Početna Društvo Katić obećao novskim preduzetnicima “prohodnost” ka Vladi i IRF-u za finanansijska sredstva

Katić obećao novskim preduzetnicima “prohodnost” ka Vladi i IRF-u za finanansijska sredstva

12

Hercegnovski trgovci odjećom i obućom postigli su dogovor sa predsjednikom Opštine, Stevanom Katićem, da se, kako su saopštili, založi kod ministra ekonomije Jakova Milatovića i prvenstveno kod IRF-a, kako bi dobili finansijska sredstva koja sljeduju mikro, malim i srednjim poduzećima.

Herceg Novi

Predsjedniku Katiću izložili su vidnu problematiku poslovanja i ukazali na propuste nastale formiranjem Vladinih mjera.

-Argumentovali smo nelikvidno poslovanje u 2020.godini i tražili da se zauzme za našu djelatnost kod ministra ekonomije Jakova Milatovića, te napravi prohodnost ka regularnom odobrenju IRF sredstava za likvidnost. Evidentan problem novske privrede je ugašena ljetnja sezona, koja je jedini finansijski izvor preostao ovom gradu u posljednjih 15 godina. Novljani nemaju hotele, fabrike, proizvodnju, nemaju institucije sa konstantnim mjesečnim primanjima-zaradama , te stoga ni privreda konkretno trgovina odjećom i obućom, nemaju stalnog potrošača – kazali su nakon sastanka preduzetnici.

Kako dodaju, njihova djelatnost nije prepoznata ni u jednom paketu ni stare niti nove Vlade:

-Želimo vjerovati da je to slučajan propust i da će se ispraviti. Načinom poslovanja, misleći na potreban lager robe i opremanje enterijera za rad, trgovci odjecom su puno više ugrožena djelatnost od npr.frizera, kozmetičara, koji apsolutno nemaju obavezu plaćanja dobavljaču kao najbitniju stavku opstanka djelatnosti – naglašavaju oni.

Ukazuju na nelegitimno davanje sredstava IRF-a velikim poduzetnicima na nivou Crne Gore, a za čiju likvidnost su nadležne banke, dok je institucija IRF-a obavezna da prati likvidnost malih subjekata.

-Naglasili smo da ćemo komunicirati i ambasadorku EU u Crnoj Gori, Oanu Kristinu Popu, koja je plasirala sredstva za likvidnost malih subjekata u ime EU, i to u iznosu odobrenih 53 miliona eura bespovratnih sredstava, od kojih su do sada 28 miliona uplaćeni Crnoj Gori. Konstatovali smo da u naš grad ta sredstva nisu stizala i zamolili hitan osvrt na navedenu situaciju-saopštavaju preduzetnici.

Iz kabineta predsjendika su prihvatili nas problem kao važan za privredu grada i obećali da će hitno pokrenuti dogovore sa resornim Ministarstvom i IRF-om.

Preduzetnici su u toku registracije NVO “Novska butiga”, sa kojom će dalje djelovati, boriti se za svoja prava , te organizovati prigodne modne revije u saradnji sa Opštinom i njenim organizacijama.

Novske trgovce su na prijemu kod predsjednika predstavljale vlasnice trgovina Branka Kontić, Tanja Božović, Marija Đurović i Dragana Supić.

12 Komentari

 1. Pa onda i ugostiteljstvo spada pod, kako kazu vlasnici butika ,nacinom poslovanja, potreban lager robe, opremanje enterijera za rad, placanje dobavljacu kao najbitniju stavku za opstanak ,znaci da bi predsednik Opstine ,trebao i ugostitelje podrzati i omoguciti im isto kao i vlasnicima butika, jer dok ste svi radili ,ugostitelje su zatvarali !!!

 2. Katicu, obećao si sistematzaciju radni mjesta u opštini i javnim preduzećima, obećali ste digitalizaciju opstine,jedino ako pod digitalizacijom ne smatrate slter u mjesnoj zajednici.Obećali ste provjeru svih sumnjivi izdati gradjevinski dozvola jer je tu najveća korupcija.Obećali ste samo obecanja.

  11
 3. Svakako da treba pomoći tim ljudima, mada glavni inicijatori ili inicijatorke su vlasnici poslovnih prostora i nekretnina enormnih vrijednosti.
  Uz slijepu poslušnost prethodnoj vlasti imali su pristupe svim mogućim kreditnim linijama širili posao gledali da uguše sve manje oko sebe i sticajem okolnost došli u situaciju u koju su sada.
  Zato i pomoć ako je bude treba usmjeriti prema preduzetnicima koji nemaju riješeno stambeno pitanje i koji su na ne malim zakupima poslovnih prostora.
  Jedne smo uspjeli skinuti sa grbače koji su bili nezaježljivi puni vlastoljublja za koje je postojala samo ciljana grupa ljudi.
  Zato sada treba dobro odvagati u ovoj situaciji i pomoći onima kojim je pomoć prijeko potrebna,skromnim domaćinima, privrednicima koji izmiruju obaveze prema državi i ljudima kojim je egzistencija ugrožena !!!

  13
 4. Zatvori ti grad druskane i skole da predju na online, a ne Glusac daje izjavu da je stanje alarmantno, kao sto i jeste, a ti da nije. Jedini ti miskis da nije jer si prezivio koronu, ali vodi racuna, pomrijece ti glasaci do izbora.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code