Početna Društvo KIŠOBRANIMA MAPIRANO 12 NAPUŠTENIH ZDANJA U HERCEG NOVOM

KIŠOBRANIMA MAPIRANO 12 NAPUŠTENIH ZDANJA U HERCEG NOVOM

0

Po ovakvom vremenu danas nije bilo ništa neobično vidjeti ljude sa kišobranima, ali jeste kišobrane na 12 napuštenih građevina u Herceg Novom.

Postavile su ih tri NVO: Hercegnovsko pozorište, Urban Nova i Omladinski kulturni centar Herceg Novi, koje su ostale bez krova nad glavom i treba im “kišobran” dok na drugoj strani postoje neiskorišćeni i zapušteni prostori: zadužbine Đurović-Bošković-Laketić, Dukovića i Nikole Musića, zatim tvrđave: Španjola i Citadela, hoteli: “Topola”, “Rudnik”, motel “Dubrava”, parkovi “Boka” i Savinska Dubrava, Palata “Burovina”, te bivša komanda ratne mornarice vojske Jugoslavije u Meljinama.
– Ideja kišobrana kao “branjenja kreativnošću” od pasivnosti i uspavanog Novog, ali i od deklarativnih podrški i neostvarenih rješenja odgovornih, nametnula se kao lajt motiv naše akcije. Ispostavilo se da su nam kišobrani zajednički – navodi sociološkinja, Senka Domović Bulut.
Hercegnovsko pozorište koje je nedavno proslavilo 30 godina postojanja i najavilo 20-ti HAPS na nerješen problem prostora odgovorilo je duhovito – kišobranima. Njima su promovisali svoje jubileje, ali i opominjali da sem tog nemaju drugi krov nad glavom.
Omladinski kulturni centar Herceg Novi tokom ove godine je realizovao programe u kojima su učestvovali mladi i iz drugih primorskih gradova – najviše Budve i Tivta. Po modelu OKC-a, u spomenutim gradovima su pokrenute inicijative koje su podržale lokalne samouprave. Omladinski kulturni centar Herceg Novi ovih dana je iseljen iz prostora koji mu je privatni vlasnik nesebično ustupio do početka renoviranja objekta.
– Urban Nova svoje aktivnosti je realizovala u javnim prostorima po Herceg Novom: parkovima, platoima, parkingu… obeshrabrene iskustvom srodnih organizacija, nikada nismo ni pokušavale da se izborimo za sopstveni prostor za rad. Na jednoj od radionica kreativne reciklaže tokom projekta “Ekotopija”, starim kišobranima smo udahnuli novi život. Kišobrani su nam zajednički…pomažu nam da umjesto ruševina i napuštenih zgrada vidimo prostor za kreativnost i aktivizam. Pomogli su nam da osvojimo neke od mnogih prostora koji nam kao građanima pripadaju. Za neke od ovih prostora je kasno… Za neke još uvek nije. Zato, branimo se kreativnošću. I MI SMO GRAD! – poručuje za Hercegnovsko pozorište, Urban Nova i Omladinski kulturni centar Senka Domović Bulut.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code