Karavan mimoze putuje za Beč: Najava Praznika i turističke godine u Herceg...

Karavan mimoze putuje za Beč: Najava Praznika i turističke godine u Herceg Novom

35
Podijeli

Jubilarni 50. Praznik mimoze „nezvanično“ će početi sjutra, kada za Beč, u 4 h ujutru, iz Herceg Novog kreće prvi od tri “mimozina” karavana, sa 60-ak vjesnika cvjetne fešte, proljeća i turističke godine. Tokom tri dana, pored Beča, posjetiće Novi Sad, Vrbas, Zrenjanin i Beograd i promovisati ovu jedinstvenu zimsku manifestaciju.

Karavan će tradicionalno okupiti Gradsku muziku, mažoretke, trombonjere, klovnove NVO Maškare.

Picerija i restoran

Prema riječima direktora TO Herceg Novi, Pavla Obradovića, prezentacija u Beču značajna je iz više razloga:

– U Beču živi dosta našeg stanovništva, a „izborili“ smo dva važna nastupa – najprije defile gradom, kao i nastup na tamošnjem sajmu turizma. Nastupe su pomogli i sponzori, koji su obezbijedili smještaj i ishranu. Jer, nakon Beča, krećemo za Novi Sad i Vrbas gdje ćemo imati dva programa u jednom danu, a na kraju, prvi karavan biće završen defileom kroz Beograd – priča Obradović.

Lokalnu upravu, odnosno Direkciju festivala, predstavljaće potpredsjednik Opštine, Miloš Konjević i direktor TO, Pavle Obradović.

Da je obavljen program Praznika, bila bi bolja prodaja aranžmana

Podsjetimo da će 50. Praznik mimoze  biti ozvaničen 1. februara, nastupom regionalne pop zvijezde Zdravka Čolića. Međutim, detalji oko veoma obimnog 50-odnevnog programa još se usaglašavaju.

Bilo je želje i obećanja da će program Praznika biti najavljen već od protekle sezone, kako bi bila efikasnija promocija i prodaja aranžmana. Međutim, sa većinom učesnika, kako kažu u Direkciji, bilo je teško definisati gostovanja, koji su po nekoliko puta mijenjali odluku o datumu dolaska.

Stoga se i na sajtovima pojedinih turističkih agencija u Sarajevu, Prijedoru, Užicu, Banjaluci, kao i drugim gradovima regiona, nude  samo vikend aranžmani za prvi mimozin februarski vikend. Uračunati su prevoz, jedno ili dva prenoćišta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama u hotelima, na bazi polupansiona, posjeta fešti od ribe, vina i momoze u Baošićima. Taj paket agencje nude za 60 do 90 eura.

Sa druge strane, u Turističkoj organizaciji Herceg Novi su sa izdavaocima smještaja formirali vikend aranžmane “Mimoza”. Kao za Novu godinu, 3 noćenja iznose 45 eura po osobi, 5 noćenja 70 eura i 7 noćenja 90 eura. Obezbijeđena je povoljno i ishrana u nekom od šest restorana.

Šteta što organizatori nijesu već izašli sa okvirnm programom, posbeno za vikende, kako bi već počela njihova prodaja.

Inače, u TO HN još nemaju preciznu evidenciju koliko je u novogodišnjim paketima ili individualno bilo gostiju na kraju stare i u prvim danima Nove godine, mada je i broj prijavljenih od 1200 gostiju dobar, jer to je 59 odsto više nego lani.  Kako kaže Obradović, i pored svih „upozorenja“  privatni izdavaoci smještaja nijesu prijavljivali goste.

– Pokušali smo da utičemo na izdavaoce, ali ukoliko gosti ostaju manje od 24 h, izdavalac nema obavezu da ih prijavi, a takvih gostiju bilo je dosta. Uglavnom, posjetom smo zadovoljni. Evidenciju o posjeti tokom prošle godine radi državni Zavod za statistiku, podatke očekujemo tokom mjeseca – ističe Obradović.

Do ljetnje sezone, kako je dodao, Turistička organizacija Herceg Novi imaće i novi, sadržajniji sajt, koji će biti uvezan sa lokalnim restoraterima i hotelijerima, pa će posjetioci u svakom trenutku imati informacije gdje mogu odsjesti.

35 Komentari

 1. Velike pare idu za praznik “Mimoza 2019”, pare iz budzeta,honorari, NVO, zaposlenima u turistickoj, zaposleni u herceg festu, zaposleni u patking servis, zaposleni u komunali, vecere, ruckovi, pice,…ukupno minimalno 350.000 a vjerujem da ce sve preci 400.000 evrica. Za te pare moze se uraditi manji djecji vrtic, ambulanta, dportska sala,… Kolika ce biti zarada hoteljira, kafica, restorana, taksista,.. Ukupno ne vjerujem da vise od 100.000 do 150.000 evrica! To znaci da ce ove godine biti u tako zvano “”brendiranje”” H.Novog i Mimoze ulozeno (baceno?!) minimalno 250.000 evrica!! Da moji NOVLJANI 250.000 EURA! Mislim da takva organizacija Mimoze nije u duhu 2019. Treba naci agenciju, privatnog poduzetnika, sponzore,… i to prenjeti iz opstinskog budzeta u ruke sposobnim i savremenim menedzerima!

