Početna Turizam Karavanom u Bijeljini završen drugi krug promocije 50. Praznika mimoze

Karavanom u Bijeljini završen drugi krug promocije 50. Praznika mimoze

6

Još jednim uspješnim defileom Gradska muzika, mažoretke, klovnovi i trombonjeri najavili su 50. Praznik mimoze i u Bijeljini. Kao i prošle godine, u ovom gradu je vladalo veliko interesovanje i šareni Karavan je u centru okupio brojne građane kojima su podijeljene grančice mimoze i promotivni materijal.

Nakon defilea za sve članove Karavana upriličen je prijem kod gradonačelnika Mića Mićića, kome je plaketu 50. Praznika mimoze, u znak zahvalnosti za podršku Karavanu, uručio potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević.

Picerija i restoran

On je pozvao sve građane Bijeljine i regiona da dođu na Praznik mimoze i kazao da već postoji veliki broj rezrevacija, a dolazak su najavili i predstavnici lokalne uprave iz ovog grada.

– Bili smo u Višegradu, polako završavamo ovaj drugi krug i idemo dalje za Sloveniju. Mislim da je ovo bila jedna uspješna turneja promocije 50. Praznika mimoze. Kao direktor Direkcije Fesitvala mogu da kažem da sam zadovoljan organizacijoom karavana – navodi on.

Čestitajući jubilej 50 godina Praznika mimoze, gradonačelnik Mićić istakao je dugogodišnju uspješnu saradnja dva grada i poklonio Opštini Herceg NOvi sliku, u znak zahvalnosti za posjetu karavana mimoze. on je poklone uručio i predstavnicima TO Herceg Novi i JUK Herceg festa.

– Saradnja naših Turističkih organizacija postaje sve bolja. Mi takođe imamo svoje turističke bisere, zbog čega se taj dio privrede može unaprijediti. Doći ćemo jer želimo da saradnju proširimo i na druge vidove privrede – kazao je on.

Program 50. Praznika mimoze predstavili su član Direkcije Festivala Zoran Živković i Dalibor Vuković iz Turističke organizacije Herceg Novi, koji su se zahvalili Bijeljini na gostoprimstvu i dobroj saradnji u organizaciji.

Defile Gradske muzike, mažoretki, trombonjera, klovnova svojevrsna je atrakcija ali sastavni dio Praznika mimoze, na koje su svi ponosni, kazala je kapelnica Valentina Kulinović.

– Po tome smo i prepoznatljivi. Nije ni malo lako hodati, svirati i igrati i na taj način prezentovati ono što radimo, ali smo u ovih 50 godina Praznika i 133 godine postojanja Gradske muzike izvježbani sasvim dovoljno da uživamo u nastupima, bez obzira što nekad imamo i poteškoća proći dogovorenom trasom – navodi ona.

Pažnju publike privlače prelijepe Novljanke u bijelim suknjicama i crvenim sakoima, koje ponosno marširaju uz taktove limenog orkestra. Predvodnica mažoretki je sedamnaestogodišnja Lana Bulatović.

– Biti mažoretka nije lako. Potrebno je uložiti dosta truda i rada, treba imati smisla za ples i ritam i imati dosta snage, jer je naporno, ali se isplati. Dobijamo priliku da uživamo u onome što radimo, putujemo i upoznajemo nove ljude – priča Lana.

Na čelu vesele mediteranske povorke uvjek koračaju trombonjeri, koji pucanjem najavljuju prolazak defilea i pronose tradiciju Boke i Herceg Novog. Trombonjer, Saša Kulinović objašvanja na koji način puca puška, odnosno trombon.

– Puni se crnim bartuom, kojeg je sve teže naći i nabijenim papirom, koji se sipaljuje pod pritiskom kada se aktivira kapisla. Ove puške izlivene su u tivatskom Arsenalu, koji više ne postoji, zbog čega su autentične jer se više nigdje ne mogu naći – ističe Kulinović.

Nastupom u Bijeljini završen je drugi Karavan mimoze i zaokružen broj od osam gradovima u kojima je nastupima najavljen jubilarni 50. Praznik mimoze: Beč, Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Vrbas, Višegrad, Zlatibor i Bijeljina.

Kako su za Radio Jadran kazali u lokalnoj  upravi, karavan mimoze ove godine nije posjetio Banja Luku jer nije odgovarao datum, 19. januar, zbog velike Bogojavljenske litije u ovom gradu. To, međutim, ne znači da dva grada neće nastaviti dobru saradnju u narednim godinama.

Karavan mimoze u trećem navratu posjetiće Sloveniju, gdje će u pobratimskim gradovima Novom Mestu i Kranju, kao i u glavnom gradu Ljubljani pozvati sve građane i turiste da od 1. februara do 23. marta 2019. godine budu gosti Herceg Novog.

6 Komentari

  1. Mogli bi veliki ljubitelji grada i propagatori po raznim metropolama da poprave sat na TORI. Ona je, znate, simbol grada I pokazuje da je vrijeme u Novom stalo.

    10
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code