Početna Društvo Kazne za nepropisno parkiranje: “Pauk” 65€ , “lisice” 30€, neplaćeno mjesto 10...

Kazne za nepropisno parkiranje: “Pauk” 65€ , “lisice” 30€, neplaćeno mjesto 10 eura

33

Hroničan nedostatak parkinga u gradu, potreba da se u kratkom vremenskom roku obavi neki posao u nekoj opštinskoj instituciji, banci, Pošti ili sličnom, najčešći su razlozi za parkiranje od 5-10 minuta na mjestima na kojima to nije dozvoljeno. Nekima uspije da prođu nekažnjeno, drugi sa manje sreće, pak, dobiju kaznu za neplaćen parking ili im za nepropisno parkiranje u „najskupljoj“ verziji – auto “nestane”.

Prateći jednu situaciju u Herceg Novom kod skala 28. Oktobra, vidjeli smo da je vozač ostavio auto i trkom pošao uzbrdo ka centru grada. Za 3 minuta se stvorio “pauk” i munjevito za par minuta podigao i odvukao vozilo.

Pauk preduzeća Parking servis doo „radi“ po nalogu Komunalne policije, a protekla dva mjeseca, dnevno u prosjeku „podigne“ 3 auta, kažu nam u Komunalnoj policiji.

Prema cjenovniku Parking servisa, „odvoženje“ vozila na depo, odnosno parking prostor u Igalu preko puta hotela Lighthouse, košta 65 eura, u što je uračunata dnevna cijena „ležarine“ od 5 eura, koliko košta i svaki naredni dan „ležarine“. Ukoliko se vlasnik automobila pojavi u trenutku „podizanja“ auta sa mjesta na kom nije dozvoljeno parkiranje, „skidanje“ sa pauka plaća se 30 eura.

Ovaj koga smo pratili nije bio brži od “pauka”.

U slučaju da je vlasnik automobila parkirao na mjestu na kojem nije dozvoljeno parkiranje, a „pauk“ ne može podići auto zbog nepristupačnog terena ili drugim slučajevima gdje ne postoje uslovi za podizanje auta, službenici Parking servisa postavljaju tzv. „lisice“. Njihovo „skidanje“ plaća se 30 eura, a ukoliko se vlasnik auta pojavi u momentu postavljanja „lisica“, plaća 10 eura.

Takođe, za „pauk“ i „lisice“ plaća se i prekršajni nalog Komunalnoj policiji. Cijena naloga ista je i za „pauk“ i „lisice“ – 50 eura, a ukoliko se plati u roku od 8 dana, kazna iznosi 34 eura.

U Parking servisu podsjećaju da korisnici iscrtanih parkirališta na javnim površinama imaju 15 min „lufta“, odnosno vremena dok ne uplate parking, a nakon toga kontrolori mogu da napišu kaznu za neplaćen parking u iznosu od 10 eura. Ukoliko je započet sljedeći sat parkiranja, vozač ima „rok“ od 5 minuta da pošalje poruku za parking ili kupi kiosk kartu za parkiranje, nakon čega kontrolor piše kaznu za parkiranje u iznosu od 10 eura. Za plaćanje te kazne, vozač ima rok od 8 dana da uplati kaznu. Ukoliko to ne uradi do tada, kazna se prosljeđuje javnom izvršitelju, koji ima mogućnost da blokira tekući račun vlasnika automobila.

Svi kojima „pauk“ odnese auto ili su im postavljene „lisice“, za detaljnije informacije mogu se raspitati u Centru bezbjednosti Herceg Novi ili preko Call centra Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora, na broj 19800.

U Komunalnoj policiji podsjećaju da su Zakonom o bezbijednosti saobraćaja na putevima definisane 23 lokacije na kojima parkiranje nije dozvoljeno. Neke od njih su: pješački prelazi, raskrsnicama, odstojanjima manjim od 5 m od najbliže ivice popriječnog kolovoza, na dijelovima puta gdje bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenog ili parkiranog vozila do neisprekidane uzdužne linije na kolovozu odnosno suprotne ivice na kolovozu bila 3 m, na stajalištima za javni prevoz putnika, na odstojanjima manjim od 15 m ispred i iza oznake kolovoza kojom je stajalište označeno, iznad priključaka na vodovodnu mrežu i ulaza u kanalizacije ili druge mreže komunalnih službi, na mjestima na kojima bi se onemoguio pristup drugim vozilima radi parkiranja ili izlaska nekom već parkiranom vozilu, na trotoarima, pješačkim stazama, trgovima, pješačkim zonama, kolskim ulazima/izlazima dvorišta, zgrada i garaža, zaustavnim trakama, mjestima koja su „rezervisana“ za parking licima sa invaliditetom i drugima.

