Kliznuo teren ispod krana na Žageru u Bijeloj

Kliznuo teren ispod krana na Žageru u Bijeloj

6674
11
Podijeli

Na gradilištu hotela Žager propalo je zemljište ispod velikog krana, pod težinom, prijeteći da padne na Šetalište, pa je saobraćaj, kao i prolazak pješaka do daljnjeg zabranjen.

Ovo je Radiju Jadran kazao  načelnik Komunalne policije Opštine Herceg Novi, Ranko Konjević, koji je prijavu dobio prije pola sata.

Picerija i restoran

–  Prinuđeni smo da zatvorimo saobraćaj  priobalnim putem, jer ukoliko bi došlo do pada krana, djelovi bi mogli da završe po Šetalištu. Očekuje se veliki kran koji se angažuje u ovakvim situacijama. Trebalo bi da  za nekoliko sati bude u Bijeloj, jer je to teška mašina koja se sporo kreće, pa ćemo tada znati šta dalje – naveo je Konjević.

Da je došlo do klizanja terena ispod krana potvrdio nam  nam je i vodeći nadzorni inženjer tivatske kompanija Politropus Alternative d.o.o, koja gradi hotel sa 5 zvjezdica, Slaviša Ćorić.

–  Sve će se brzo riješiti. Nije ugrožen ni hotel, niti okolina, niti ljudstvo. Za par sati sve će biti u redu. Sve je malo “napumpano” – kategoričan je Ćorić.Budući hotelski kompleks na lokalitetu Žager u Bijeloj od početka kuburi sa geologijom, odnosno  podzemnim vodama, što otežava i njegovu izgradnju. Dinamika  izvođenja radova je usporena, međutim, ovaj investitor tvrdi da radi na što kvalitetnijoj izgradnji hotela.

Radove izvodi podgorička firma IGP Fidia d.o.o, sa kojom je Politropus Alternative d.o.o. potpisao ugovor vrijedan 3 miliona eura. Ćorić je ranije kazao da će do ovog  ljeta biti operativna plaža u okviru hotelskog kompleksa, dok za ostalo, u ovom trenutku nije mogao  precizirati:

–  Vrijednost investicije premašiće planiranih 10 miliona eura. Kompleks obuhvata 11 hiljada kvadrata. Imaće 77 smještajnih jedinica, od toga 7 apartmana, a uz to, imaće i adekvatnu propratnu ponudu baziranu na zdravstvenom turizmu, sa ozbiljnim program spa i wellness centra, konferencijske sale, restorane, bazene, butike, prodavnice.

– Do sada je uloženo preko 3 miliona eura, odstupanja od finansijskog plana već ima zbog nepredviđenih troškova vezanih za geološke uslove, tako da sada već sa sigurnošću možemo reći da će ulaganje prevazići planiranu sumu od 10 miliona, navodi naš sagovornik.

11 Komentari

  1. Postoji li geomehanicki elaborat lokacije, geologija i geomehanika su razlicite oblasti? Na osnovu cega je odluceno da se moze postaviti kran sa brutto opterecenjem (sopstvena tezina i korisni tovar)?

    5
    1
  2. Znači.projekat je napravljen,sve dozvole dobijene,pa se tek onda u toku gradnje otkrilo,da teren nije baš pogodan,a sve to zajedno je uslovilo povećanje troškova.Ja sam zadivljen!!!

    13
    4

Ostavite komentar

*

code