Početna Društvo Kampanja za čipovanje pasa i u Herceg Novom

Kampanja za čipovanje pasa i u Herceg Novom

10

Članovi i aktivisti NVO “Prijatelji životinja Podgorica” boravili su danas u Herceg Novom, gdje su na štandu na Škveru dijelili flajere i razmjenjivali informacije sa vlasnicima pasa o odgovornom vlasništvu.

Riječ je o realizaciji projekta “Biti odgovoran prema životinjama je naša obaveza”, koji su sa 16.110 eura podržali Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

„Zalog“ sprovođenja projekta je to što u Crnoj Gori postoji veliki broj slučajeva neodgovornog vlasništva, kao i ogroman broj napuštenih bezdomnih pasa, saopštili su iz ove organizacije na početku kampanje, tokom koje obilaze crnogorske gradove.

Direktor ove NVO, Dragoje Vlahović, kazao je između ostalog danas, da će tokom narednih dana koristiti lijepo vrijeme kako bi obišli što više gradova i razgovarali sa što više ljudi o problemima koje imaju sa ljubimcima i ukazali na obavezno čipovanje pasa. Čipovanje je jako jednostavno i jeftino i za samo 2 i po eura u bilo kojoj Veterinarskoj ambulanti u Crnoj Gori možete čipovati psa, da dobije pasoš i vakcinu“, kazao je Vlahović.

U okviru projekta, obilaziće i sva skloništa za napuštene životinje, kako bi zajedno sa upravom tih skloništa konsatovali sve njihove nedostatke koji bi u najkraćem roku bili otklonjeni, radi poboljšanja uslova za životinje koje tamo borave.

Kako je ranije saopšteno iz ove NVO, pokušaće da u sklopu lokalnih zajednica pronađu volontere, koji će obilaziti ta skloništa i pomagati zaposlenima u poboljšanju uslova u istima”, kazali su iz te NVO.

„Mi ćemo od lokalnih samouprava zahtijevati da u plan budžeta za 2020. ili najkasnije za 2021. godinu obavezno uvrste i izgradnju skloništa za napuštene životinje, ali da se to ne svede samo na pusta obećanja, kao što je to u prethodnom periodu bio slučaj sa nekim opštinama, već da se obavežu da će taj projekat i realizovati u predviđenom roku”, navode “Prijatelji životinja”.

U svim opštinama koje trenutno nemaju skloništa za napuštene životinje, kažu da će ostvariti saradnju sa lokalnim veterinarskim ambulantama, kako bi određeni broj bezdomnih pasa bio sterilisan.

“To ćemo finansirati od sredstava dobijenih za projekat. Na taj način ćemo makar u određenoj mjeri smanjiti broj njihove populacije, ali i, nadamo se podstaći lokalne samouprave da nastave sa tom praksom, koliko god je to moguć”, kazali su.

Kampanja je počela sredinom septembra i trajaće pola godine.

10 Komentari

  1. Treba i vama da metnu cip da skupite izmet s ulice koje vam psi ostavljaju i da ugradite korpu psu da prolaznici budu bezbjedni. Lovcima dva cipa,njihovi zapomazu svunoc i ne daju spavat narodu. E sad oce li vas spricnut Medic ili Bozo,odlucite sami.

  2. Jesu li dali instrukcije da u pasošu psa i ako ima vakcinu protiv bjesnila na posebnoj stranici mora biti uveden nalaz od laboratorije koje je priznata sa strane EU kako bi pas slobodno ulazio u zemlje EU. Svi oni koji imaju pasoš neka pogledaju da li im je prazna ta stranica naslov je NALAZ SEROLOŠKOG ISPITIVANJA NA BJESNILO. Lično mi se desila neprijatnost zbog propusta naših slabo informisanih veterinara i ako uzmu novac i daju razne vakcine očigledno ne znaju što je sve potrebno da stoji u pasošu. Čak i u novim CG pasošima ne stoji taj pečat,znači ni oni koji apeluju da mjenjamo pasoše uz uslov da se ljubimac ponovo pelcuje ne urade sve adekvatne procdure. Bez ove uredno popunjene stranice ljubimac ne može preći granicu zemlje članice EU. Lično sam vraćen prije par dana zbog tog ne mog propusta. Apelujem na sve veterinare da se dobro i lnformišu kako treba da bude popunjen pasoš. Ne sjede svi kod kuća sa svojim ljubimcima pa prema tome dajte se informisati.

    • Nisi u pravu. Tacnije treba ti TITAR test koji se ne unosi u PASOS a izdaje ga Novi Sad jedino. Ne pljuj, kad neznas. Raspitaj se malo bolje.

    • Da bi se popunila ta stranica mora se odraditi FAVN test. Prije putovanja treba se raspitati o zahtjevima zemlje u koju putujete, pasoš sam ne znači ništa putovali su psi i ranije kada CG nije izdavala pasoš. Za ulazak u EU treba proći tri mjeseca od uzimanja krvi za test, 3-5 dana prije ulaska trebate otići kod veterinara da se pas tretira protiv ehinokokoze i to unese u pasoš kao i trerman protiv kožnih parazita. Tu pas dobija uvjerenje da je zdrav i može da putije. Sa svim tim idete kod veterinarskog inspektora da vam izda sertifikat za nekomercijalno kretanje ljubimaca u EU.

  3. Svaki veterinar u HN bi morao da ima aparat za ocitavanje čipova. Da li ste im to obezbijedili? U protivnom koja je svrha. Treba poceti od nabavke aparata.

    • Ovi što ih čipuju sigurno imaju, inače kako bi drugačije znali da li je čipovan… Ja sam bio kod Dr. Medića, prvo je provjerio sa aparatom, pa onda ugradio čip.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code