Početna Oko nas Kotor “Katalog Balšići”, film i izložba u Pomorskom muzeju u Kotoru

“Katalog Balšići”, film i izložba u Pomorskom muzeju u Kotoru

0

Pomorski muzej Crne Gore nastavlja tradiciju čuvanja i predstavljanja nacionalne istorije, u prvom redu pomorske i večeras organizuje izložbeni i filmski program pod nazivom „Katalog Balšići / Fim Exhibition” scenariste i reditelja Gojka Čelebića u dva segmenta.

Prvi segment čini izložba 14 povelja zetskih vladara Balšića, iz njihove državne kancelarije slatih u Dubrovnik u periodu 1368-1397, te je ova izložba svojevrstan omaž jubileju 650-godišnjice poslovnopravnih povelja Balšića koje predstavljaju značajna dokumenta iz crnogorske državne povijesti, navode iz Pomorskog muzeja.

Povelje se danas čuvaju u Državnom arhivu u Dubrovniku, a u Galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor biće izložen uvećan vizuelni oblik, staroslovenski štampani oblik i prenos na savremeni jezik.

Drugi segment je dugometražni film „Katalog Balšići” u okviru izložbe kao radna projekcija u trajanju od 60. minuta – epoha Balšića viđena kroz prizmu datih povelja, kroz raspoložive podatke i filmski žanr. Film je u ovoj verziji – koja je radna i biće prikazana kao projekcija za prijatelje – snimljen nedavno, u češkom Hebu, na granici sa Njemačkom sa glumačkom ekipom koju čine crnogorski, češki, srpski i njemački glumci.

Po žanru je ovo ostvarenje igrano i dokumentarno zajedno, a profilisano je kao melodrama i vezano za period vladavine Balše II (1378-85), odnosno za njegovu ličnost i porodicu.

Mladog Balšića, vladara s promjenljivom srećom, sklonog intelektualnim interesovanjima i u ovoj verziji fasciniranog velikim izumima svoga doba (ogledalo, naočari itd.), igra Vuk Čelebić, a njegovu prvu ženu, princezu Komninu od Valone češka glumica Karolína Jägerová. Dvorskog ljekara, kojeg mu Dubrovčani šalju “kao brata i prijatelja” tumači Michal Schwartz, savjetnika Andrija Kovač (Consigliere), rođaku Vojisavu praška glumica Klára Marxová itd. Film je sniman u autentičnom ambijentu zamka u Hebu, koji je bio rezidencija njemačkog cara Friedricha Barbarosse i gdje je u planu snimanje nastavka o Balšićevoj pogibiji 18. septembra 1385. g. u bici na Saurskom polju.

Iz Pomorskog muzrja napominju da ovo nije zvanična projekcija filma, već radna u sastavu izložbe.

Izložbu “Katalog Balšići / Film Exhibition” će u 21 sat u palati Grgurina otvoriti predsjednik Opštine Kotor, Željko Aprcović.

Zainteresovani je mogu pogledaju do 1. septembra.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code