Početna Kultura Kapičić, Garko i Bazzeli u Savjetu za filmsku djelatnost

Kapičić, Garko i Bazzeli u Savjetu za filmsku djelatnost

4

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović formirao je Savjet za filmsku djelatnost, kao stručno savjetodavno tijelo koje će razmatrati pitanja iz oblasti filmske djelatnosti, stručnog i naučnog unaprijeđenja i razvoja crnogorske kinematografije.

Članovi Savjeta su Stefan Kapičić, Gabriel Garko i Bojan Bazzeli, uspješni i ostvareni glumci i reditelji, koji su u svojim međunarodnim karijerama ostvarili značajnu saradnju sa uticajnim akterima iz domena kinematografije. Članovi novoobrazovanog Savjeta će svojim zalaganjem i radom doprinijeti jačanju crnogorske kinematografije i dodatno osnažiti pozicioniranje Crne Gore kao filmske destinacije.

Savjet za filmsku djelatnost će imati zadatak da daje stručna mišljenja u procesu izrade dokumenata iz oblasti kinematografije, pokreće i razmatra prijedloge i inicijative koji se odnose na unaprijeđenje filmske djelatnosti (posebno u kontekstu izrade strategija i propisa), kao i da predlaže aktivnosti koje za cilj imaju saradnju sa naučnim ustanovama i institucijama koje se bave filmskom djelatnošću u zemlji i inostranstvu. Takođe, Savjet će i afirmisati politike Vlade Crne Gore u oblasti kinematografije, ali i promovisati Crnu Goru kao atraktivnu filmsku destinaciju na međunarodnom planu.

Stefan Kapičić (1978) – Glumio je u velikom broju predstava, serija i filmova (“Podijum”, „Kordon“, „Skoro sasvim običana priča“,“O štetnosti duvana“,“Slobodan pad“, “Ulični hodač“, „Obični ljudi“, „Čarlston za Ognjenku“, „Vratiće se rode“, „Jedinica“, „Larin izbor“, „Veliko čudo“, „Bićemo prvaci svijeta“, itd), a holivudsku premijeru je imao u filmu “The Brothers Bloom” što je bio i početak njegove inostrane karijere. Živi i radi u Los Anđelesu, a njegovo najpoznatije holivudsko ostvarenje je film “Deadpool”.

Gabriel Garko (1972) – Italijanski glumac, koji je karijeru započeo 1990. godine. Ostvario se u velikom broju filmskih i televizijskih uloga (“Kalas legenda”, “Čast i poštovanje”, “Paparaci”, “Prelijepa ženo”,”Njen tajni život”, “Crni anđeo”, itd). Međunarodno priznanje Flaiano dobio je 2016. godine. Živi i radi u Italiji.

Bojan Bazzeli (1957) – Crnogorski reditelj, rođen u Herceg Novom, a studirao u Pragu. Pored velikog broja ostvarenja (“Prsten“, „Gospodin i Gospođa Smit“, „Kralj Njujorka“, itd), dobitnik je brojnih priznanja (1990. godine „ Independent Spirit Awards“, 1996. i 1998. godine „American Independent Commercial Producers (AICP)“, 1998. godine „Gold Clio“ za najbolju kinematografiju, a njegov film „Kalifornija“ dobio je nagradu za najbolju kinematografiju na filmskom festivalu u Montrealu). Živi u Los Anđelesu, gdje sarađuje sa eminentnim stvaraocima iz domena kinematografije. Član je prestižnih organizacija „Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS)“ i „American Society of Cinematographers (ASC)”.

4 Komentari

  1. Ministar Bogdanović se bavi isključivo PR-om. Kakav crni Gabrijel? Kakve veze on ima sa bilo čim? I drugo Gabrijel i Kapičić nisu nikakvi reditelji. Ne objavljujte sve što vam stigne copy/paste ko muve bez glave. Oni su glumci. I to da nam dva strana glumca uređuju bilo šta sistemski je neviđena sprdačina. Zbog ovakvih stvari smo provincija.

    20
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code