„Kapital“: Kako smo postali roba?

„Kapital“: Kako smo postali roba?

3
Podijeli

Predsatva „Kapital“, Adraša Urbana, dramatizacija djela Karla Marksa, koju su sinoć izveli studenti druge godine FDU Cetinje, iz klase prof. Branislava Mićunovića: Jelena Laban, Jelena Šestović, Stevan Vuković i Pavle Prelević podijelila je publiku u Herceg Novom.

Avangardna adaptacija Marksovog „Kapitala“, čiji je tekst maestralno iskorišćen kao kompozicioni okvir otvara mnoga pitanja savremenog života, ali u centru je samo jedno: Kako smo od ljudi postali roba?

Picerija i restoran

Autentične dijaloge i monologe obezličenih likova na sceni bez scenografije upotpunjuje živa svirka u pozadini, gdje se uz bijes miješaju distorzije gitare, agresivne note klavira i zvuk bubnjeva.

Kako je za Radio Jadran kazao dramaturg, dramski pisac i scenarista Stevan Korpivica Urbanov „Kapital“ je predstava subverzije i pobune.

– Predstava pobune, koja na momente prevazilazi i prelazi granice, ne samo konvencionalnog već i nečeg što je podnošljivo. Ova predstava publiku tjera na muku. Iako se na početku bavi opštim mjestima, s jedne strane tjera na nemoć, sa druge na pobunu – ističe on.

Koprivica je mišljenja da hercegnovska publika nije navikla na ovakve predstave i trebalo bi da ih bude što više na sceni Dvorane Park, jer riječ je o savremenom , angažovanom teatru, koji poziva na razmišljanje i nemirenje sa kapitalističkim, neoliberalnim, crkvenim, komunističkim, ljevicom, desnicom…

– Sve su to manipulacije, vidjeli smo iz ove predstave, gdje je čovjek, kao što bi rekao Selimović, uvjek na gubitku – navodi Koprivica.

Urbanov „Kapital“ u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetskog doma na Cetinju, premijerno je izvedena 7. novembra 2018. u Zetskom domu na Cetinju. Muziku za predstavu pisala je Irena Popović Dragović, a muzičari su Milivoje Pićuruć, Jovan Bjelica, Blažo Tatar i Vedran Zeković.

3 Komentari

  1. Vrhunska izvedba i odlično osmišljeno. Samo za Koprivicu nije Marks. Latinski capita znači glava pa je kapital ono što nosimo u glavi. Iz tog razloga naziv kapital se odnosi na znanje “OMNIA MEA MECUM PORTO” . Zato moderni ekonomisti smatraju da je bogatstvo jednog naroda u znanju tj. capita tj. u glavi. Totalno prevaziđena tema za Koprivicu koga je vrijeme očigledno pregazilo. I odakle ti pravo da dovodiš u pitanje Crkvu sa ovom predstavom i to na Veliki petak.

  2. Odlična predstava. Istorijska. Nisam vjerovao da je ovo napravljeno u Crnoj Gori. Predstava provokativna i za kulturnije sredine. Istina bačena u lice narodu. Iza čitavog sistema stoji eksploatacija, a oruđa su joj : patriotizam, istorija, vjera, potrošačko društvo, politizacija. Golotinju nam pokrivaju zastava i narodnja nošnja. Rodna gruda pretvorena u blato. Posebno sa porukom predstave korespondira akcija Opštine da karte za studente da upola cijene.
    Pohvale za glumce, bolji utisak od mnogo poznatijih kolega. Posebno energiji Jelene Laban.

Ostavite komentar

*

code