Početna Društvo Katić i Konjević: Nastojaćemo da izađemo u susret lokalnim preduzetnicima, koliko je...

Katić i Konjević: Nastojaćemo da izađemo u susret lokalnim preduzetnicima, koliko je to moguće

8

Opština Herceg Novi u potpunosti razumije tešku situaciju u kojoj se nalaze preduzetnici u našem gradu, a koja je izazvana pandemijom virusa korona. Upravo iz tog razloga, još u maju ove godine lokalna uprava je usvojila set mjera i olakšica za pomoć građanima i privredi u prevazilaženju posljedica izazvanih epidemijom zarazne bolesti COVID -19, navode predsjednik Opštine Stevan Katić i potpredsjendik Opštine Miloš Konjević u odogvoru na dopisu preduzetnicima, koji su tražili njihovu pomoć.

-Sva pravna i fizička lica na teritoriji Herceg Novog oslobodili smo plaćanja kamate po osnovu zaduženja poreza na nepokretnosti za 2020. godinu do 31.12.2020.godine.

Odložena je prinudna naplata po osnovu ukupnog dospjelog duga kada je u pitanju porez na nepokretnosti do 31.12.2020. godine, odnosno 31.03.2021. godine na osnovu sporazuma sa svakim dužnikom ponaosob i definisane dinamike po tom osnovu.

Odloženo je plaćanje prireza porezu na dohodak fizičkih lica za 90 dana, za sve one koji ne obavljaju privrednu djelatnost uslijed epidemije virusa korona.

Za vrijeme trajanja epidemije privrednici su oslobođeni plaćanja komunalne takse za javne površine u funkciji ugostiteljskih terasa- podsjećaju Katić i Konjević.

Takođe, zakupci objekata ( poslovni prostori, privremeni objekti i dr. ) u vlasništvu Opštine koji ne rade oslobođeni su plaćanja zakupa, zaključno sa proglašenjem kraja epidemije, a na zahtjev zakupca.

Osim toga, od maja su na snazi i sljedeće olakšice za privrednike, dodaju oni:

– Oslobađanje plaćanja računa za odvoz smeća za sve privrednike koji ne rade za vrijeme trajanja epidemije, na zahtjev pravnog lica ili preduzetnika;

– Zabranjena su utuživanja po osnovu računa za vodu i odvoz smeća za vrijeme trajanja epidemije, a nakon toga na bazi sklopljenog sporazuma sa svakim dužnikom definisati dinamiku plaćanja na rate;

– U periodu trajanja epidemije svim potrošačima omogućena je redovna isporuka vode bez obzira na neizmirena dugovanja.

Kako saopštavaju, imajući u vidu da sva predviđanja ukazuju na to da će epidemiološka situacija i u narednoj godini zahtijevati ograničavanja obavljanja određenih djelatnosti, Opština Herceg Novi će nastaviti da bude podrška i pomoć građanima i privredi.

-S obzirom na to da je trajanje nekih od donesenih mjera oročeno na 31. decembar 2020. godine, lokalna uprava će razmotriti i definisati mjere i olakšice koje će biti na snazi i tokom naredne godine, do okončanja pandemije. Kao i do sada, nastojaćemo da izađemo u susret lokalnim preduzetnicima, u skladu sa onim što su naše nadležnosti i mogućnosti.

Proslijedićemo dopis hercegnovskih preduzetnika Ministarstvu finansija. Nadamo se da će Država pružiti adekvatan odgovor kako bi pomogla opstanak malih i srednjih biznisa i osigurala jednak tretman za sva preduzeća, imajući u vidu da ovo nije lokalni već problem u svim opštnama na teritoriji naše države- poručuju čelnici Herceg Novog.

8 Komentari

 1. OBRADJUJRE ZEMLJU .BERITE LOVORIKU.PELIN.ITD STO SU NEKAD NASI STARI RADILI A NE SVI U HLADOVINU SA TELEFONOM.I INTERENETOM U RUKE I TRAZITI POMOC ..GOSPODO KASE SU SUPLJE YU VISE NEMA STO STE POTROSILI TO PLATITE NE MOGU SVE FIRME U CH BILO MALE I LI VELIKE POSLOVATI KAO MONTENEGRO AIRLENS I OVOLIKA ADMINISTRACIJA U TO .OPSTINU.I OSTALE UHLJEB DRUSTVENE ORGANIZACIJE .

  7
  11
 2. Pod hitno ukinuti sudske izvrsitelje u cijeloj drzavi!!
  Nemam dovoljno pristojnu rijec kako da ih opisem. Podsjecaju me na one ptice koje dodju poslije kaubojskog obracuna…

  16
 3. O cemu se ovdje prica?!povlacenje priznanja kosova,ukidanje sankcija rusiji,dvojno drzavljanstvo srb cg o tome treba da se prica a ne o ovome!

  19
  12
 4. Gospodine Katiću i Konjeviću,samo da vas obavijestim da je firma Čistoća već angažovala izvršitelje da prinudno naplaćuju račune za smeće.Vodovod takođe prijeti isključivanjem.Toliko od Opštinske pomogli privredi.

  68
  3
 5. Zahvaljujemo se opstini za set mjera olakšica gradjanima i privredi za prevazilaženje posljedica izazvanih epidemijom zarazne bolesti Covid 19.
  Kako mom društvu D.O.O niste dali privremenu dozvolu za rad a iste ste u identičnim slučajevima davali neznam dali je i to bilo predvidjeno setom mjera iz Maja mjeseca ove godine ???
  Tako bih Vas zamolio da što se mene tiče nemojte mi više ovako izlaziti u susret!!!

  68
  1
 6. Stvarno mi nesto nije jasno. Oni koji se trude da sve izmire i nikom nista ne duguju,pri tome stedeci maksimalno dovedeni su u polozaj gradjana drugog reda. Oni koji su uvjek duzni, imaju neplacene kamate na obaveze godinama njima gledate da ugodite, produzite rok placanja. Prema tome dovodite nas sto redovno placamo dovodite u polozaj gradjana drugog reda. Od sad pamet u glavu nista neplacati na vrijeme

  63
  1
 7. Nije smisao,posteno samo pomagati ugostitelje /oni vazda protestuju,traze,moljakaju/!?
  Sta je sa buticima, taxistima,zanatlijama,turistickim agencijama,izdavaocima smjestaja itd.
  Svi smo u ogromnim problemima, a vi samo ugostiteljima tolerancija,benefiti, dokle?

  15
  9

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code