Kampanja: Kada dođe do požara pozovi 112

Kampanja: Kada dođe do požara pozovi 112

3493
8
Podijeli

Tokom prijepodneva na glavnom gradskom Trgu u Hreceg Novom sprovedena je akcija, kao dio kampanje pod nazivom “Mjesec zaštite od požara”, u sklopu  projekta Evropske komisije “Svarog 2017”.

Kampanja se u Crnoj Gori sprovodi od 4. maja i trajaće do kraja mjeseca. Pored službenika Direktorata za vanredne situacije, učestvovali su i pripadnici Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi, koji su predstavili novo vozilo, donaciju japanske Vlade.

Picerija i restoran

Podijeljen je  promotivni materijal – letak sa bezbjednosnim uputstvima:

– Flajeri su na crnogorskom i engleskom jeziku. Došla su dječica iz OŠ Milan Vuković i Dašo Pavičić. Stalno su sa nama i pripadnici  Službe zaštite i spasavanja, sa kojima imamo odličnu saradnju. Zahvalni smo i komunalnoj policiji Hreceg Novi – kazala nam je načelnica područne jedinice Herceg Novi Direktorata za vanredne situacije MUP-a, Lidija Petrone.

Glavni cilj projekta je jačanje regionalne i prekogranične saradnje u oblasti zaštite od požara, upoznavanje sa procedurama i funkcionisanjem Mehanizma za civilnu zaštitu EU, testiranje i uvježbavanje standardnih operativnih procedura u slučaju požar – naglasila je Petrone.

Živimo sa rizikom od požara, a klimatske promjene su sve izraženije, rastu svake godine temperature, sušne sezone su sve duže, pa, na žalost, imamo sve više požara:

– Mi smo mediteranska zemlja, imamo dodatnu obavezu i odgovornost da budemo spremni za vatrene stihije. Moramo biti spremni kako u preventivi, tako i u pripremi za bilo kakve hazarde, pa i hazard od požara – istakla je Petrone.

U bezbjednosnim uputstvima, koja su mogli dobiti neki od prolaznika  naglašeno je da je skoro polovina šumskih požara prouzrokovano ljudskim faktorom: bacanjem cigarete, roštiljanjem, logorskom vatrom, ali i podmetanjem.

Date su precizne instrukcije kako se ponašati u prirodi, ako se kuća nalazi u šumi ili njenoj blizini, kako reagovati kada dođe do požara, a to je porije svega odmah pozvati Operativno komunikativni centar 112, ili Službu zaštite  123. Tu su i uputi  šta uraditi ukoliko se požar približava kući, čime se gasi, šta ukoliko vam se zapali odjeća i drugo.

Kampanja se organizuje u svim gradovima Crne Gore. U Kotoru je najavljena za 29, a u Tivtu za 31. maj.

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je 1. februara započeo realizaciju projekta pod nazivom “Svarog 2017”, u okviru Mehanizma za civilnu zaštitu EU. Finansira ga Evropska komisija – Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći (DG ECHO).

U realizaciji projekta učestvuju i DUZS – Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske (koordinator), francuska škola za civilnu zaštitu – ENTENTE i Regionalni centar za praćenje požara Republike Makedonije.

8 Komentari

 1. Sve ovo je organizovala služba Direktorata za vanredne situacije podružne jedinice Herceg Novi sa načelnicom Lidijom Kolar Petrone i službenicima tog sektora.
  Sve pohvale za zaposlene u Direktoratu za vanredne situacije PJ Herceg Novi.

  5
  3
 2. DA JE SRECE BILO BI VISE TAKVIH KAO STO JE SKOBALJ A NE OVI STO SAMO MISLE NA SEBE I SVOJE INTERESE I STO MJENJAJU STRANKE DA BI DOSTIGLI SVOJE INTERESE JER DA JA ZNAM NIKO DO SADA NIJE URADIO TOLIKO KOLIKO JE ON I DA JE OBNOVIO TOLIKO VASTROGASCE I OPREMU,NIKO NECE TOLIKO NIKADA URADITI A DA NEMA INTERESA

  4
  3
 3. E moja Ariana… e… dje si ti bila kada su djelili besplatne minute za hitne službe?

  Svi pozivi za hitne službe, sa svih moblinih telefona, pa čak nemali kredita, čak bili zaključani, čak bili ukradeni … su mogući i besplatni su!

  Kada ukucaš 112, 122, 123, 124, pa čak 911 (evo upravo probao, RADI!) dobijaš centar za hitne situacije koji dalje vrši koordinaciju i upućuje pozive.

 4. Da je srece vise bi bilo ovakvih kao sto je Škobalj, jer takvi nam trebaju da bi Novi bio nesto, ako se iko pokazao i dokazao to je on. A vi sto “kao mislite na Novi” pa vam je bitna politika i koja ce stranka biti na vlasti-uzmite i uradite nesto za ovaj grad, a ne odje mlatit ludorije!

  10
  12

Ostavite komentar

*

code