Početna Oko nas Kotor Katanac na privatni dom za stare u Škaljarima

Katanac na privatni dom za stare u Škaljarima

4

Rješenjem Inspekcije za socijalnu i dječju zaštitu zabranjen je rad privatnom staračkom domu “Kamenarović“ u Škaljarima, vlasništvo Anđele Kamenarović.

FOTO: Skala radio

U toj ustanovi, koja se nalazi u privatnoj kući, smještena su 22 korisnika. Oni moraju napustiti dom do 29. marta, piše Pobjeda.

U kotorskom Centru za socijalni rad razgovarano je sa porodicama korisnika. Prema riječima generalnog direktora Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu, Gorana Kuševije, vlasnica doma nije obavijestila rodbinu da je inspekcija naložila zatvaranje i ostavila rok da se korisnici isele.

– Sistem svakako nudi smještaj u adekvatnu ustanovu za tu namjenu ukoliko rodbina nije u mogućnosti da ih smjesti. Za one koji su lišeni poslovne sposobnosti, a tamo ih je četvoro, odmah će se preduzeti aktivnosti za pronalaženje smještaja. Za ostale, njihovi srodnici zakonski obveznici izdržavanja su u obavezi da štite najbolje interese tih korisnika i da ih preuzmu. Ukoliko to nijesu u mogućnosti, ponuđen je smještaja u tri državna doma za stara lica, koja imaju licencu Ministarstva rada i socijalnog staranja. To znači da zadovljavaju normative i minimalne standarde koji su propisani zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti, i da imaju adekvatan stručni kadar potreban za obavljanje te djelatnosti – kazao je Pobjedi, Kuševija.

Srodnici korisnika doma pokazali su interesovanje da se rok prolongira.

Inspekcija je ranije u više navrata obilazila dom “Kamenarović“. Utvrđeno je da je Anđela Komenarović jedina zaposlena u toj ustanovi, što znači da nije bilo stručnih kadrova kako je to predviđeno Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti i podzakonskim aktima koji regulišu uslove smještaja odraslih i starih lica u ustanovu.

Kuševija je rekao da država mora da stvori ambijent da se korisnici prvenstveno osjećaju sigurnim i da su u bezbjednom okruženju kada se smještaju u ovakvim ustanovama. Sve ustaonve treba uvesti  u legalan sistem.

4 Komentari

 1. Sramota je sto su porodice uopste i ostavili tu nekog svog najbitnije je izgleda izbaciti iz kuce neki se vise nikada i ne pojave i nenazovu da pitaju kako su bruka dokle smo stigli danas se bolje zivotinje paze od ljudi ma bravo za nas svaka cast na ljutstvu !!!!

  2
  2
 2. Pa na kraju kaze ovako – sve ustanove treba uvesti u legalni sistem, jeste li to htjeli recin da je ova institucija, ustanova, bila ilegalna, nezakonita, radila na divlje, na crno, i koliko godina je trebalo da se tome stane na kraj .

 3. I sto sad, umjesto da ih dovedete do toga da isprave nedostatke vi zatvarate dom i raseljavate lica u stanju potrebe. Kakva humanost!?!
  Ili da nije mozda “nabacivanje” posla nekom drugom?!?

  14
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code