Kazne za neizdavanje fiskalnih računa u Herceg Novom

Kazne za neizdavanje fiskalnih računa u Herceg Novom

0
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_herceg_novi_11Inspektori su sa po 3,8 hiljada eura kaznili prodavnicu Tabacco S Press u Herceg Novom i preduzeće „Baošić“ u Podgorici, zbog neizdavanja fisklnih računa. Štand voća i povrća u Meljinama kažnjen je sa 500 EUR, takođe zbog neizdavanja fiskalnih računa. Ove novčane kazne  izrečene su prošle sedmice kada je  evidentirano 45 primjedbi u okviru kampanje Budi odgovoran.
Od ukupno 45 pritužbi  35 nije dobilo odgovor. Pritužbe na koje nije odgovoreno odnosile su se na neizdavanje fiskalnih računa, nepropisno parkiranje, preticanje preko pune linije, narušavanje javne bezbijednosti, neosigurane radnike, prodaju proizvoda sa isteklim rokom, različite cijene proizvoda na kasi i na rafovima, higijenske uslove prodajnih objekata, prodaju hrane bez deklaracije, divlje taksiste, nelegalan terminal za klađenje i neispravne kodove za nagradnu igru Nikšićkog piva.
Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.
Vlada je početkom februara odlučila da i ove godine nastavi projekat u saradnji sa Elektrtehničkim fakultetom, ali bez donatorske podrške UNDP-a.
Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.
Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Nema komentara

Ostavite komentar