Početna Turizam Kinezi otkrili Crnu Goru kao veliku filmsku scenu

Kinezi otkrili Crnu Goru kao veliku filmsku scenu

0

Televizijska ekipa filmskog kanala Nacionalne kineske televizije završila je snimanje materijala za dokumentarni film o Crnoj Gori, koji će na kineskom CCTV kanalu 6 premijerno biti prikazan početkom oktobra.

Taj kanal pokriva gledanost od oko 25 miliona domaćinstava, ima preko milijardu pratilaca i veoma je uticajan u opredjeljenju Kineza za izbor destinacija za putovanje.

Kada su došli, članovi kineske ekipe otkrili su da je čitava Crna Gora velika filmska scena. U potrazi za predjelima i iz drugih filmova zabilježili su brojne atrakcije.

Nakon što su obišli sjeverni i centralni dio Crne Gore, Žabljak, Cetinje, Podgoricu, Skadarsko jezero, spustii su se na primorje.

Zatekli smo ih u Perastu, po povratku sa Luštice. Tu im se pridružio i reditelj i sceraista Ivan Marinović, koji je im je pokazivao autentične lokacije na kojima je snimao svoj film “Igla ispod praga” , posebno selo Mrkovi. Pričao im je o bokeljskoj kulturi i tradiciji, kojoj i sam pripada.

Na drugim lokacijama, poput Ulcinja, pridručili su im se sjajni sagovornici poznati reditelj Milan Karadžić i glumac Milutun Mima Karadžić, ali i mnogi drugi.

Šarmantna Nina Vang s Nacionalne kineske TV priča da joj je ovo prvi put da dolazi u Crnu Goru, ali je uvjerena da je došla da bi se ponovo vratila, jer je fascinirana:

-Obišla sam 15 zemalja, radeći za kanal nacionalne televizije koji se bavi putovanjima i promovisanjem drugih kultura. Za dolazak u Crnu Goru motivisali su me sunarodnici koji su već bili u ovoj zemlji. Privukli su me i neobični posteri na kojima sam odmah mogla da vidim koliko je lijepa Crna Gora – priča Nina.

Prije nego što je kineska ekipa stigla u Crnu Goru radila je na filmu s prostora stare Jugoslavije:

– Riječ je o klasičnom filmu sa temom iz prošlog vijeka pod naslovom Most. To je vrsta filma koji vole mnogi Kinezi različitih generacija, uključujući i mene. Ratni film sa prostora bivše Jugoslavije, a onda smo došli ovdje gdje se pred nama kao neka magična kutija otvorio čitav jedan svijet. Otvoren samo za nas sa planinama, morem, crkvama, pedivnom prirodom, ljudima – kazala je Nina Vang.

Organizator posjete je Nacionalna turistička organizacija, uz podršku Filmskog centra, Narodnog muzeja, Nacionalnih parkova i lokalnih turističkih organizacija.

Ljiljana Maraš iz NTO često je u prilici da bude u pratnji raznih studijskih novinarskih televizijskih i filmskih ekipa kroz Crnu Goru, ali ova je za nju, kako kaže, posebno iznenađenje. Jer, Kinezi su bili zainteresovani da snime lokacije posvećene filmovima koje su gledali s ovih prostora.

– Kao jedna od najinteresantnijih je lokacija mosta Đurđevića Tara. Gledali su naše partizanske filmove, imali su čak priliku da probaju dio gardereobe koja je korišćena u tom periodu. Kinezi će od snimljenog materijala da naprave dvije epizode, jedna će biti posvećena posebno tim filmskim lokacijama, a druga će promovisati Crnu Goru kao poželjnu turističku destinaciju i ono što Crna Gora nudi, kazala je Maraš.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code