Početna Društvo KANALIZACIJA SE VRAĆA U KUĆE KOD HOTELA „PLAŽA“

KANALIZACIJA SE VRAĆA U KUĆE KOD HOTELA „PLAŽA“

0

Sezona se primiče, a sve je manje strpljenja stanovnika Herceg Novog zbog kašnjenja izgradnje kolektorske i vodovodne mreže, razrovanih puteva i ulica, Šetališta od Igala do Bijele.

Kako nam javljaju građani koji stanuju kod hotela “Plaža”, danas je i prve goste bukvalno “istjerao” iz kuće smrad i otpadne vode. Morali su da potražie drugi smještaj, zbog izlivanja kanalizacije sa Šetališta.
Kako nam pričaju, uklonjen je dio cijevi postojeće kanalizacije koja je fekalije odvodila prema kolektoru kod tvrđave „Forte mare”, a radnici „Sempera” su je začepili „balonom” kako se sadržaj ne bi izlivao u kanal koji je iskopan za polaganje novih cijevi.
Situacija je postala ozbiljnija sa padavinama, jer građani odvode atmosferske padavine u fekalnu kanalizaciju. Stanari na ovom potezu nijesu u mogućnosti da koristie vodu u stanovima za najosnovnije potrebe, jer im se fekalije vraćaju nazad, pričaju nam neki od njih i šalju fotografije za portal Radija Jadran.
– Mještani su se obraćali Komunalnoj policiji i preduzeću „Vodovod i kanalizacija” koji su reagovali izlaskom na teren, ali nisu bili u mogućnosti da riješe problem, jer je odgovornost na podizvođaču kolektora firmi „Semper” – nemoćno navode naši sagovornici.
Oni tvrde da su na gradilištu, na početku Šetališta ispod hotela “Plaža”, gdje je i najveći “krater” sa cijevima, viljuškarima i ostalom mehanizacijom, zaustavljeni radovi. Jer, dežurni čuvar im je kazao da radnici podizvođačke firme “Semper” štrajkuju zbog neisplaćenih zarada. Neka od kanalizacionih cijevi je prekinuta i kanalizacija se izlijeva u more.
Predstavnik izvođača radova, kompanije “Ćeltikćoglu”, Dragan Marković diplomatski, ali oštro je demantovao ovakve navode, ističući samo da se radovi kod hotela “Plaža” odvijaju “malo sporijom dinamikom” i da nema riječi ni o kakvom “izlijevanju fekalija u more”.
„To sigurno nije tako i to se uvijek može provjeriti sa našim inženjerom na licu mjesta. Znači, vade se stare cijevi, stavljaju se nove i odmah se uspostavlja cirkulacija postojeće kanalizacije koja vodi na prepumpnu stanicu Forte Mare i to jedina istina. Tamo je dosta “tijesna” pozicija i pri ovakvom vremenu kamioni ne mogu da ulaze, zato su tu radovi “malo zastali””.
Marković nas uvjerava da se svi radovi, osim na pomenutom dijelu kod hotela “Plaža”, odvijaju za sada planiranom dinamikom, i da će najdalje do 15. maja, početi betonski radovi.
Problemi sa kanalizacionim cijevima, kako nam javljaju slušaoci, nastavljaju se i u Kumboru, gdje svakodnevno dolazi do pucanja starih cijevi i prekida u vodosnabdijevanju. Marković nam je to obrazložio činjenicom da je riječ o dotrajalim cijevima i da se takvi problemi nastoje riješiti u najkraćem mogućem roku.
Iz Opštine Herceg Novi saopštili su da bi do ljeta šetalište trebalo da bude izbetonirano, dok će kamene ploče biti vraćene nakon sezone. Danas su završena sva snimanja i testiranja koja se odnose na ispitivanje kvaliteta položenog kolektora duž magistrale. Nakon postavljanja ivičnjaka za put, asfaltiranje bi trebalo da bude obavljeno predstojećeg vikenda tokom prvomajskih praznika, tačnije 3. i 4. maja.
Takođe, do 15. juna biće završeno i asfaltiranje ostalih kolovoza duž kojih su izvođeni radovi i polagani kolektori. To znači da će oko 40. 000 m² biti asfaltirano do početka turističke sezone, kažu iz privremenog menadžmenta opštine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code