KANLI KULA BLJEŠTI STARIM FILMSKIM SJAJEM

KANLI KULA BLJEŠTI STARIM FILMSKIM SJAJEM

161
0
Podijeli

film fest otvaranjeOdana novska publika i prepuna Kanli Kula sinoć na otvaranju 27. hercegnovskog filmskog festivala Montenegro film festivala. Sam čin otvaranja svečan i jednostavan, uz crnogorsku himnu, prvi put izvedenu “uživo” u interperatciji operskih pjevača Olivere Tičević i Vladimira Andrića.
Potom su glumci Danilo Čelebić i Andrea Mugoša pročitali pismo oskarovca Branka Lustiga, jednog od najznačajnijih holivudskih producenata. Dobitnik je Oskara za filmove “Šindlerova lista”, reditelja Stivena Spilberga i “Gladijotor” Ridlija Skota. Igrao je i u starom filmu Veljka Bulajića, “Kozara”. On je čovjek koji u svojoj biografiji, pored velikih filmova, ima strašno iskustvo sužnja koncentracionog logora u Aušvicu. No, ovaj filmski mag i čovjek neiscrpne energije, kako su ga najvili voditelji, nije zbog zdravlja mogao iz Zagreba da dođe i otvori Filmski festival u Herceg Novom. Zato je poručio:

film fest otvaranje3„Neću biti u mogućnosti da odgovorim počasti i divnoj obavezi da lično otvorim ovaj vrijedni festival. Ipak, koristim priliku da ovim putem izrazim moje poštovanje i podršku organizatorima i svim fimskim poslenicima koje okuplja Vaš festival. Uvjeren sam da ovaj festival predstavlja učinkoviti momenat u plemenitoj misiji širenja filmske umjetnosti, da će poslije gledanja filmova vaše selekcije gledaoci biti mudriji, snažniji, sa samim tim i bolji ljudi.
Dozvolite da ovo moje skromno obraćanje bude i znak za početak 27. hercegnovskog filmskog festivala – Montenegro film festivala – poruka je Branka Lustiga.
film fest otvaranje2Uslijedila je prva projekcija, film „Fasifikator”, reditelja i scenariste Gorana Markovića sa Tihomirom Stanićem, Brankom Katić, Draganom Petrovićem i Sergejom Trifunovićem. Publika je odlično prihvatila vješto postavljenu priču s kraja šezdesetih godina prošlog viijeka i po mišljenju reditelja, već tada pada Jugoslavije. Mnoge scene i dijalozi izmamili su smjeh, pa je gledalište i toplo pozdravilo nakon projekcije protagoniste “Falsifikatora”. Kanli Kulom se potom prolomio gromki aplauz i uzvici radosti na vijest da su crnogorske „ajkule” pobjedile Italijane i ušle u finale svjetskog vaterpolo prvenstva.
Na drugom filmu „Rocker”, rumunskog reditelja Mariana Krisina, ostalo je malo publike. Mnogi su otišli na dokumentarnu selekciju na Belavistu, koju je otvorio film „Valter” Andreja Aćina. Neki i na boks-spektakl na Škver, a neki i u Gradsku kafanu, na koktel povodom otvaranja Montenegro film festivala.film fest otvaranje publika

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code