Početna Društvo KCCG neka odjeljenja pretvara u kovid, dovodi specijalizante, ima 64-oro zaposlenih inficiranih

KCCG neka odjeljenja pretvara u kovid, dovodi specijalizante, ima 64-oro zaposlenih inficiranih

0

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore Nemanja Radojević kaže da razmišljaju o tome da još neka odjeljenja pretvore u kovid. Povukli su, kako kaže, specijalizante iz drugih bolnica, odnosno one koji su bili na specijalizacijama u regionu, jer se spremaju za veoma nepovoljnu situaciju.

Foto: RTCG

U narednom periodu, kaže Radojević, očekuju rast pacijenata kojima će biti potrebna hospitalizacija

Dodatno im otežava to što je 64-oro zaposlenih u Kliničkom centru inficirano. Među njima je 17 ljekara. Nekoliko njih, ističe Radojević, ima tešku kliničku sliku i bore se za život.

Klinički centar trenutno raspolaže sa 80 kovid kreveta, i oni će svakog časa biti popunjeni. Zato nadležni planiraju da prošire kapacitete.

“Mi svakodnevno razmatramo koje su to mogućnosti i gledamo koja to odjeljenja Kliničkog centra, odnosno klinike, mogu postati ekstenzije kovid dijela i trenutno neurohirurgiju već popunjavamo, a sljedeće odjeljenje će najvjerovatnije biti grudna hirurgija. Gledamo ona odjeljenja gdje imamo kiseonička mjesta dovedena za potporu ili evenutualno respiratore”, rekao je Radojević za TV Prva.

Klinički centar ima više od 200 respiratora. Prema riječima dr Radojevića ne bio problem i da se čitav Klinilčki pretvori u kovid centar, ali poručuje da se mora voditi računa i o ostalim pacijentima kojima je potrebna ljekarska njega u bolnici.

U narednom periodu očekuju rast pacijenata kojima će biti potrebna hospitalizacija i ističe kako je već sada opterećenje zdravstvenog sistema veliko.

“Povukli smo specijalizante iz drugih bolnica, odnosno koji su bili na specijalizacijama u zdravstvenim centrima u regionu. Prosto se spremamo za jednu situciju koja nije ni malo povoljna. Za sada još uvijek funkcionišemo, ali ako se ovaj rast nastavi ovim tempom, ovom dinamikom, bojim se da će vrlo brzo biti ozbiljan problem”, rekao je on.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code