Početna Društvo Klinički centar Crne Gore pomaže Opštoj bolnici Meljine

Klinički centar Crne Gore pomaže Opštoj bolnici Meljine

7

Dugogodišnja saradnja Kliničkog centra Crne Gore i Opšte bolnice Meljine od sjutra će biti proširena. Na poziv menadžmenta  za pomoć,  u susret  turističkoj sezoni Klinički centar Crne Gore će pružiti kadrovsku tehničku, a donekle i finansijsku pomoć, saopštili su nakon dogovora u Meljinama, direktorka KC Crne Gore, Zorica Kovačević i izvršna direktorka Bolnice, dr Olivera Elez.

Kada je Atlas grupa prije osam godina preuzela Vojnu bolnicu Meljine u njoj je bilo zapoleno 250 radnika, danas je na platnom spisku 100 manje. Nedostaju stručnjaci:

Picerija i restoran

–  Prije nekoliko dana sam dobila poziv direktorice da dođem u Meljine  povodom nekoliko zahtjeva. Prvi je da KC kadrovski pomogne, koliko je u mogućnosti, kako bi  ova bolnica, posebno  u toku  sezone  pružila  adekvatnu zravstvenu zaštitu. Nedotatak je kadra u pojedinim specijalnostima. Uvjerila sam se danas da Bolnica Meljine treba da bude dio javnog zdrtavstvenog sistema i da građani Herceg Novog  i Boke treba da računaju na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u njoj – kazala je Zorica Kovačević.

Iz Kliničkog centra su i do sada slali jedan broj  pacijenata na oporavk u Opštu bolnicu Meljine, na korišćenje baro komore, kao i terapija  za kadriološke bolesnike, a danas je dogovoren nastavk te saradnje.

– Takođe sam obećala da ćemo pomoći u kadrovskom dijelu, prije svega u obezbjeđivanju  jednog radiologa i anasteziologa kako bi bolnica mogla da bude potpuno spremna i da građanima  i turistima, koje očekujemo u većem broju, pruži  kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Osoblje ove Bolnice zaslužuje  da im jedna ustanova kao što je KC pruži punu podršku – ocijenila je Kovačević.

Izvršna direktorka dr Olivera Elez potvrdila je  da su se iz Bolnice Meljine obratili Kliničkom centru zbog brojnih problema koje imaju u radu. S obzirom da već više godina imaju ugovor o saradnji sa KC i da je on tercijalna zdravstvena ustanova u našoj zemlji, bilo je logično što su zatražili pomoć:

– Ta pomoć koju smo zatražili je prvenstveno kadrovska, ali djelimično i finansijska. U deficitu smo sa stručnim kadrom, pogotovo u radiologiji i anasteziji. S obzirom da ide  sezona kada se očekuje veći obim posla, dolazi veći broj turista, češće su povrede i saobraćajni udesi, moramo obezbijediti  hitnu službu, dežurstva  na adekvatnom nivou – objasnila je dr Elez.

Ona je dodala i da je status bolnice Meljine još nedefinisan. Ljudi su iscrpljeni,  rade odgovorno, a na pojedinim radnim mjestima jedan  čovjek obavlja posao za dvojicu.

– U toku je proces države Crne Gore prema vlasniku, Atlas grupi.  Dok se taj proces ne okonča status ne može biti definaisan, ali je neophodno da bolnica za sve to vrijeme normalno funkcioniše, zato nam je pomoć KC neophodna.

Direktorka KC Zorica Kovačević  je najavila da bi Vlada vrlo brzo  trebalo da donese  odluku da Bolnica bude dio  javnog zdravstvenog sistema “iz 1001 razloga“:

– Ovo je bolnica koja ima dugu tradiciju, kroz nju je prošao veliki broj pacijenata iz  čitave Crne Gore. Bolnica ima mogućnost da pruža kvalitetnu  zdravstvenu zaštitu, pogotovo u oblasti rehanbilitacije i specifične usluge baro komore. Bilo bi veoma korisno da se veoma brzo donese ta odluka bez obzira što traje sudski postupak. Vlada je ranije  raskinula ugovor  sa partnerom koji nije ispoštovao kuporodajni  ugovor kako bi  zaštititila  interese zaposlenih i građana Herceg Novog  i Boke. Pružićemo svu podršklu kadrovsku i tehničku koliko  sjutra – kazala je na kraju Kovačević.

Narednih par dana zapsoleni će dobiti martovsku  platu, kazala je dr Elez. Bolnica Meljine se oslanja sada fiansijski  na ono što ostvari sopstvenim radom. Najveći dio prihoda je prema ugovoru sa Fondom zdrtavstva, ali tu je i dio novca pružanjem tržišnih usluga i  angažovanjem konsultanata sa beogradskog VMA.

7 Komentari

 1. Oduzmite vi prvo Knezevicu bolnicu, pa cemo onda lako.
  zasto bi gradjani crne gore , jos i doktore dzaba davali brkovicu. prvo vi vratite bolnicu u drzavno vlasnistvo pa onda je sredjujte.

  13
  2
 2. Zorica Kovačević, kadar kome se vjeruje, i veoma mi je drago da je posjetila nasu opstinu, pripadala ona bilo kojoj partiji..ovu su vazne stvari

  9
  10
 3. Ministri odlaze i prolaze..
  Opet se vracaju…
  Kadrovi odlaze, Vojna Bolnica propada..
  Ostaju prazna obecanja, gradjanima nesigurnost…
  Do nekih novih izbora!!!

  31
  3
 4. Da stručnjaci nisu uništili Bolnicu Meljine logično bi bilo da pomoć bude upućena iz Meljina u klinički centar jer znamo gdje nam je zdravstvo svrstano na mapi modernog svijeta.

  30
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code