200 salvija, 106 tagetesa, 120 vinki,  od višegodišnjeg (trajnice): 20 hortenzija, 42 san vitalie, 55 kaliopa, 65 pelargonija i 5 agapatusa, kao i 4 stablašice indijskog jorgovana.

U nabavku sadnica uloženo je 2 hiljade eura, tokom sljedeće nedjelje očekuje se nabavka za sadnice u zoni morskog dobra, u vrijednosti 3 hiljade eura.

Samo nema odgovora kako zaustaviti nesavjesne pojedince.

17 Komentari

 1. Sjećam se “rešenja ovog problema” u gradovima Čapljini (zvanično proglašena gradom sa najljepše uređenim trgovima) i Trebinju (uvijek u vrhu takmičenja) još 90-tih godina prošlog vijeka. Gradske vlasti : “dragi sugrađani suočeni smo sa svakodnevnim nestankom ruža, nadamo se da će one koje ste uzeli ukrasiti vaše balkone, mi ćemo se i dalje truditi da sadimo nove kako bi nam grad bio i dalje još ljepši”. E, nekad bijaše ta “odnarođena” vlast.

 2. Trebalo bi javno objaviti da su vrednije sadnice – ČIPOVANE! Pokazati pred medijima čip i detektor koji ga preko dži-pi-esa može bilo gdje na svijetu pronaći.
  Javno objaviti da su vrijednije sadnice u Novome čipovane.
  Naravno da ne moraju sve sadnice biti čipovane: glavno je posijati strah kod potencijalnih lopova.
  E, onda bih volio vidjeti ko bi se usudio ukrasti sadnicu preko koje može biti otkriven i javno osramoćen kao lopov…

  5
  1
 3. Sve sadnice da ponovo zasade o svom trošku komunalni policajci, uključujući sve troškove kupovine novih sadnica, kopanje rupa, zalijevanje i održavanje bar godinu dana . Jasno na čelu sa rukovoditeljkom. A za troškove Cece, Čole i ostale manguparije mogli su kupiti desetine video kamera vrlo visoke rezolucije.

  14
  2
 4. Razumecu da neko u prodavnici ukrade hljeb ili pastetu jer je gladan i nema novca, ali ukrasti cvijece koje uljepsava trgove i baste je zlocin za najvecu osudu.
  Treba uvesti javno omalovazavanje za takve spodobe

  36
 5. Treba tražiti odgovornost i onih stručnjaka koji su naložili sadnju, jer se iz iskustva zna šta se dešava sa sadnicama. Takođe, i za podnu rasvjetu u Igalu koja je papreno plaćena a potpuno je van funkcije.

  22
  2
 6. Neka samo jednu noc kom.policija strazari,a da ne budu vidljivi, eit resultata. Kradja se prijavljuje på da vidimo.Ime i prezime objaviti javno.

  27
 7. Stavite kameru! Nebi se puno njih usudilo na takav potez da se nakon takvog cina prikazu pred cijelim svijetom, a jos mu napisete kaznu! Pa biljku od 1€ plati 50€.. pocesao bi se sl.put prije nego nesto ukrade!

  25
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code