Početna Eco Kampanja za sprječavanje afričke kuge svinja

Kampanja za sprječavanje afričke kuge svinja

0

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja uspješno nastavljaju aktivnosti radi sprječavanja pojave bolesti afričke kuge svinja na području Crne Gore.

Foto: pexels

Od 2018 godine, kada je procijenjeno da spadamo u red država pod rizikom od pojave ove bolesti, u kontinuitetu se sprovode mjere za sprejčavanje pojave afričke kuge svinja.

 Afrička kuga svinja je virusna zarazna bolest (domaćih i divljih svinja) koja se manifestuje u obliku hemoragijske groznice sa mortalitetom i do 100%. Nije opasna za ljude i druge životinje. 

 Bolest se ne liječi niti postoji vakcina protiv nje. Preventivne mjere su jedini način za sprječavanje pojave i zaustavljanje daljeg širenja bolesti. U slučaju pojave, jedina mjera je usmrćivanje oboljelih i na bolest sumnjivih životinja, kao i životinja iz kontaktnih gazdinstava. 

 Bolest se širi Evropom

Afrička kuga svinja nikada nije zabilježena na teritoriji Crne Gore. Nakon pojave afričke kuge svinja u Gruziji 2007.godine, registrovana je i u Rusiji i otada se širi, na područje Evrope i Azije. Trenutno je u Evropi zabijležena u Litvaniji, Letoniji, Polјskoj, Ukrajini, Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Moldaviji, Belgiji, Grčkoj, Srbiji, a prije desetak dana registrovana je i u Njemačkoj. Bolest je zabilježena i u Africi (odakle i potiče).

 Mjere prevencije u Crnoj Gori

Mjere prevencije koje Crna Gora sprovodi obuhvataju pojačani nadzor domaćih i divljih svinja, rigoroznu kontrolu uvoza svinja i proizvoda dobijenih od svinja na graničnim inspekcijskim mjestima, informisanje svih zainteresovanih strana i ukupne javnosti o opasnosti od pojave ove bolesti i druge mjere. Na snazi je Naredba o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja kojom je propisana zabrana uvoza domaćih i divljih svinja, kao i uslovi za bezbjedan uvoz proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja iz područja država u kojima je potvrđena ova bolest, a u skladu sa praksom zemalja EU i Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE).

 Kampanja podizanja svijesti o rizicima i obavezama

I u 2020. godini nastavljene su mjere nadzora divljih i domaćih svinja, kao i kampanjom podizanja svijesti, kroz Program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja, koji je sastavni dio Agrobudžeta. Dio mjera finasira se od strane Evropske komisije.

Jedna od ključnih aktivnosti u prevenciji pojave bolesti je kampanja podizanja svijesti kojoj je cilj veća informisanost o riziku od pojave ove bolesti, o obavezama i mjerama kojima se može spriječiti odnosno smanjiti rizik od pojave.

U ovoj godini obezbijeđena su i sredstva za isplatu naknade  u iznosu od 40€ za svako lice koje pruži sigurnu informaciju o pronalasku leša divlje svinje. U tu svrhu otvorena je dežurna telefonska linija na broj 067 666 632.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code