Početna Kultura Kanli kula: Završen 32. FFHN-Montenegro film festival, ali se filmska rapsodija mora...

Kanli kula: Završen 32. FFHN-Montenegro film festival, ali se filmska rapsodija mora nastaviti

2

Dodjelom nagrada i projekcijom filma „Kradljivci“, japanskog reditelja Hirokazu Koreda, na Kanli kuli je sinoć spuštena zavjesa na 32. Filmski festival-Montenegro film festival.

Nakon sedmodnevne filmske svetkovine, tokom koje je publika na pet lokacija mogla da pogleda skoro 100 filmova, Grand Prix festivala dobio je film “Sažaljenje” grčkog reditelja Babisa Makridisa. Predsjednica žirija u takmičarskoj selekciji dugometražnog igranog filma, makedonska rediteljka Teona Mitevska je saopštila:

– Grandx prix odlazi filmu koji istražuje emociju, koja je zajednička svim ljudima, ali je rijetko u fokusu u umjetničkih dijela. Kroz lik koga nije briga ni za koga, već samo za sebe i njegovih sebičnih potreba, reditelj paradoksalno uspjeva da stvori duboko humanističke istine i prije svega savršeno struktuira film o ljudskoj prirodi, osvježavajući sofisticirani humor – objašnjava Mitevska.

Potom su dodijeljene i obrazložene ostale festivalske nagrade, Zlatna Mimoza za režiju, rediteljki Keren Ben Rafael za film “Djevice”, Zlatna mimoza za scenario Raduu Žudeu za film “Nevažno je da li ćemo u istoriju ući kao varvari”.

Žiri je Zlatnu mimozu za najbolju mušku ulogu dodijelio Janisu Drakopoulosu za film “Sažaljenje”, dok je Zlatnu mimozu za najbolju žensku ulogu  dobila izraelska glumica Džoj Riger za ulogu u filmu “Djevice”.

Nagradu “Živko Nikolić” za poseban doprinos filmskom izrazu, žiri je dodijelio filmu “Neka se leševi sunčaju” rediteljskog dvojca – Helen Katet i Bruna Forcanija.

Specijalno priznanje žirija takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma pripalo je crnogorskom filmu “Lijenština” reditelja, Alekse Stefana Radunovića.

U selekciji dokumentarnog filma Zlatnom mimozom nagrađen je reditelj Dejan Petrović za film “Isti”.

Među studentskim filmovima najbolji je „Doma za Božić“, hrvatskog reditelja Tomislava Đurineca, a nagradu Udruženja filmskih kritičara Evrope FEDEORA dobio je “Comic sans”, reditelja Nevija Marasovića. Nagrada publike pripala je filmu “Zlogonje” Raška Miljkovića.

Zatvarajući festival direktorica JUK Herceg Fest, Gordana Porobić Krcunović je istakla da je minulih sedam dana duhovni život grada bio u znaku Filmskog festivala:

– Sudeći po afektima, mislima i osjećanjima koje su u nama proizvele ovogodišnje filmske priče, 32. FF Herceg Novi-Montenegro film festival je bio uspješan. Utoliko se ova filmska rapsodija mora nastaviti – navodi ona.

Publiku je pozdravio i poslovni direktor Filmskog festivala Zoran Živković, porukom: “Vidimo se sljedeće godine, na istom mjestu, u isto vrijeme”.

Publici na Kanli kuli poklonili su se i mnogobrojni članovi produkcionog tima Herceg Festa, koji su, prema riječima direktorice, obavili nevidljivi, ali i najteži posao oko organizacije Festivala.

2 Komentari

  1. Zatvaranje je bilo ko ne daj boze pokajanje. Nidje svecnosti, praznika filma a svi pricaju o prazniku filma. Bez festivalske atmosfere svih sedam dana. Jedinio ako nije kakvi afekat u pitanju, kako reče direktorica. Onda u redu. Afektivno.

    11
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code