Početna Kultura Klape iz Dubrovnika i Buzeta, „Stentorija“ i „Pinguentum“ pobjednici 16. Međunarodnog festivala...

Klape iz Dubrovnika i Buzeta, „Stentorija“ i „Pinguentum“ pobjednici 16. Međunarodnog festivala u Perastu

0

Dodjelom nagrada na centralnom peraškom trgu – pjaci, ispred crkve Svetog Nikole, završen je 16. Međunarodni festival klapa Persat.

U kategoriji muških klapa, po ocjeni stručnog žirija, pobjednik je klapa „Pinguentum“ iz Buzeta, druga nagrada pripala je klapi „Filip Dević“ iz Splita, a treća klapi „Jacera“ iz Šibenika.

Picerija i restoran

Nagrada publike u kategoriji, muških klapa pripala je klapi „Assa Voce“ iz Podgorice za pjesmu “Pod odrinom”.

Prva nagrada u kategoriji „Nova klapska pjesma“ pripala je autoru Krešimiru Magdiću za kompoziciju „Gospa od Škrpjela“ u izvođenju klape „Skontradura“ iz Dubrovnika.
Za najbolju debitantsku klapu proglašena je klapa „Bura“ iz Mostara, a priznanje za najbolju crnogorsku klapu pripalo je klapi ”Assa Voce” iz Podgorice.

Nagrada za najbolji aranžman u kategoriji „Nova klapska pjesma“ pripala je Dušku Tambači za kompoziciju „Merjane, Merjane“ u izvođenju klape Valdibora iz Rovinja.

Prva nagrada za najbolje stihove pripala je pjesmi “Pod odrinom” čije stihove je napisala Mila Moškov, u izvela klapa Assa Voce.
Stručni žiri je radio u sastavu Mojmir Čačija, Sara Dodig, Mirela Šćasni, Mario Katavić, Zlata Marjanović, Marina Dulović, Vojislava Beba Milić i Jasminko Šetka. Žiri u kategoriji „Nova klapska pjesma“ je radio u sastavu Jakša Fiamengo predsjednik, Ante Mekinić, Vjera Baničević, Tina Braić-Ugrinić, Obrad Pavlović.

Prve takmičarske večeri u kategoriji ženske klape prvo mjesto po ocjeni žirija pripalo je klapi Stentorija iz Daruvara, drugo klapi Štorija iz Kaštel Kambelovca a treće Ankori iz Podstrane.

Po ocjeni publike najbolja je bila klapa Skontradura iz Dubrovnika.
Tokom dva festivalska dana u Muzeju grada Perasta predstavljen je peti broj festivalskog časopisa „Lirica”, čije ovogodišnje teme su „Priče o moru“, koje govore o značenju i istoriji klapske pjesme.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code