KAKVE SU DIREKTIVE EU ZA POGLAVLJE RIBARSTVO?

KAKVE SU DIREKTIVE EU ZA POGLAVLJE RIBARSTVO?

124
0
Podijeli

fishPrvi skrining za usaglašavanje pravne tekovine EU u poglavlju ribarstva sa crnogorskim zakonima počeće u četvrtak.
Crnogorska delegacija, koju predvodi direktor Instituta za biologiju mora iz Kotora, dr. Aleksandar Joksimović, boraviće u Briselu dva dana.
Biće to prilika da se pogledaju prezentacije koje se odnose na pravnu tekovinu ribrastvo, tj. na menadžment, resurse i flote.
– Pored toga, biće riječi i o inspekciji i nadzoru, strukturnim fondovima i tržišnoj politici, kao i o prilagođavanju Crne Gore međunarodnim sporazumima koje EU ima između zemalja članica, ali i onih sa „trećim” zemljama koje nisu članice, objasnio je za naš radio dr. Joksimović. – Ovo je jedan vrlo ozbiljan zadatak, gdje ćemo biti u prilici da steknemo detaljniji uvid u sve direktive koje se tiču osjetljivih pitanja u poglavlju ribarstva. Zajednička ribarska politika je zapravo ono što je najviše zajedničko EU, jer svi ti resursi nemaju granica i to su tzv. „djeljivi stokovi”. Upravo iz tih razloga postoji mnogo direktiva koje uređuju politiku ribarstva EU.
Vlada Crne Gore je već formirala radnu grupu od 42 člana, koji će po povratku iz Brisela, naredna dva mjeseca raditi na pripremi prezentacije stanja crnogorskog ribarstva. Prezentacija bi trebalo da bude gotova do prvog bilateralnog skrininga zakazanog za početak juna. Između ostalih, grupu čine članovi ribarskih udruženja i raznih državnih institucija.
– Pomenuo bih Ministarstvo poljoprivrede, Monstat, Pravni fakultet, Upravu pomorske sigurnosti, Lučku kapetaniju, kao i Institut za biologiju mora. Svi ćemo naravno dati puni doprinos da u tom periodu pripremimo prezentacije – ističe dr.Joksimović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code