Klape “Contra” i “Maris” u završnici 15. Međunarnodnog festivala klapa u Perastu

Klape “Contra” i “Maris” u završnici 15. Međunarnodnog festivala klapa u Perastu

977
0
Podijeli

klapa contra splitKoncert pod nazivom “Poklon gradu” obilježiće sjutra veče na trgu Svetog Nikole u Perastu kraj Međunarodnog festivala klapa u Perastu. Njime će biti obilježeno i 15 godina od osnivanja festivala.

Nastupiće klapa “Contra” iz Splita i ženska klape “Maris” iz Kotora, što je davno planirani završni koncert kojim se Festival klapa Perast želi zahvaliti ljubiteljima klapske muzike nakon niza koncerata koji su pratili  jubilej.

Picerija i restoran

– Planom Festivala predviđena su bila dva koncerta za građane i turiste Boke, u Kotoru i Perastu. Izostao je međutim interes nadležnih u Kotoru, pa i u Tivtu. Tako će izvanredna klapa “Contra” iz Splita, uz žensku klapu “Maris”  kao gosta, nastupiti jedino u Perastu – poručuju organizatori.

Klapa “Contra” iz Splita u svom naslovu nosi dio fenomena koji je odlikuje. Formirana tek prije 18 mjeseci, a nastupi su im već rasprodati širom regiona, pa su iz organizacije Festivala ovaj termin rezervisali još u martu. Obično klapi treba duže vrijeme za afirmaciju, ali to se ne odnosi na splitski sastav. Na najprestižnijem, 50. Festivalu klapa u Omišu, prije mjesec su osvojili Srebrni štit (2. mjesto ocjenama stručnog žirija) i Brončani leut (3. mjesto glasovima publike).

– Koncert klape “Contra” će stoga biti prava poslastica za ljubitelje klapske muzike, po repertoaru i iznad svega kvalitetu izvedbi. Ulaz na koncert je slobodan, ali se uveliko već rezervišu bolja mjesta – kazali su iz organizacije.

Oni ne kriju zadovoljstvo što bokeljskoj publici mogu pokloniti ovaj koncert kao krunu ovogodišnjih klapskih programa, koji su počeli 8-martovskim koncertima u čast Jakše Fiamenga u Kotoru i Tivtu, a onda su, povodom 15. jubileja uslijedili klapski koncerti širom Boke: u Herceg Novom 1. jula za ženske klape, u Tivtu 2. jula za muške, kao i u  Kotoru 16. jula izvanredan koncert crnogorskih klapa. Finale najboljih u kategorijama Nova klapska pjesma, ženske, mješovite i muške klape je bilo u Perastu, 29 .i 30. jula.

Slijedeći njegovanje kulturne baštine, kao vrijednu odliku Festivala,  promovisana je “Lirica br.4. sa Uspomenama iz Perasta” Dionizija de Sarna San Đorđa (1896.),  a kruna 15-godišnjeg rada je izdanje dvostrukog CD-a, sa 36 festivalskih izvedbi koje uključuju bokeljske pjesme, klapske obrade crnogorskih pjesama, izbor novih klapskih pjesama i savremene klapske obrade Kubinih zapisa iz Boke (1907.g.) o kojima je 2015. godine izdata i vanredna naučna knjiga.

Festival klapa Perast je jedna od značajnih kulturnih manifestacija koja ovakvim konceptom briše neke lokalne granice na području Boke, a da je to pozdravljeno potvrđuju poslenici kulture iz Herceg Novog, Tivta i Kotora. Za narednu godinu, pored takvog “bokeljskog koncepta” već planiraju da sa svojom produkcijom “Priče o moru” popularišu klapsku muziku po gradovima iz unutrašnjosti Crne Gore.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code