Početna Kultura KC Nikola Đurković: Najbolji savremeni domaći dramski tekst „Đevič kamen“, Jovane Bojović

KC Nikola Đurković: Najbolji savremeni domaći dramski tekst „Đevič kamen“, Jovane Bojović

0

Na Konkursu za najbolji savremeni domaći dramski tekst, inspirisan stihovima crnogorskog pjesnika Vitomira Vita Nikolića Zaustavite planetu, ja hoću da izađem“, u JU Kulturni centar „Nikola Đurković“, od osam prispjelih radova proglašena je drama  Đevič kamen“, dramske spisateljice, scenaristkinje i pjesnikinje Jovane Bojović.

Foto: Pixabay

Odluku je donio tročlani Žiri: doc.mr.art Marija Sarap – predsjednica i članovi glumica Tihana Ćulafić i Slavojka Marojević, glavna i odgovorna urednica časopisa „Pozorište“  (Nikšićko pozorište).

– Iako je propozicijama Konkursa predviđen lirski motiv, drama  „Đevič kamen“, hirurški preciznom dramskom kompozicijom  i strukturom, kroz dijaloge i monolge junaka, promišlja širom otvorenih čula, dajući fragmentalno slike o prolaznim nepredvidljivostima naše svakodnevice- navodi se pored ostalog u obrazloženju Žirija. 

Iako je dramska radnja vezana za crnogorsko podneblje, ovaj dramski tekst nosi univerzalne vrijednosti i obilježja savremenog svijeta koji se svakodnevno susreće sa osvajanjem slobode, individualne ili u širem značenju te riječi.

– Junaci drame Jovane Bojović, prožeti snažnim i najčešće potištenim osjećanjima, otkrivaju narative koji su opipljivi do te mjere da se teško može odvojiti ovo literarno djelo od realnog života. Upravo ta nevidljiva potka, dramu Đevič kamen“ preporučuje za najbolji dramski tekst i inscenaciju jer čitaocu (gledaocu) daruje obilje osjećanja koja su ne samo moguća nego i te kako realna i stvarna. Ma koliko na prvi pogled bile bolne emocije njenih junaka, drama iz čina u čin, čuva ono ljudsko u sebi, žudeći za slobodom koja donosi spasenje. Ta linija dramaturgije „bjekstva u slobodu“ je društveno uslovljena, što ovoj drami, takođe čini univerzalnom- obrazlaže Žiri.

Nagrada za najbolji dramski teksat sastoji se od plakete i novčanog dijela u iznosu od 1.500,00 eura. Nagrada će biti uručena na Dan Opštine Kotor – 21. Novembra.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code