Kakve su šanse za bolji razvoj malog obalnog ribolova i marikulture?

Kakve su šanse za bolji razvoj malog obalnog ribolova i marikulture?

0
Podijeli

U Ankoni se početkom mjeseca sastao Upravni odbor (Steering Committee) za projekat ARIEL – „Promovisanje transnacionalne mreže za mali obalni ribolov i akvakulturu u Jadransko-jonskoj makroregiji“ (Promoting small scale fisheries and aquaculture transnational networking in Adriatic-Ionian macroregion) iz INTERREG ADRION poziva.

Pregledan je radni plan projekta i definisane aktivnosti koje bi trebalo preduzeti do narednog sastanka u maju, kazala je Radiju Jadran PR kotorskog Instituta za biologiju mora, Branka Pestorić:

Picerija i restoran

– Prva dogovorena aktivnost je sakupljanje podataka o malom obalnom ribolovu i marikulturi putem upitnika koji će biti podijeljeni svim interesnim ključnim grupama, odnosno pojedincima iz ove oblasti. Upitnici bi tako obezbijedili podatke za dalju, odnosno ŠOT analizu.  Ona će pokazati snagu, slabosti, prilike i prijetnje za mali obalni ribolov i marikulturu, te kakve su šanse njihovog boljeg razvoja – kazala je ona.

Upitnik će se sprovoditi tokom marta i aprila, a prve analize trebalo bi da budu poznate na sljedećem sastanku u maju. Finalni zaključak očekuje se u oktobru.

U radu skupa u Ankoni je, u ime  kotorskog Instituta učestvovao je dr Zdravko Ikica, te predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i ostalih sedam partnera na projektu (Nacionalni savjet za istraživanja CNR-ISMAR (Italija), Regija Merche (Italija), Institut za oceanografiju i ribarstvo (Hrvatska), Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije (Hrvatska), Helenski centar za istraživanje mora (Grčka), Regija Sicilija – Odjeljenje za mediteranski ribolov (Italija) i Pokrajina Zapadna Grčka (Grčka)).

Podsjetićemo, projekat ARIEL je uz projekat HARMONIA dio prvog ADRION poziva u kojima je kotorski Institut obezbijedio učešće, a projekti se finansiraju iz EU fondova.

ARIEL predviđa promovisanje transnacionalne mreže za mali obalni ribolov i akvakulturu u Jadransko-jonskoj makroregiji,  čiji je lider partner Nacionalni istraživački centar – Institut za marinske nauke (CNR–ISMAR).

Ukupni predviđeni budžet projekta je 1,5 miliona eura od čega je Institutu za biologiju mora opredijeljeno oko 103.000 eura, kazala je ranije za Radio Jadran učesnica u projektu, Milica Mandić iz kotorskog Instituta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code