Početna Kultura KARIKATURE „SLOBODOMISLEĆEG“ UMJETNIKA BORISA BOĆA VUJOVIĆA

KARIKATURE „SLOBODOMISLEĆEG“ UMJETNIKA BORISA BOĆA VUJOVIĆA

0

Izložba karikatura, akademskog slikara, aforističara i odbornika Nove srpske demokratije u novskom parlamentu, Borisa Boća Vujovića, biće otvorena večeras.

Ono što će reći izložbom, ako je suditi po najavljenom, neće se mnogo razlikovati od Vujovićevih komentara, često i veoma radikalnih ispada u skupštinskim klupama, kada je riječ o medijima koji ne prijaju oku i uhu, ovog umjetnika-odbornika.
Ipak, on se većini „zahvaljuje”, a najviše mladoj TV kući iz Novoga, koja mu je bila inspiracija i bez koje izložbe ne bi ni bilo. Tu je već i potrošeno i ironično „hvala Vladi Crne Gore”.
Ova TV kuća je srž njegovog interesovanja, uz još dva državna medija, koja ga očigledno duboko zaokupljuju, pa nam predočava i njihove dnevne priloge,ogorčen što se o Novom izvještava pežorativno, a o ostalim gradovima u superlativu.
Od svih tema koje su proteklih mjeseci Novi „držali” u žiži javnosti, Vujović bira da se osvrne na problem između Hercegnovskog pozorišta, JUK Herceg fest-a i Muzičke škole. Inače, izložba će biti postavljena u dvorani „Park”, koja je u vlasništvu JUK Herceg fest-a, čiji je direktor takođe kadar NOVE.
Da li zbog prevelike ljubavi prema gradu, ili prema vlasti u kojoj je od 2012. godine, teško je razlučiti, tek Vujović se kroz karikature osvrće na društveno, političku, soc-ekonomsku crnogorsku scenu. Na žalost, ne kroz prizmu umjetnika, nego, ipak, pripadnika političke partije, sa poznatim odnosom prema državi Crnoj Gori.
Time nam dokazuje da je vlast stvarno „đavolja rabota”, koja čak i karikaturisiti njegovog kalibra, tanji ono kritičko i slobodomisleće umjetničko, ono što bi trebalo da ga izdvaja od ostalih.
Vujović, umjetnik iz političkog stroja, svojim karikaturama radi upravo ono što njima kritikuje. U Crnoj Gori ništa nije dobro, pa ni to što je Crna Gora, a za sve je kriv DPS režim. Takvo poimanje stanja stvari, ne vide neki mediji, koje Vujović kritikuje zato što za njih u Novom ništa ne valja i krive vlast, kojoj je i on do juče pripadao sa dva odbornika NOVE.
Karikature Vujovića nastajale su dosta ranije, pa moguće zbog toga da na ovoj izložbi nema osvrta na trenutno stanje u gradu, koje je izvor za barem tri kontinuirane izložbe i nekoliko knjižica aforizma.
Pogotovo što on nije, poput mnogih, samo nijemi i nemoćni svjedok dešavanja, nego i aktivni učesnik potpunog raspada vlasti.
Nema na predstojećoj izložbi (ako je sudito po katalogu), ništa ni o već karakterističnim situacijama u lokalnom parlamentu, koje je Vujović posmatrao iz prvih klupa i koje bi za nekog drugog bila prava poslastica dočarati umjetničkom rukom. Ipak, možda se ova odbornička ruka umorila i posustala od podizanja i glasanja.
Kažu da su karikaturisti u istoriji često imali ulogu kao i Šekspirova luda. Možda Vujović i nije mogao više za 2.000 eura, koliko je revidovanim finansijskim planom dobio od gradske Turističke organizacije za izložbu preko NVO „Nada” iz Herceg Novog.
Kako bilo, izložbu Boća Vujovića možete pogledati u dvorani Park večeras od 20 časova. Izložba će biti otvorena do 17. septembra.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code