Kada bi se poštovali ovi zakonski propisi samo duž magistrale sa trotoara bi moglo biti uklonjeno i kažnjeno svakodnevno 100 vozila. Mnoga ne samo da su zaposjela trotoar nego i izlaze dijelom na put čime potpuno ugrožavaju sopstvenu i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

33 Komentari

 1. Ko naplaćuje parking na Šištetu, gdje je postavljena rampa? Da li to pripada Institutu, KO naplaćuje konkretno, jer tamo nikada nikog ne vidim a auta ima… Nešto mi tu djeluje mutno..?

 2. OBAVJESTENJE:
  Dragi sugradjani, naplata parkinga je ozakonjena opstinskom uredbom i d.o.o. Parking servis nazalost ima na to pravo.
  NAJBITNIJE : NEMAJU NIKAKVO ZAKONSKO PRAVO DA PISU KAZNE I NAPLACUJU ISTE JER JEDINO PRAVO KAZNJAVANJA IMA SUD.
  Ovakav vid prijetnje izvrsiteljima je nemoc naplate kazni.
  Zasto nijedan duznik nije predat sudu ako postoji zakonsko pravo na to?
  Zasto im nije uspjela manipulacija preko MUPa, a vezano za izdavanje saobracajnih i izlazak preko granicnih prelaza?
  ZASTO SVI ‘DUZNICI’ imaju mogucnost dogovora sa parking servisom, gdje im se odmah ponistava pola kazni ako pola odmah izmire… da li bi to radio neko ko ima zakonsko pravo????
  Zato, dragi sugradjani, sa pravne strane niste duzni platiti ni jednu jedinu kaznu jer su bespravne i pale bi na sudu a ONI TO DOBRO ZNAJU!!!!

 3. I neka su iscrtali ulicu I bokeške brigade, ranije su pojedini dovodili svoja ili auta gosti, stavljali ceradu i tu bi stala skoro cijelo ljeto. mi koji ovdje radimo i zivimo cijelo ljeto nismo imali gdje ostaviti auto. Ovako plaćamo 10 evra i8 mozemo naći parking. samo bi zamolila inkasante da malo češće obilaze ovu ulicu jer i dalje ima dosta “divljaka”

  8
  7
 4. Poceo se naplacivat parking na Dubravi pa jutros ako ste prosli Manastirskom ulicom rekli bi da je neki sprovod zorom,sve auta parkirana od groblja do cvjecare. Sta ce tek bit kad zaista bude sprovod? Ali ce vjerovatno uskoro i tu iscrtat parking mjesta. A mogli su i od kapije groblja do kapele,ima sirine

  15
  2
 5. Jedno od obecanja sadasnje vlasti je bilo gasenje pljacking servisa, a uscrtali su sve sta se moglo iscrtati, cim su svoje uhljebe ubacili u isti.
  Sagradite ,drugovi pljackasi, nesto,pa naplacujte.
  Nemojte nam yzurpirati ulice i naplacivati..

  21
  2
 6. Plaćamo li mi, prilikom registrovanja auta,naknadu za puteve. A te puteve pretvaraju u parking i ponovo naplaćuju.A po Zakonu o putevima, da li imaju pravo da saobraćajnicu pretvaraju u parkinge? Dje je inspekcija?

  24
  3
 7. A parking u ul.Stijepa Šarenca! Pješak mora da se sklanja izmedju dva parkirana auta da bi propuštio auto koje se kreće tom ulicom. A što ako pješak uz sebe ima dijete u kolicima? I još nešto,naplaćuju mjesečni parking i izdaju parking karte više nego je mjesta za parkiranje pa ako nadješ mjesto , dobro, ako ne ništa.A iako koristiš parking 12 dana u mjesecu plaćaš cijeli mjesec.Pošteno!A parking u ul.I bokeške? Što radi rep.saob.inspektor, postoji li?

