Početna Kultura Kazalište u doba korone: Online predstava “Nasljeđujmo to načelo što daše nama...

Kazalište u doba korone: Online predstava “Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi”

1

Amatersko kazalište Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, u skladu sa pandemijom I mjerama Vlade Crne Gore u cilju suzbijanja širenja koronavirusa Covid 19, odlučilo je da publici predstavi svoju posljednju predstavu putem interneta i kanala društvenih mreža.

Online predstava “Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi” održana je juče putem YouTube kanala Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, online, s početkom u 18:00 h uz pokroviteljstvo Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i Centra za kulturu Tivat.

-U ovom vremenu pandemije kazalište je djelovalo u otežanim uvjetima, poštujući sve donesene mjere, ali kako energija ne posustaje u redovima Kazališta, odlučeno je prilagoditi se novoj situaciji i pronaći optimalna rješenja i za rad i za predstavljanje publici. Premijera kazališne predstave “Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi” uspješno je održana 19. 2. 2020. godine u Centru za kulturu Tivat, a odmah nakon toga kazalište je s istom predstavom sudjelovalo na Danima hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu, gdje je predstava također doživjela ogroman uspjeh uz pohvale kazališnog kritičara Anta Bilića, kao i publike- podsjetili su iz HNV CG.

Uslijed pandemije koronavirusom dalji planirani nastupi u Travniku i Zadru morali su biti otkazani, a Kazalište je svoje aktivnosti usmjerilo na rad putem online sastanaka i individualnih proba glumaca, te usavršavanje putem online seminara.

Povezivanje digitalnim putem u radu kazališta je težak izazov jer glumci opstaju upravo kroz neposredan način rada i zajedništvo koje stvara snagu jedne predstave.

Ipak, ovi mladi glumci, skupa s kompletnim tehničkim osobljem i koordinatoricom projekta održali su se i uspjeli, pored konstantnih mjera izolacija uslijed kovid oboljenja i kontakata, pronaći trenutak za snimanje i održavanje online predstave, kako ne bi zatvorili vrata svojoj publici.

Amatersko kazalište HNV-a posebnu zahvalnost upućuje finansijerima, Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore na čelu s predsjednikom Zvonimirom Dekovićem, Centru za kulturu Tivat, na čelu sa direktorom Nevenom Staničićem.

1 komentar

  1. Ovo je samo akt imitacije života, kao i sve drugo što nam se dešava u tzv. novoj normalnosti.
    Pozorište mora da ima živu publiku inače bi se zvalo video ili TV drama, film… Međusobno povezivanje i razumijevanje glumaca i publike, u pozorišnoj ili nekoj drugoj zatvorenoj sali ili negdje ne otvorenom, na gradskom trgu, u šumi…svejedno, je ono što čini pozorište. Online sastanci, usavršavanje glumaca, individualne probe imaju smisla ali igranje predstava nema…stručnjaci?

    3
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code