Početna Društvo Klanica u Sutorini dvodecenijska mora za žitelje: Ima li rješenja?

Klanica u Sutorini dvodecenijska mora za žitelje: Ima li rješenja?

69

Mještani Sutorine iz desetak porodičnih kuća u blizini klanice Mesare Babić, ponovo se žale zbog blizine i načina rada klanice od koje, kako kažu, ne mogu normalno da žive. To je problem koji traje otkada je otvorena klanica, već dvije decenije. Žalili su se više puta raznim inspekcijama, međutim, bez željenog rezultata.

Pričaju nam da je rikanje, cviljenje, njištanje i zavijanje životinja dok se ne zakolju nepodnošljivo. Neprijatni mirisi, kako tvrde, dopiru i do graničnog prelaza Debeli brijeg. Životinjski otpad koncentriše se u septičkoj jami u blizini klanice koja se ne prazni, već navodno sav otpad „otiče“ u rijeku Sutorinu i dalje. Ugrožena je i rijeka.

Jedna od mještanki, Branka Vranešević, kaže nam da prema vlasniku klanice, Jovici Babiću, imaju dva zahtjeva:

„Septičke jame moraju da se dovedu u red, zatvore i redovno prazne i čiste, ne u rijeku nego da se dovode cistijerne da ih isprazne. Drugi zahtjev je da se štala u koju se dovode životinje pred klanje, zatvori – zastakli, ili zvučno izoluje nekim drugim materijalom, a životinjama obezbijedi klima i drugi uslovi, kako bismo mogli da živimo i mi i životinje. Mi ne tražimo zatvaranje klanice, iako nam direktno ne znači ništa, osim što nam smeta, tražimo da se nama obezbijedi normalan svakodnevni život“, ističe Vraneševićka.

Ona podsjeća da su mještani bili protiv izgradnje klanice u stalno naseljenom mjestu, međutim, nedavno je kaže dograđena nova štala, koja do krova ima metar otvora:

„Sve životinje koje se dovoze su u toj štali, naravno da su uznemirene, njihova rika traje po cijeli dan i noć i to traje danima dok se ne pokolju, naročito telad, govečad, krave. Bukvalno ne možemo da otvorimo prozor što od smrada što od urlanja životinja”, dodaje naša sagovornica.

Služba inspekcije Komunalne policije Herceg Novi je izašla na teren po prijavi građana da „volovi riču i da se drže u nehumanim uslovima“, potvrđuje nam v.d. načelnik Komunalne policije, Vasilije Seferović:

„U trenutku inspekcijskog nadzora volovi nijesu rikali, a prijava zbog držanja životinja u nehumanim uslovima proslijeđena je Upravi za inspekcijske poslove“, kazao je kratko Seferović.

Vlasnik klanice i mesare, Jovica Babić priznaje da je prevelika „galama“, moguća ponekad, ali napominje da za rad klanice ima svu neophodnu dokumentaciju.

„Bilo je jedno tele koje je došlo uveče. Ujutru je došao veterinar, pregledao ga i tele je zaklano. To se desi jednom ili dvaput. Ja sam papire za klanicu dobio ’94 godine, van urbane zone i imam svu dokumentaciju“ tvrdi Babić.

Mještani će, kako nam je na kraju kazala Vranešević, radi optimalnog rješenja i humanog odnosa pema životinjama iz klanice, ali i vlasnika prema okolini tražiti i prijem kod predsjednika Opštine.

69 Komentari

 1. Pisanje anonimnih komentara neće pomaknuti problem klance sa mjesta. Dok se to javno ne uradi – odgovoran nije niko! Niko iz Opštine se ne oglašava, ni Sanitarna inspekcija, ni Zdravstvene ustanove, ni Turistička Organizacija HN – svi su čvrsto prikubili zadnjicu za fotelju. Baš kao da su u srodstvu sa lumparima. Tu školjku nečim moraš lupiti da bi je odvojio od kamena… Kada bi se neka NVO (zeleni) založola za rješenje problema klanice, sakupili potpisi i podaci građana koji su voljni da potpišu peticiju, zadužene organizacije ne bi mogle tek tako da ignorišu građane Novog. Kako izgleda, tek će neko gadno zagađenje mora i trovanje naroda nagnati odgovorne da nešto preduzmu. Reklo bi se da od krkanja mesa i ne stižu da se oglase

  • Anonimni komentari i jesu suština VOX POPULI. A odgovornost dođe jednom do imena i prezimena. “Ništa novo pod suncem” je komentar za “zadnjice za fotelje”.

