Kamenari i Bijela od danas dobijaju vodu iz Regionalnog vodovoda

Kamenari i Bijela od danas dobijaju vodu iz Regionalnog vodovoda

6
Podijeli

kamenari 3Kako bi se zbog sušne sezone izbjegle nepopularne mjere restriktivnog vodosnabdijevanja, hercegnovski Vodovod i kanalizacija d.o.o. dogovorio je sa Regionalnim vodovodom preuzimanje dodatnih količina vode iz ovog sistema od danas, koji će, kao i ranije biti distribuirani ka Kamenarima i Bijeloj, saopšteno je našem radiju iz Tehničke službe novskog Vodovoda.

Uz to, u Vodovodu nastoje da na ovaj način sačuvaju postojeće količine vode, jer je izvorište Mojdež zbog sušne sezone presušilo, a  Opačica još uvijek omogućuje redovnu isporuku 160 sec/l vode. Iz sistema Plat, preko Konavala ka Novom dotiče 480 sec/l.

Picerija i restoran

Još nije poznato koje će količine vode biti preuzete iz regionalnog sistema, jer će to zavisiti od dnevne potrošnje, pa će mjerač protoka vode tek poslijepodne očitati utrošenu vodu koja će ka Bijeloj i Kamenarima stići iz tivatskog sistema.

Kako se navodi u saopštenju, voda iz regionalnog sistema preuzimaće se “do kraja sezone”. U lokalnoj upravi ne mopu da preciziraju datum.

Iz Tehničke službe Vodovoda podsjećaju da su koordinisanim djelovanjem DOO “Vodovod i knalizacija“ Herceg Novi, Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju i ostalih nadležnih opštinskih službi uspjeli obezbijediti kontinuirano i kvalitetno vodosnabdijevanje na području čitave opštine. Tome su značajno doprijenijeli napori da se u dogovoru sa Hidroelektranama na Trebišnjici pomjeri termin redovnog godišnjeg remonta postrojenja i hidrotunela Gorica-Plat. Tako su očuvani i kapaciteti lokalnih izvorišta kako bi se potrošačima mogla distribuirati dovoljna količina vode u toku perioda povećane potrošnje tokom ljetne sezone.

U proteklom periodu su vođeni intenzivni razgovori između predstavnika Regionalnog vodovoda, Vodovoda Tivat i DOO “Vodovod i kanalizacija“ Herceg Novi radi iznalaženja mogućnosti za preuzimanje potrebnih količina vode iz sistema regionalnog vodovoda kako bi se održao kontinuitet urednog i kvalitetnog vodosnabdijevanja do kraja turističke sezone.

Inače, cijena za kubik vode, koji će Herceg Novi dobijati iz Regionalnog vodovoda je 0,37 eura.

No, posebno je pitanje kako uprkos raspoloživih 580 sekundnih litara vode, Novom treba još da ne bi bio žedan. Očigledno su i dalje veliki guzbici na mreži, o čemu se malo govori, a nedostaju i pumpe za viša područja.

6 Komentari

  1. evo nakon 5 dana od ove objave mogu da kazem da smo dobili vodu iz bunara Plavda preko puta iz Lepetana a ne iz regionalnog vodovoda.Inace ta voda je vrhunskog kvaliteta reci ce iz vodovoda nadlezni a ja vam kazem da se vec 2 dana ne moze pit jer je slana!!!Zato nek se neko pozabavi sa ovim problemom dok se narod nije potrovao!!!

  2. Gubitci kako ne…prekontrolisite malo satove.Dje god dan noc lije raj je ne placa slobodno.Nalivaju se na racun rashoda masline i mandarine…nemam nista protiv nek zalivaju al neka plate

  3. Pitanje je da li će voda koja dolazi iz regionalnog vodovoda u Kamenare i Bijelu biti ispravna za piće. Jer ako dolazi iz izvorišta u Lepetanima, tada je kavlitet vode problematičan, naročito u sušnim periodima. Prošle godine su Kamenari dobijali vodu iz izvorišta u Lepetanima, pa voda nijr bila ispravna za piće. VODOVOD TREBA DA OBAVESTI GRAĐANE KAKAV JE KVALITET VODE I DA LI SE VODA MOŽE BEZBEDNO KORISTITI ZA PIĆE!

Ostavite komentar