  19
  1
 8. Dajte vise komunalnog reda u Toploj 2.Evo upravo sada je kolona u oba pravca i blokiran put.Ne znam sta vIse treba da se desi da bi neko reagovao!!! Dajte 10 dana komunalnog policajca i neka pise kahne ko god stane

  26
 9. Vjerovatno najogoljeniji sistem pljačke gradjana je takozvani ,,Parking Servis ” . Doduše sve odlično zakonski upakovano i nemoš im ništa. Kako bi bilo da i gradjani nabave ,, lisice ” , drže ih u gepeku , pa kad se ukaže prilika malo i mi njih i komunalce stavimo u gvoždja.Nek se malo ritaju .

  19
 10. 15 godina mlate pare gradjana i turista a još ne znaju kako da riješe tu hroničnu nestašicu parking mjesta . Možda ,,mozgovi” stvarno nisu čuli da evropski gradovi prave garaže ili pare odlaze u nepoznatom pravcu.

  42
 11. Moze li se ikako stati na put ovim kriminalcima iz parking servisa,sve zivo iscrtase,pocet ce ljudima u dvorista da ucrtavaju parking mjesta..sramota sta se radi u Novom,prava sramota

  38
  2
 12. Toleriše se haos oko Novljanke na uštrb pješake, male djece, majki sa kolicina… da bi taksisti parkirali na kolovozu i ometali sve druge učesnike. Komunalna policija je najgora opštinska sluzba…

  43
   • Ovdje nije riječ o žurbi nego ugrožavanju djece, starih osoba, majki sa kolicima, svim pješacima i ostalim učesnicima u saobraćaju jer parkiranjem na pješačkom prelazu,kolovozu i trotoaru narušava se bezbjednost… Ovo svakako može da razumije samo neko ko nije glup tako da ovo ne smatrate odgovorom na komentar.

   • Ovdje nije riječ o žurbi nego ugrožavanju djece, starih osoba, majki sa kolicima, svim pješacima i ostalim učesnicima u saobraćaju jer parkiranjem na pješačkom prelazu,kolovozu i trotoaru narušava se bezbjednost… Ovo svakako može da razumije samo neko ko je pametan tako da ovo ne smatrate odgovorom na komentar

 13. A kod Novljanke se ne moze normalno voziti od parkiranih auta ispred prodavnice i kod kioska obavezno neko s 4 upaljena zmigavca, odmah se stvara kolaps.

  28
 14. Eno se vec treci dan piturava parking na Dubravi. Sad ce tek bit haos Manastirskom ulicom kad budu sprovodi pa se svi autima natiskaju oko groblja a dolaze i iz kontra smjera iako je ulica jednosmjerna

  18
  1
 15. Zasto komunalna policija ili pauk nisu pokupili ili naplatili i jednu kaznu ispred kafana i fast fooda preko puta zgrade Novljanke i da li je i ko dozvolio zaposlenima po Opstini da se parkiraju na iscrtanoj zebri pored kontejnera za smece preko puta raskrsnice kod zgrage Arena u gradu. U subotu je cijeli dan parkirano vozilo podgorickih tablica i nikome nista dok su komunalci prosli jedno 983 puta pored njega u toku dana. Stramota je sta se i kako radi jer danas na primjer je blokiran put na njivicama jer mjesalica i vozilo za sipanje betona uredno stoje i rade u podne jer ocigledno nisu za svakoga pravila o zabrani radova ista.

  43
  2
 16. Interesantno…samo me zanima kako se naplacuje parking u ulici Orjenskog bataljona, gdje su iscrtana parking mjesta, a od linije parking mjesta do linije koja koja dijeli put jer je ulica dvosmjerna ima 24 cm…po mom misljenju, parking servis prvo treba da rijesi svoje gluposti da bi se gradjani prdrzaavi pravila….jos veca glupost, parking servis u ulici bokeljske brigade je iscrto i naplacuje parking koji je od zgrada….a u istoj ulici gdje je ulica dvosmjerna pustaju auta da se parkiraju po trotoaru, tako da pjesaci ne mogu normalno prolazit….i ima jos milion slicnih slucajeva…

  46

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code