Početna Kultura Katić otvorio Kuću Iva Andrića u Herceg Novom: „Mi smo simbolički vratili...

Katić otvorio Kuću Iva Andrića u Herceg Novom: „Mi smo simbolički vratili Andrićev lik i djelo u naš grad”

31

Umjetničkim programom „Andrić u Novom“ sinoć je otvorena Kuća nobelovca Iva Andrića u ovom gradu.

Foto: Mediabiro

U godini kada se obilježava 60 godina od dodjele Nobelove nagrade Ivu Andriću otvaranje kuće sjećanja na jednog od najpoznatijih književnika ovih prostora započelo je monodramom „Na Drini ćuprija“ dramskog umjetnika Tihomira Stanića.

Otvaranju KNIA su prisustvovali ministarka prosvjete, nauke kulture i sporta Vesna Bratić i konzul-žeran Republike Srbije Zoran Dojčinović.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić otvorio je KNIA i njenu stalnu muzejsku postavku „Andrićeve novske staze, lica i predjeli“.

„Mi smo simbolički vratili Andrićev lik i djelo u naš grad, kojeg je sam pisac izabrao za svoj dom. Naša je želja da svako ko živi u Herceg Novom ili u njega dođe zna zašto je Andrić bitan našem gradu, državi, cijelom regionu i svijetu, te šta je velikog pisca i diplomatu privuklo novskim ulicama i trgovima. To je misija Andrićeve kuće, ona počinje večeras i ne sumnjam da će biti ispunjena u potpunosti”, kazao je Katić.

Dodao je da je otvaranje ovog objekta rezultat rada na projektu koji je trajao više od tri godine.

„Proljeća 2017. godine krenuli smo u prve radove na čišćenju i uređenju tada ruiniranog i zanemarenog zdanja. Tog ljeta Kuću smo otvorili za publiku, kao objekat u rekonstrukciji. Potom smo nastavili sa krupnim građevinskim zahvatima na njenoj sanaciji i ove godine priču zaokružili opremanjem objekta”, rekao je Stevan Katić.

Revitalizaciju je finansirala dijelom Opština Herceg Novi, dok je drugi dio sredstava obezbijeđen iz fondova Evropske unije kroz projekat prekogranične saradnje “Co.Co. Tour”.

Predsjednik Opštine Herceg Novi je izrazio zahvalnost svima koji su dali doprinos ostvarenju ideje o, kako je kazao, konačnom privođenju pravoj namjeni i oživljavanju ovog zdanja.

„Kuća nobelovca omogućuje Herceg Novom privilegiju koju ima samo nekoliko mjesta na svijetu – ponovni susret sa Andrićem i njegovom slikom života i ljudi. Ponosan sam i srećan, kao vjerujem svi u našem gradu, što je ovo mjesto konačno postalo dostojno Herceg Novog i Iva Andrića – dom nobelovca koji će pripovijedati o njemu i nama, ali i biti središte i povod rađanja nekih novih priča. Revitalizovana Kuća Iva Andrića predstavlja izuzetan moralni i materijalni doprinos našoj zajednici. Ona je novi put i način za širenje kako kulturnih vidika, tako i turističke ponude, koji su neodvojivo vezani sa opštim rastom i napretkom Herceg Novog”, poručio je Katić.

On je dodao da je njegova želja da Kuća Iva Andrića dijeli sudbinu njegovog djela – „da bude stvar trajnija od svih nas, most među narodima koji na najbolji način predstavlja naš grad, mjesto svjetlosti, napretka i čovječnosti, tvorevina koja povezuje sve generacije”.

Autori postavke su dr Vladimir Roganović, rukovodilac Stručnog tima za revitalizaciju KNIA i istoričar književnosti Tatjana Korićanac, koja je više od 30 godina bila rukovodilac Spomen-muzeja Ive Andrića u sastavu Muzeja grada Beograda.

„Šta je nama danas Andrić? Svakako veliki pisac, umjetnik čije je djelo živo i životno aktuelno i nadahnjujuće. Njegova se djela doštampavaju, čitaju, tumače. Umjetnik koji je gradio mostove među narodima, među ljudima. Mostove koji postojano stoje kao ćuprija na Drini i kao most na Žepi. Sve je ovo dobro znano. Ono što je nama podjednako važno jeste da su Andrić i njegova kuća jedan snažni simbol – simbol da sve možemo i da ništa nije nemoguće” kazao je dr Vladimir Roganović.

On je podsjetio da je Andrić spojio dobru upravu i plemenitu vještinu.

„One su pružile ruku jedna drugoj i nastala je ova krasna kuća koja je radost i dika svakog Novljanina i svakog poštovaoca Andrićevog djela”, zaključio je Roganović.

Izvor: Mediabiro

31 Komentari

 1. Andrićevo djelo prevazilazi sve granice, i etničke i geografske. Pa ipak, i Šekspir, svjetska veličina, poznat je kao engleski pisac. Ivo Andrić je SAM odabrao da se vodi kao srpski pisac, književnik koji piše na srpskom jeziku. Doista, sva njegova djela su pisana na srpskom. To je njegova odluka, njegovo djelo i njegov senzibilitet. Ko ga čita neka ovo poštuje. Ko ga ne čita, neka ga ne pominje.Tačka.

  10
 2. Kada se Ivo andrić u poznim godinama oženio i dobio Nobeloviu nagradu, njegova žena ga je privrlila da pristane da mu se u Herceg Novom sagradi kuća. Kada je ona umrla, nestalo je i interesovanje Nobelovca za grad čije ljude nije ni cijenio. Ali, EPP i marketing Herceg Novog će to pošteno ispeglati. Teško se braniti kad si pod zemljom.

  12
  5
 3. Andric se izjasnjavao kao Srbin rimokatolicke vjeroispovijesti. Inace, mati mu je bila pravoslavna Srpkinja, a otac Srbin katolik. Naravno, on je toliko veliki pisac da je trivijalno i govoriti o nacionalnoj pripadnosti. On je jugoslovenski, evropski i svjetski pisac.

  8
  5
 4. Zašto nije prisustvovao ambasador ili konzul Hrvatske jer je Andrić etnički Hrvat , a jugoslovenski pisac? Zašto nije prisustvovao konzul ili ambasador BIH jer je Andrićevo djelo posveta Bosni? Ili bar predstavnik RS, s obzirom na Višegrad i na Drini ćupriju?

  32
  14
  • Konacno da jos neko vidi pravu realnost nasega prosperiteta. Hvala delim misljenje u potpunosti. Ali se bojim da ce Brena da se vrne cmizdrila je propale pare od milionske barke pa ce se baci neka slicna za nju ovde bice joj donirana do leta.

 5. Kad se izvjestava o zavrsenim projektima EU navode se cifre ili bar procenti ucesca u finansiranju. Ne kitite se tudjim perjem. Od “rusevine” ste napravili”cudo” za 3 godine.

  30
  7
 6. ” … i konzul-žeran Republike Srbije …”
  . Morao sam kopati po internetu da bih saznao šta znači konzul-žeran. Pretpostavio sam da je žeran francuska riječ, a ja francuskim jezikom ne vladam. Ali, znam otprilike kako se pišu francuske riječi i ukucao sam gerant i dobio prevod – ZASTUPNIK. To bi sigurno svako razumio, ali “frajalica miko-fo” bolje zvuči, zar ne?

  30
  4
 7. Mi smo…Tko puni opstinsku kasu?Gradani su omogucili,a Katic neumorno stavlja sebe u prvi plan,da nam po necemu ostane u sjecanju,kad napusti sadasnju poziciju.

  35
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code