Početna Ekonomija Katić privrednicima iz Njemačke predstavio potencijal Herceg Novog i planirane investicije od...

Katić privrednicima iz Njemačke predstavio potencijal Herceg Novog i planirane investicije od 2 milijarde eura

3

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i saradnici boravili su u Podgorici, gdje su Odboru njemačke privrede za istočnu Evropu predstavili grad, njegov turistički i ekonomski potencijal, kao i mogućnosti investiranja u postojeće kapacitete i otvaranja novih privrednih sektora.

Predstavnici Odbora njemačke privrede za istočnu Evropu upoznati su sa prednostima položaja Herceg Noovg, na tromeđi Crna Gora-Bosna i Hercegovina-Hrvatska, kao i potencijalom za daljim razvojem liječilišnog turizma u Herceg Novom i Igalu, saopšteno je iz pres službe Opštine.

Picerija i restoran

Katić je ukazao na činjenicu da Herceg Novi ima izrađenu mapu investicija sa 20 projekata, te istakao da je grad otvoren za saradnju i pružiće podršku svim kredibilnim investitorima. On je podsjetio njemačke privrednike i da se na teritoriji Herceg Novog realizuju neki od najvećih investicionih projekata u državi: Portonovi, Lazure, Monterose i Mrkovi.

Stav lokalne uprave je da Herceg Novi treba da se razvija kao Smart City i biznis sredinu koja će privući, između ostalog, IT kompanije i njihova predstavništva.

-Vrijednost planiranih investicija u Herceg Novom, prema planskim dokumentima, iznosi preko dvije milijarde eura. Ovo otvara velike mogućnosti za direktne strane investicije i modele javno privatnog partnerstva, ali i za plasman finansijskih sredstava domaćim kompanijama, za investicije putem kredita i zajmova, kazao je Katić. On je poručio da će Herceg Novi pružiti maksimalnu podršku poslovanju njemačkih kompanija, transferu tehnologija i znanja, uz visok stepen zaštite životne sredine.

Susret sa njemačkim privrednicima bio je prilika za podsjećanje da su tokom 70-ih i 80-ih godina u Herceg Novom njemački turisti prosječno ostvarivali 750.000-800.000 noćenja na godišnjem nivou, što je činilo 60% noćenja stranih gostiju. Tada je u našem gradu svake godine boravilo 75.000-80.000 gostiju iz Njemačke.
Katić je napomenuo da, iako taj broj danas nije ni približan broju gostiju iz prethodnih vremena, svjedoci smo da u poslednjih nekoliko godina značajno raste broj turista iz Njemačke. Tokom 2017. godine približno 5.000 njemačkih turista je ostvarilo oko 38.000 noćenja u Herceg Novom, a već sljedeće godine taj broj je porastao za 2.2 puta, odnosno na više od 11.000 njemačkih turista sa preko 83.000 ostvarenih noćenja, saopštavaju iz Službe za informisanje.

3 Komentari

  1. Napokon nešto pametno. Ako stvorimo uslove za rad IT kompanija Novom će od toga ostajati više nego od turizma. Znam da zvuči neverovatno ali je živa istina.

  2. Tačno ne znam kako će potrošit ove milijarde i kud ćemo skloniti silni višak. Ne zna se okle više obećavaju milijarde, iz Države, ili iz Opštine. Vjerujemo, što da ne vjerujemo, jesu li nas ikad slagali?!

    13
    5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code