  14
  6
  • Simovic radikal pa PZP i sada treci covjek u SD HN. A povrh svega bankar u mikro stedionici. I neki folklor ga zanima. Nema tu licnog interesa. Grijesimo mi koji sa strane gledamo 🤔🤔🤔

   11
   2
 2. Otisao Mica da dovede Strausa na Mimozu. Kad moze Palma Betovena… A onda Diano pravi koreografiju drukciju poslije deset godina. Odlican potez .

  16
  9
 3. S-tih i 80-tih godina, karavan “Mimoza je promovisao Herceg Novi u mnogim evropskim gradovima, gradovima ex Yu…Crne Gore..npr Titovo Uzice, Beograd, Mostar, Sarajevo, Temisvar, Segedin, itd……Promocija Praznika se vrsila tokom citave godine, a karavan je putovao u druge gradove u novembru i decembru, NIKADA U JANUARU…Obavezno su isli: predstavnik Opstine, Turistici savez Boke, hotelijeri, predstavnik Instituta “Dr S. Milosevic” gradska muzika i mazoretke…U tim gradovima i drzavama smo tokom posjete odmah sklapali aranzmane, tako da su u februaru i martu bili bukirani hotel ” Plaza”, hotel “Igalo”, hotel “Tamaris”, “Institut,…Ni tada Praznik Mimoze nije donosio neku zaradu, vise se radilo o nasem entuzijazmu ali svakako uz generalnog pokrovitelja i vrlo jake sponzore ( npr. JAT, Turisticki savez YU, TO Podgorice, Montenegroturist, itd…) ova manifestacija se finansirala iz realnih izvora sredstava, a ne na ustrb gradjana HNovog. Stoga nisam razumio iz prethodnog teksta sa kojim austrijskim turoperatorom u Becu ce TO HNovi da sklopi ugovor o boravku potencijalnih turista iz Austrije za vrijeme trajanja praznika, tj. u februaru i martu ove godine. I u kojim hotelima ili privatnim vilama ce biti smjesteni? Molim za odgovor!!! Ukoliko nemate odgovor smatram da ovo vase putovanje nema nikakvu svrhu, cilj…osim da potrosite znacajna finansijska sredstva od gradjana…sredstva od boravisne takse, i ostalih nameta gradjanima koja prihodujete Srdacan pozdrav, hotelijer u penziji.

  46
  2
 4. Penzioneri traze da se otvori narodna kuhinja, posto biju bitku za zadnju koru hljeba.Mladi obilaze agencije nebi li se ukrcali na neki strani brod, ili se mole Bogu da ih pozove neka strana firma u neku tudju zemlju.Gradjevinci, zanatlije ,turisticki i medicinski radnici naglas razmisljaju kako ce poć raditi makar i u komsiluk jer su bolje plate.A, ovi nasi ,, ambasadori” turizma trose li trose.Moze li taj ,, karavan” malo da prikoči u ova teška vremena.

  44
  9
 5. Molila bih ove komentatore koji pojma nemaju koliko je potrebno svega za organizaciju kednog dogadjaja…. A ne vise vezanih dogadjaja i izradu kednog 50dnevnog ptograma…. Da se ne javljaju! Narocito kada ulaganje u turizam i promociju grada vide kao nepotrebni trosak! Hvala

  15
  38
  • Da volis mimozu i znas sta je promocija grada, znao-la bi da je ovo pun pogodak! Ali u julu i avgustu, a ne sada.
   Zasto program nije bio zavrsen u julu i tada djeljen uz prijavu boravka, hotelima, izdavaocima soba…. ?
   Da mimozu organizuje neko ko zna, moglo je.
   Ovako, steta…

   38
   8
 6. Žali boze para, u eri interneta oni se voze autobusima da bi šetali Bečom, jeli ćevape, pili pivo i dobijali dnevnice! Znaju li organizatori koja je ovo godina, ili bar vijek?

  35
  17
 7. praznik mimoze poceo i jubilarni,sredina je januara a programa koji je trebao bit gotov vec barem po godine, nema. Bitno da su ovi posli setat

  31
  10
  • U pravu si za program…trebao je vec bit objavljen…A “ovi”..nisu ovi nego nasa muzika i mazoretke..i ne idu setat..no radit…a sve i da ce samo setat…eto..moze im se…a ti ces sjedet doma 🙂 🙂

   30
   18

Ostavite komentar

*

code