 2. Vlasnik klanice bi trebao isloristiti prisustvo potoka Sutorina pa napraviti uz klanicu i ribnjak. U njemu bi trebao drzati ili ribe pirane ili krokodile i hraniti ih otpadom klanice. od kozhe odraslih krokodila mogu se praviti suveniri, cipele, tashne i kajisevi.

 3. Da je ova klanica bila sagradjena odmah poslije Oslobodjenja 1945. godine mozda bi i Marsal bio dosao da je svecano otvori. Ali, sagradjena pola vijeka nakon kraja Drugog Svjetskog rata ona danas postaje opasnost za narodno zdravlje. Onaj ko preko ociju ima shnicle odbija da to vidi ili barem baci oko na problem.

 4. Predlažem gospodinu Babiću da pređe u kontranapad i na svom sajtu na internetu objavi fotografije svoje mesarske butig-klanice u Sutorini. To bi sigurno razuvjerilo sve kritičare i povećalo promet mesare!

 5. Poštovani Novljani ovo je katastrofa pročitat ovakve komentare.
  Da nije Babića đe bi mi koji držimo stoku mogli prodat tele . jagnje. prase itd Vozit ih za Nikšić ili Bijelo Polje.
  Đe vi domaćini koji ovako komentarišete kupujete meso i ideta na pečenje.
  Pitajte Novljane koji drže prasad đe su ih mogli kupit da ih Babić nije nabavio .Išli bi Kod Carevića u Grbalj ili u Nikšić
  Lako je komentarisat pod lažnim imenom ali da to nije problem saznat ko je napiso komentar.
  Ovi svi koji komentarišu idu kod Babića da nešo kupe i popiju po jednu sa Rođakom. A ovamo ništa ne valja.
  Babić treba Novom i Novljanima kome ne valja neka ide kod drugih.
  Zaboravljate da Babić za svaku proslavu kod Svih Crkava dava Ili Jaagnje iili Prase svake godine. itdd

  7
  10
  • Dragi Kosija rijec je o HIGIJENI klanice, prostora oko takozvane klanice, smradu oko iste… Niko njemu nebrani da radi vec da higijenske uslove popravi. A dozvolu koju je 1994 dobio odnosila se na oko 110m2 prostora a sada klanica zauzima 15xvise. Cak je uzurpirao dio zemlje od komsije. Neka da javno rijesenje po kom radi (ja ga imam) pa da vidis o cemu pricam. A meso se od klanice do restorana prenosi u crvenom pikapu koje nema hladjenje.

 6. Kako bi bilo da Opstina Herceg Novi oformi jednu ekipu i posalje je kao expediciju u Afriku da vide ima li u Africi klanica na ovom nivou. Ako ima onda nije problem, mozemo se proglasiti Afrikom. Strepim da su i oni prevazisli ovaj stepen civilizacije.

 7. Predlazem komsiluku klanice da otvore oci i jave ako vide da su na otvorima ispod krova postavljene mreze. To bi bio znak da klanicu brane od dronova i radoznalih ociju javnosti.

  2
  1
 8. E vala snimit ce se na neki tajni nazovi nacin klanica u toku klanja i oko klanice pa dat na internet jer sluzbe koje bi trebale da rade posao nerade.

  10
  • Tako ćemo i radit – ko što radi vascjeli svijet. Borba mora započeti jer je Sutorina sada prava urbana zona, u kojoj i opština gradi stanove za svoje građane
   Dakle, ono što je bilo 94. godine, ne važi više, i klanica treba da se izmjesti odatle. Tada to nije bila urbana zona i dozvola za klanicu se dobila. Ponavljam, sada je druga situacija.
   Ili treba da se preseli klanica ili se isele građani.
   Svejedno.
   Suština je da se ovako dalje ne može.

