Početna Društvo Katastarsko snimanje cjevovoda kroz Konavle i dionice od Debelog brijega do Mojdeža

Katastarsko snimanje cjevovoda kroz Konavle i dionice od Debelog brijega do Mojdeža

3

Radi tačnog katastarskog određivanja cjevovoda kroz hrvatsku teritoriju, ali i kroz hercegnovsku Opštinu, “Vodovod i kanalizacija” investira u snimanje ovog cjevovoda. Snimanje dionice u dužini od 21 kilometra kroz Konavle trajaće četiri mjeseca, računajući na nepovoljne vremenske prilike. Kako je saopšteno iz tog hercegnovskog preduzeća paralelno ide snimanje 5,5 km dionice od prekidne komore “Debeli brijeg” do FS “Mojdež”.

Glavni dovodni čelični cjevovod DN 700 mm, kojim se voda doprema u Herceg Novi, kroz Konavle, a koji je izgrađen prije 40 godina i za koji je najvećim dijelom iskorištena trasa nekadašnje željezničke pruge kroz Konavle, od vodostana “Plat” do Debelog brijega, nikada nije geodetski snimljen i tačno pozicioniran u kartama. Takva je situacija i sa glavnim cjevovodom kroz hercegnovsku opštinu, DN 600 i DN 400 mm, skreću pažnju iz “Vodovoda i kanalizacije” d.o.o.

Zbog urbanizacije tokom četiri decenije i potencijalnog ugrožavanja bezbjednosti cjevovoda i uspostavljanja neophodne zone zaštite oko njega, obavezno je georeferenciranje ovih važnih vodovodnih trasa, naglašava direktorka, Olivera Dokelstić.

Ona objašnjava da je od prekidne komore „Debeli brijeg“ do postrojenja za prečišćavanje vode za piće, Filter stanica „Mojdež“, sa kotom ulaza u postrojenje na 160 mnm, izveden gravitacioni cjevovod prečnika 660,4 / debljine stjenke (zida) 8 mm. Obilazak pojedinih dionica cjevovoda kroz Konavle, kao i dionica kroz hercegnovsku Opštinu pokazalo je oštećenja i nužnu potrebu saniranja.

Sistem za transport vode od vodostana „Plat“ do filterske stanice „Mojdež“ projektovan je za maksimalan kapacitet od 600 l/s, dok se u sadašnjim uslovima ovim sistemom transportuje količina do 490 l/s, kako je zabilježeno na mjeraču protoka na FS.

3 Komentari

 1. Сваки објекат, па и цјеводовод који има дозволу за градњу, треба као некретнина да буде снимљен и евидентиран у катастарски операт. Бројеви кат. парцела, координате, власништво као и разне врсте терета …. Новски “мозгови” нијесу нашли за сходно да ово ураде , ја сам им то сугерисао и раније, али они су најпаметнији. Трошак за транспорт воде кроз СВОЈ “објекат” био би сасвим другачији. И земљиште преко кога је цјевовод има свога власника. Итд , итд…

  1
  1
 2. JOS NISAM CUO DA NEKO GRADI KUCU NA TUDJI PLAC I ONDA HOCE DA JE LEGALIZUJE ,BOZE SACUVAJ IMA LI NORMALNOG U OVU USTANOVU. KAD CE ONAJ CUVENI VODOVOD IZ MORINJA REMEK DIJELO ,,SNP,, I BRACE PO POLITICKIM IDEJAMA .

  • Kad su Mandić i Šabanović išli kod Koštunice da im Beogeađani nađu vodu u Sopotu,kad je Vojska Jugoslavije sa snajperima ” čuvala “opštinu da im se što ne desi na njihovim tzv saveznim izborima dok su brojali glasove..
   Šta smo mi sve prošli dobro smo u pamet.
   Nego ispade da sad ovi konvertiti od SNP ( demokrate) moraju plaćati za klizište,kolektor milionsle odštete,tako da smo i dobro prošli 🙂

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code