Početna Kultura „Kapital“: Kako smo postali roba?

„Kapital“: Kako smo postali roba?

3

Predsatva „Kapital“, Adraša Urbana, dramatizacija djela Karla Marksa, koju su sinoć izveli studenti druge godine FDU Cetinje, iz klase prof. Branislava Mićunovića: Jelena Laban, Jelena Šestović, Stevan Vuković i Pavle Prelević podijelila je publiku u Herceg Novom.

Avangardna adaptacija Marksovog „Kapitala“, čiji je tekst maestralno iskorišćen kao kompozicioni okvir otvara mnoga pitanja savremenog života, ali u centru je samo jedno: Kako smo od ljudi postali roba?

Autentične dijaloge i monologe obezličenih likova na sceni bez scenografije upotpunjuje živa svirka u pozadini, gdje se uz bijes miješaju distorzije gitare, agresivne note klavira i zvuk bubnjeva.

Kako je za Radio Jadran kazao dramaturg, dramski pisac i scenarista Stevan Korpivica Urbanov „Kapital“ je predstava subverzije i pobune.

– Predstava pobune, koja na momente prevazilazi i prelazi granice, ne samo konvencionalnog već i nečeg što je podnošljivo. Ova predstava publiku tjera na muku. Iako se na početku bavi opštim mjestima, s jedne strane tjera na nemoć, sa druge na pobunu – ističe on.

Koprivica je mišljenja da hercegnovska publika nije navikla na ovakve predstave i trebalo bi da ih bude što više na sceni Dvorane Park, jer riječ je o savremenom , angažovanom teatru, koji poziva na razmišljanje i nemirenje sa kapitalističkim, neoliberalnim, crkvenim, komunističkim, ljevicom, desnicom…

– Sve su to manipulacije, vidjeli smo iz ove predstave, gdje je čovjek, kao što bi rekao Selimović, uvjek na gubitku – navodi Koprivica.

Urbanov „Kapital“ u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetskog doma na Cetinju, premijerno je izvedena 7. novembra 2018. u Zetskom domu na Cetinju. Muziku za predstavu pisala je Irena Popović Dragović, a muzičari su Milivoje Pićuruć, Jovan Bjelica, Blažo Tatar i Vedran Zeković.

3 Komentari

  1. Vrhunska izvedba i odlično osmišljeno. Samo za Koprivicu nije Marks. Latinski capita znači glava pa je kapital ono što nosimo u glavi. Iz tog razloga naziv kapital se odnosi na znanje “OMNIA MEA MECUM PORTO” . Zato moderni ekonomisti smatraju da je bogatstvo jednog naroda u znanju tj. capita tj. u glavi. Totalno prevaziđena tema za Koprivicu koga je vrijeme očigledno pregazilo. I odakle ti pravo da dovodiš u pitanje Crkvu sa ovom predstavom i to na Veliki petak.

  2. Odlična predstava. Istorijska. Nisam vjerovao da je ovo napravljeno u Crnoj Gori. Predstava provokativna i za kulturnije sredine. Istina bačena u lice narodu. Iza čitavog sistema stoji eksploatacija, a oruđa su joj : patriotizam, istorija, vjera, potrošačko društvo, politizacija. Golotinju nam pokrivaju zastava i narodnja nošnja. Rodna gruda pretvorena u blato. Posebno sa porukom predstave korespondira akcija Opštine da karte za studente da upola cijene.
    Pohvale za glumce, bolji utisak od mnogo poznatijih kolega. Posebno energiji Jelene Laban.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code