   8
   1
 9. Igrom slučaja bio sam prije nekoliko decenija na večeri u HN kojoj je prisustvovao i srpski književnik Branislav Pekić. Bio je stigao avionom sa Čilipa pa je bio podijelio taxi sa mojim rođakom. Dvije srodne duše su se u taksiju slatko napričale, pa ga je stigavši kući zadržao na večeru.
  Za večeru je bila izvrsna prava domaća pašta sa prelivom od pomidore i – mljevenim mesom…
  Ništa neobično za novske uslove, ali je bilo dosta neobično kada je gospodin Pekić ispričao da je on vegetarijanac i da izuzetno rijetko jede meso…
  Par mjeseci kasnije sam čitao u novinama intervju sa književnikom Pekićem u kojem je ispričao kako je postao vegetarijanac. Gledao je na livadu kravu kako pase i razmišljao o tome kako će je jednog dana zaklati da bi on pojeo šniclu… Nešto je puklo u njemu, prevagnula je njegova umjetnička duša i on je odlučio da od tog trenutka postane vegetarijanac.
  Da je Branislav Pekić živ, da ponovo dođe u Novi i da sazna o stanju klanice u Igalu, čisto sumnjam da bi ga uspjeli nagovoriti da jede večeru kakva mu je svojevremeno bila priređena…
  Šteta da danas nema intelektualnih kapaciteta poput kjniževnika Pekića da dignu svoj glas protiv ove sramote sa klanicom.

  4
  2
 10. Jedno od velikih dostignuća demokratije je to da gradonačelnik ne mora da se prti u aferu oko klanice, već mudro ćuti u svojoj kancelariji.

 11. Vrlo lako. Preletački. Prve dozvole u doba DPS-a kao istaknuti članovi, pa malo SNP, pa Izbor, sad DF. Sve je stvar dobre organizacije. Ko je nama novljanima kriv što ne znamo…

  21
  1
  • Ne bavi se on primarno politikom već biznisom. Moraš saradjivat sa onim ko je na vlasti ili učestvuje u njoj. Ili? Da ode i “šuruje” sa vlašću u Mađarskoj?
   Vaš komentar je izraz gluposti, zluradosti i ljubomore i nikakve veze nema sa onim što pričamo ovdje a to SU NEMOGUĆI USLOVI ZA STANOVNIKE SUTORINE KOJA JE SADA URBANA ZONA VALJDA, ZA RAZLOKU OD 94 GODINE? Jasno je i vrapcima na grani da se u urbanoj zoni ne mogu držati kokoške, svinje i krave. Klanicu treba izmjestit u kakvu divljinu dje se ne mogu ni čuti ni vidjeti ni omirisati. A O ČEMU VI OVDJE TUPITE?

 12. Poučen svim silnim dosadašnjim aferama, smatram da se nijedna služba neće oglasiti da ne bi ispali odgovorni. Stvar će se predati zaboravu, zimi ionako manje smrdi a ni turista nema. Ko šiša Novljane. Ali, može se desiti da neko potajno snimi ono šta se dešava u ovoj kući strave i užasa pa stavi na internet. I eto ti bulikana! To bi bila korona 2. Zato je bolje ograditi klanicu bodljikavom žicom, strogo kontrolisati da niko ne unosi ni kamere ni smartfone i postaviti sikjuriti osoblje! Nećemo valjda dozvoliti da nam klanica uništi i ono malo turizma kojem se još uvijek nadamo..

  19
 13. I da ga ne jedes, zivotinje bi svejedno rikale. Ne moras biti vegetarijanac ili vegan da bi smio reci misljenje. Nije sporno jedemo li meso tih zivotinja, nego da li se humano postupa s njima prije njihovog klanja.

  18
 14. Kada bi funkcionisala pravna država, ovo ne bi bilo moguće. Struka i zakoni kada bi se primjenjivali, ovo ne bi bilo moguće. Savjest preduzetnika kada bi postojala, ovo ne bi bilo moguće. Narod kada bi znao šta jede, ovo ne bi bilo moguće.
  Pametnome dosta!

  22
  3
 15. I ja sam čula kriku od te klanice treba naći riješene da se makne Klanica jer nije mjesto klanici u naseljenom mjestu
  I treba obratiti pažnju na pješački prelaz kod mesare babić i parking preko puta koji koristi već godinama bez dozvole!!!

