Početna Društvo Klizište u Ratiševini prijeti potpunom urušavanju puta i kućama

Klizište u Ratiševini prijeti potpunom urušavanju puta i kućama

25

Kako se s jesenjim kišama i potresima posljednjih dana opet jače aktiviralo klizište duž 400 m saniranog puta mještani donje Ratiševine, u zaleđu Herceg Novog, plaše se da će završiti u moru. Put tone i obrušava se, a pukotine su se pojavile i na prvim kućama i okolini.

– Imam osjećaj da će do Nove godine kuće u more. Uveče jedna slika ujutru druga s pukotinama, garaža, potporni zidovi popuštaju. Da nema ograde sve bi se prosulo – priča Mirjana Stanković.

Išla je, kaže, kod predsjendika Opštine, obećao je sanaciju, ali to se odužilo. Mještani su rekli da neće tužiti investitora, ali sve ide ka tome, jer teren ne miruje, a nema još ništa od prave sancije, kaže Mirjna:

-Rekla sam da ćemo postaviti barikade da ne prolaze bar teški kamioni i da ću sjesti nasred puta i neću dati ni trotinet da prođe- očajna je Mirjana.

Mještanin Marko Vidić podsjeća da su put i okolina počeli da tonu nakon prethodne sanacije. Kako je ona rađena prije dvije godine neće da se miješa u ničiju struku, ali je činjenica da put progresivno propada:

-Nasipana je posljednje godine nova zemlja, ali uzalud. Prošlo je cijelo ljeto i sunčan septembar i oktobar, niko ništa nije radio. Čujem sada se ipak nagovještava sanacija, ali u jednoj sedmici teško da može biti koji dan bez kiše. Rupe su tolike da je opasno ići kolima. Ja ne idem do kuće kolima. Pucaju potporni zidovi, pukotine su u najbližoj kući, prilazni put Bačenovićima je neupotrebljiv. Zemljotes je prije neki dan prouzrokovao i havariju na vodovodnoj cijevi – navodi Vidić.

Kada je bio prvi jak potres neki dan njegov sin je istrčao da vidi je li mu čitava barka da mogu s njom do mora, priča i grotesknu situaciju.

Uglavnom, u Ratiševini je sve gore, dodaje on, ne shvatajući da niko ne odgovara za propuste u sanaciji i izgradnji ovog lokalnig puta prije dvije godine, zbog čega je ugrožen dio sela.

Kada se put ubrzo nakon sanacije 2017. godine, koja je koštala tada Opštinu 550 hiljada eura, počeo urušavati, predsjednik Optine Stevan Katić se angažovao na privremenoj sanaciji, prije najavljene kompletne, ali i obećao da će odgovorni snositi konsekvence.

U lokalnoj upravi su, kako saznajemo, tek nedavno dobili revidovani projekat Instituta za građevinarstvo za ponovnu sanaciju klizišta. Raspisan je tender za izvođača radova, koji će koštati 120 hiljada eura. Radovi bi mogli početi za koji dan.

25 Komentari

 1. Ovo pitanje je davno prevazišlo manji seoski problem.Dakle investicija koje je građane koštala 550000 eura a koja samo dva mjeseca nakon završetka prouzrokuje štetu od dodatnih 120000 a da dvije godine nakon svega ni iz daleka nema ama baš nikakvog obrazloženja opštinskih organa u najmanju ruku dobija obrise smutne radnje pa samim tim i potencianog krivičnog djela.Da li neko namjerno prikriva činjenice da je šteta nastala u garantnom roku.Ko je vršio nadzor od strane investitora.Zašto izvođač radova nije u najkraćem mogućem roku o svom trošku izvršio sanaciju.Ako izvođač nije kriv jer je radio po projektu koji mu je dostavio investitor šro je uobičajna praksa,onda se postavlja logično pitanje ko je u tom slučaju omanuo i ko treba da snosi odgovornost za loše urađenu projektnu dokumentaciju.Zašto je gradonačelnik dozvolio da protekne ovoliko vremena i dan se pri tom otvori još veće klizište koje za posljedicu može izazvati dodatnu štetu sa nesagledivim posljedicama.
  Poštovani sugrađani ovo je samo dio pitanja koje nadležni iz SO HN trba da obrazlože jer našeg novca u opštinskoj kasi više nema.Milionsko zaduživanje po novoj godini koje najavljuje opštinska administracija a najviše radi isplata ličnih dohodaka je najbolja potvrda da se naš grad vodi u pogrešan smjer da ne kažem – ošpšti bankrot.

 2. Može li Radio Jadran da objasni zašto je ukinuo lajkove i dislajkove sa svog portala.Molio bih da u toku dana objavite ovo moje pitanje kao i odgovor u protivnom više nas zaintersovanih građana će isto ovo pitanje Vam uputiti putem drugih portala,doduše uz pozamašan komentar.Unaprijed zahvalni!

  • Zbog mogućih tehničkih problema koje uzrokuje plugin “Comments Like Dislike by WP Happy Coders”. Kada završimo testiranja vratićemo pomenuti plugin ili aktivirati neki sličan.

   • U ime svih zaintersovanih građana zahvaljujem se uredništvu portala na korektan i ekspeditivan odgovo.
    Za građane Herceg Novog ovo nije samo jedan od portala već portal od velikog značaja koji u velikoj mjeri pomaže da se opipa puls ukupnog javnog mjenja i na taj način kanališu opšti interesi svih građana.Ovo je fakat i sve zasluge su isklučivo vaše.

    • Iskreno mislim da je ovako mnogo bolje. Oduzeta je prilika tzv. botovima da favoriziraju neke komentare. Usotalom pravo na komentare i odgovor na isti svako ima, pa botovi (koji su često polupismeni) nek se potrude i obrazloze zasto im se komentar ne svidja.

 3. Oni sve nas redom z**ebavaju! Grad je u haosu! Ovi ne mogu da saniraju 10 metara puta… a da je DPS ostao u HN Andrija Radman bi ovo riješio odmah pri prvim pukotinama puta. Nebi se čekalo da pola sela krene prema moru… zivio MILO !

 4. Vjerujte da su i u srednjem vijeku znali bez bagera i mehanizacije kako sprijeciti urusavanje puta, PRESJEKLI STE POTOK ,MAJSTORI, ON JE PERIODICAN ,KADA KISE KRENU ON JE SVE JACI ,SVE CE VAM OBORITI,VRATITE MU STARI TOK I NE BOJTE SE ,NIKAKVIH PROBLEMA

 5. Opet smeće na divljim deponijama u zaledju
  Đenovića i Baošića odlažu nesavjesni prevoznici kamionima. Nigdje ni komunalne policije ni uprave policije ni NVO aktuvista. Ne čuju se ni iz MZ, kao da su u dilu.

   • Kod nas u Đenoviću odmah poviše Deli Radivoja
    Godinsma vote kamioni otpad i smeče i džabe prihavljujemo u MZ niko nas ne brnda. Domaće kamiondžije a smeće sa cijele rivijere a komunalaca Andrićinih nigdje. Oni samo gledaju dje je ko parkirao. Džabe plate treba ih ukinuti.

 6. Postovani, vidjela sam kako je cesta I dio puta popravljeno prije dvije godine I cijeli dio je zablistao. Nazalost, vrlo brzo se vidjelo kako si radovi lose uradjeni i cesta odonda propada a kako navodite I kuce u blizini su u opasnosti. Da li se zna uzrok problema I tko je odgovoran za ogromni novcani gubitak I da li ce zakonski odgovarati. Imate li vremenski rok kada se radovi planiraju? Hvala

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code