KAMENARI FILATELISTIČKA SILA

KAMENARI FILATELISTIČKA SILA

112
0
Podijeli

Tomo KaturićPoznati filatelista, pomorski kapetan Tomo Katurić iz Kamenara nezavisnoj Crnoj Gori donio je 11 svjetskih zlatnih medalja.

Upravo se vratio iz Brazila sa zlatnim ili pozlaćenim odličjima, dobijenih za kolekcije: „Poštanska istorija Boke Kotorske 1809-1875″, “Okupacija Crne Gore i Boke Kotorske 1941-1945″, „Pisma bokeljskih pomoraca sa i ka jedrenjacima 1830-1890″, kao i „Pošta austrougarskih mornara 1914-1918”. Uz kolekcije porodice Katurić, Toma, Jelisavete i Đorđija, iz Rio de Jeneira, sa serebrnim odličjima vratio se i Mihailo Radičević.
Bila je to svjetska filatelistička izložba povodom 350 godina Pošte Brazila i 170 godina od izdavanja prve marke u toj zemlji. Katurić je predstavljao Crnu Goru sa preko 700 izlagača iz 80 zemalja na 3200 vitrina:
– Crna Gora je postigla veliki, svjestki uspjeh, jer u malo mjesto Kamenare došlo je jedno veliko zlatno, velika pozlata i srebro. Prema broju srtanovnika to je zavidan i lijep uspjeh. Drago mi je što sam zlatnu medalju primio od predsjednika svjetske federacije, gospodina Tai Pen Hiana iz Singapura. Nosio sam uniformu Bokeške mornarice. Uniforma ima tradiciju od 12 vijekova i značajno je to, jer su sve kolekcije iz kuće Katurića vezane za istoriju Boke” – ispričao je novinarima Katurić.
To što je do sada dobio 11 svjetskih zlatnih medalja, a njegovom sinu Đorđiju fale tri poena do zlata tumači sa sarkazmom:
– Ništa posebno, osim što smo filatelistička velesila. Ali što je u svemu žalosno? Da se to u ovom gradu ne cijeni ni najmanje. Njima je mnogo važno da Toma Katurića ne pokažu na onom video bimu za dan opštine da je donio 10. svjetsko zlato iz Melburna. Zabranjuju snimatelju da dođe kod mene da se snimi čovjek koji živi u Kamenarima koji pripadaju ovoj opštini i državi. To je najžalosnije da čovjek doživi od ovoga grada. Zato sam im vratio i povelju i „zlatnu mimozu”.
Kao predsjednik Saveza filatelista Crne Gore Katurić želi da nastavi sa učešćem na svjetskim izložbama, dogodine na onoj u Seulu. Predložen je za člana svjetskog žirija, što je još jedno priznanje Crnoj Gori. Ali, s obzirom da će iduće godine biti proslavljeno 210 godina od otvaranja Pošte u Boki, kao i 140 od prve crnogorske marke sa likom Knjaza Nikole, Katurić bi prije svega volio da uz pomoć donatora organizuje u Crnoj Gori, veliku izložbu „Montenegro fila”.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code