  23
  2
 16. Klanje životinja
  Član 28
  Prije klanja, sa životinjom se mora postupati na human način, a klanje životinje mora se obaviti što je moguće bliže mjestu držanja.
  Prije klanja životinja se mora omamiti na način kojim se prouzrokuje trenutni gubitak svijesti životinje.
  Prilikom omamljivanja životinje se ne smiju obuzdavati sredstvima koja prouzrokuju bol i patnju, ne smiju se vezivati za zadnje noge, kačiti pre omamljivanja, odnosno pre iskrvarenja.
  Živina i kunići mogu se okačiti pre omamljivanja radi klanja, pod uslovom da se odmah poslije toga omame.
  Ministar propisuje način postupanja sa životinjama neposredno prije klanja i način omamljivanja i iskrvavljenja životinja.
  Član 29
  Životinje se ne smiju klati bez stručnog i na propisan način izvedenog omamljivanja prije klanja.
  U cilju omamljivanja životinja prije klanja ne smije se koristiti nož, čekić, sjekira ili druga sredstva koja nisu predviđena za te namjene u skladu sa ovim zakonom.
  Obrada zaklanih životinja ne smije se nastaviti, ako iskrvarenje životinje nije u potpunosti završeno.

  26
  1
 17. Gospodo draga, radim u klanici Babic 15 godina, ulozeno je preko samo u Sutorini 350.000€ zadnje dvije godine u sistem ove klanice u kompletno je sredjen koridor za kretanje stoke, ciscenje, hrana, svaki detalj…Jesu li napravili rijecni tok potpuno betonski? Zastitili od klizista citav dio puta,SVE je po najvisim standardima Eu, higijena je na prvom mjestu, evo sada da odete dolje vidjecete da se sredjuje i zida. Naravno, konkurenciji putnicima koji su nekada drzali monopol ovo ne odgovara pa probaju da sabotiraju neciji trud i rad. Mesara i restoran Babic su sigurno najbolja usluga i hrana u gradu. Mislim da treba spustiti strasti i okrenuti se realnosti

  13
  42
  • Mani se ti EPP programa, treba poslati NEPODMIĆENU i NENAJAVLJENU inspekciju sa TV ekipom da se na licu mjesta napravi uviđal šta i kako se tu radi. ČITAV komšiluk ima telefone i može prijaviti interventnoj ekipi da životinje urliču. Ukoliko je u toku radnog dana – odmah poslati ekipu na uviđaj. Siguran sam da bi imali šta da vide i da nam ptilažu. Ali, strepim da će se ovakve zvjerke na stotinu načina braniti od bilo kakve kontrole. Tajno snimanje bi srušilo tu kulu, pardon-klanicu od karata!

   9
   1
 18. Iz ovog clanka proizlazi da se u ovoj klanici stoka kolje mimo propisa civilizacije. Koliko mi je poznato: stoka se prije klanja mora omamiti (obesvjestiti) elektroshokom u glavu ili specijalnim pistoljem koji stiftom probija lobanju zivotinje. Pitanje je da li se to radi i u ovoj klanici – mozda se na ovome stedi ili je cak nekome zadovoljstvo slusati urlikanje zivotinja?

  22
 19. Često nas mediji obavještavaju o projektima i gradilištima koja su stopirana zbog tehničkih neispravnosti ili nesaglasnosti. Gradilište na Mamuli i Opštinska garaža su svima poznati primjeri.
  Veoma me interesuje ko je izdao saglasnost za gradnju ove klanice i kakvi su bili tehnički uslovi za njenu gradnju, te ko je dao saglasnost za njen rad.
  Pretpostavljam da Herceg Novi ima Sanitarnu inspekciju koja bi trebala da se bavi svojim poslom.
  Kako bi bilo da pitate tu gospodu kada su zadnji put obišli klanicu i kakav je bio nalaz.
  Ima li Turistička organizacija HN neko mišljenje o ovom problemu?

  17
  2
 20. Klanica je pola kilometra od vile Galeb. Da je Stari živ ne bi bilo tog problema. Stari je rješio i problem novske deponije koja je redovno tinjala, a dim je južinom od Njivica dolazio do njegove rezidencije…

  15
  2
  • Po ovom komentaru bi se moglo zakljuciti da si ti, dragi moj, ili dosao 90-tih, kad ste fino ugosteni, ili ti je djedo bio Čedo,ili si pak,sam odabrao da pregazis cijelu famelju svojim stavom srpstva i cirilicom. A posto klevetas, vidim da Novljani nisi,valjda sebe neces kleti.

   • aOOOOk…kakvog li intelidžentnog odgovora koji odiše talijanštinom, sudeći bar po naslovu. i glupoštinom, sudeći po ostatku texta,hrkhhh.
    šta reći a ne zaplakati? jado moj…
    al evo – ako nisi znao, ima i Bokelja što zbore ћирилицу.
    PS. pozdravila te Čedova Di famelja

    1
    1
 21. Pogledajte klanicu sa gornjeg magistralnog puta i dovoljno je da se nehigijena vidi. I gore se neprijatan miris osjeti, a magistralni put je veza sa EU tj Hrvatskom.

  31
  1
 22. Moze mu se… vazda mu se moglo i moci ce… Cekaj dok jos pjesacki na magistralnom putu ispred restorana stavi. Tako i za klanicu ce liso proc, dzaba se bunite.

  35
  5
 23. Bio bih zadovoljan kada bi Sud donio odluku da TV HN napravi emisiju o stanju te klanice i sav proces klanja stoke snimi za jednočasovnu emisiju. Dase ta reportaža sedmicu dana ponavlja u različitim peroodima dana tako da svako može da je vidi. Mislim da bi se tek onda ubrzano pokrenula stvar.

  59
  4
 24. Možda je rješenje u vraćanju klanice na teren oko Kanli kule onako kako se to bilo ustalilio u nesrećnim i krvavim devedesetim godinama. Tada su seljaci dovodili stoku i klali je na otvorenom terenu kraj Kanli kule koja je tada stvarno bila krvava kula. Vlastima to nije smetalo – glavno da narod napuni stomak i ne misli puno o krvotocima preko granice. Mislim da i danas vlada ista filozofija vlasti…

  13
  18
   • U 1990. je još bilo turizma i svijet je izgledao u redu. Ali, kako je sredinom devedesetih krenula klanica među narodima, tako niko nije ni mislio na “humano klanje” stoke. Seljaci su kamionima dovodili stoku do Kanli kule i klali je na licu mjesta. Izvoli se raspitati kod Novljana.

    3
    5
 25. Baš me zanima kako to da Babić klanica ispunjava standarde i po DF i po DPS, a j Demonkratama i Nl.
  Takav način pdlaganha otpada i klanja nesretnih životinja više nema nidje u Evropi, a vjerujem ni u Africi.

  63
  2
 26. Siguran sam da gospoda iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja nisu fanatični vegetarijanci, pa su sada u konfliktu interesa. Ne mogu u isto vrijeme da dovedu kvalitet mora na K1 a da se usput i povoljno nakrkaju mesine. Tako će se ova tuga golema otegnuti u nedogled.
  Treba li nekome bolji dokaz da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sasvim nepodesna instanca koja treba da se bavi istraživanjem kvaliteta mora?! To je samo dokaz koliko je CG daleko od kulture i civilizacije. Da se razumijemo: sasvim sam siguran da je u kulturnoj i civilizovanoj zemlji moguće da se ministarstvo poloprivrede i ruralnog razvoja predano bavi kontrolom kvaliteta mora. U današnjoj Crnoj Gori to je nemoguća stvar! Herceg Novi i Boka bi morali da uvide i riješe ovaj problem. Dokle god je krkanje mesa svakodnevna životna potreba Nr.1 – za problem klanice i čistoće mora nema nade. Nažalost…

  20
  4
  • Ne mlati gluposti. Sto ne reaguje opstina? Novljani cistunci,visokomoralni,a za sve krive drugoga. Sto ne kazes zasto Babic moze da radi sto hoce. Pih licemjeru

   42
   1
 27. Kako sve lijepo izgleda kad se servira na tanjiru, sa prilogom. Više se ne vidi strah i urlanje pred smrt, bol od sjekire, smrad krvi i iznutrica.

  35
  6
 28. Predlažem da “samostalni savjetnik za zaštitu životne sredine u JPMD”, izvrši mjerenje kvaliteta mora na ušću Sutorine nakon puštanja otpadnih voda klanice.
  Veoma me interesuje da li će rezultat biti K(atastrofa)1 ili K(atastrofa)2…

  47
  4
 29. Naravno da ima rješenja!
  UGLEDAJTE SE NA NOVAKA ĐOKOVIĆA!!!
  To pak ne znači da se sad svi trebate početi baviti tenisom ili da se zarazite korona virusom…

  14
  26
 30. Ajde Sutorani i vi tražite uslove ko da ste u Švajcarsku.Dok Rođak sve to uloži izaće nam kilo pečenja 30€.Neće moći ni ovi iz opštine da krkaju,a kamoli mi obični smrtnici

  69
  12

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code