Početna Politika Klub Demokrata Novog: Imamo dokumente da je grad oštećen za projekte led...

Klub Demokrata Novog: Imamo dokumente da je grad oštećen za projekte led rasvjete i Evropska prijestonica kulture

13

demokrate press 200116Iz Turističke organizacije Hreceg Novi odbonički Klub Demokrata Herceg Novog dobio je odgovore o troškovima za projekte Evropska prijestonica kulture i Free Kick Master. Takođe upotpunili su i dokumentaciju o tenderu za led rasvjetu. Zato su ponovo i sazvali press na kome je Mirko Mustur kazao da opravdano sumnjaju da su oštećeni interesi grada i građana.
– Dobili smo dokumentaciju drugorangiranog ponuđača za led rasvjetu i pismo predsjednici Opštine, inž Zorana Miškovića koji je ranije nudio rješenje. Ono je znatno povoljnijme i jeftinije, za 700 hiljada eura, umjesto za 2,6 miliona eura – naglasio je je Mustur, podsjećajući da je i stara vlast pokušavala sa Miškovićem da realizuje projekat javne rasvjete.

U pismu, koje su dobili mediji Mišković obrazlaže i upozorava da mu je onemogućeno da učestvuje na tenderu sa projektom javne rasvjete za kojeg nudi duplo duže garancije i uštede struje. Ponudio je i da kao zastupni „Elektri energy“ finansira projekat.
– Njegovo rješenje znači istu efikasnost kao led rasvjeta, ali na duži period i znatno manje novca. Poslije dva mjeseca dobili smo odgovore iz TO i evidentno je da je napravljena velika šteta Herceg Novom.
Za projekat Free kick master je isplaćeno 69 hiljada eura, a nikada nije održan. Aneks ugovora sklopljen je tek nakon našeg interesovanja 27. novembra, a ankes je napravljen 4. decembra – ukazao je Obrad Gojković.
Iako su iz TO saopštili prije par dana da su za ovu manifestaciju isplatili 59 hiljada, sada su dali odgovor da je riječ o 69 hiljada eura, dodao je Gojković, uz tvrdnju da procedura nije bila u skladu sa zakonom i zato očekuju reakciju tužilaštva.
– Vlast DPS-a i Izbora u Herceg Novom više ne funkcioniše na osnovu izborne volje građana nego na osnovu volje tužioca. Ova isplata se desila umjesto prema odluci Skupštine opštine, prema odluci IO TO 30.4.2015. godine. Niko ne može da raspolaže ovolikim sredstvima bez tendera i zakonske procedure – ustvrdio je Gojković, dodajući da je privatnik uzeo novac i napustio Crnu Goru.
obrad gojkovic press 200116Bez obzira što je Vlada Crne Gore podržala projekat Evropska prijestonica kulture, odbornici Gojković i Mustur vjeruju da u Vladi nijesu zapravo upozanto o čemu je riječ.
– Zato ćemo se ubuduće obratiti Vladi sa dokumentacijom, jer smatramo da je umnogome prekršen zakon i treba da reaguje tužilac. Iako je zvanično prvo saopšteno da je angažovana Agencija da vodi projekat, saopštili su naknadno da ona ne postoji. Tražili smo da kažu koliki su troškovi. Za pola godine, prošle godine, u prvoj fazi projekta, na osnovu ugovora o djelu, isplaćeno je Aleksandru Pekoviću 40 hiljada eura, Marku Maršičeviću 30 hiljhada, Nilu Petersonu 12 hilajda, Darku Brleku 10 hiljada, Nadeždi Milenković 4 hilljade, Saviši Saviću 3 hiljade, Aleksandru Spasojeviću 2 hiljade eura – naveo je Gojković.
No, to su samo prošlogodišnje isplate, ove godine biće i veće za nešto što je potpuno neizvjesno i što može da košta Opštinu Herceg Novi 15 miliona eura u narednih 5 godina, dodao je, pored ostalog Gojković.
On je skrenuo pažnju i da je smao za avionske karte za pola godine za projekat Evropska prijestonica kulture potrošeno skoro 27 hiljada eura, a za smještaj i ugostiteljske usluge pojedinim firmama je isplaćivano od 5 do 8 hiljada eura. Ukupno domaćim dobavljačima je ispalćeno 70 hiljada, a stranim skoro 19 hiljada eura, saopšteno je na pressu.
– Ukupno za projekte Evropska prijestonica kulture i Free kick Master iz TO je isplaćeno skoro 270 hiljada eura, bez utemeljenja i interesa za grad – smatraju Demokrate Novog, uvjereni da je neophodna istraga državnih organa.
Najavili su da će sa ovim podacima i trošenjem državnih para u Opštini, upoznati sve Sindikate i Mup. Saopštili su i da će zbog enormno velikog broja novozaposlenih u lokalnoj upravi, ovogodišnji budžet biti opterećeniji za 400.000 eura od lanjskog. Grad još nema usvojen budžet jer se koalicioni partneri DPS i Izbor ne mogu dogovoriti oko njega, a unutrašnja revizija ne radi svoj posao – naveli su iz Kluba odbornika Demokrate Herceg Novog.

13 Komentari

  1. Led rasvijeta je bas losa i skoro nikako ne svijetli. Depresivna je boja previše , barem da je žuti boje koja bolje svijetli i jače … Kako ce Hn da Lici sa led rasvjetom …. Majko moja!!

  2. Ocigledno je da malo sto funkcionise. Drzavu i grad nam cerece , rasprodaju ,poneko se nagodi da napojnicu i legalizuje bogastvo.Ubrzo ce doci vrijeme da nadrnu i na licnu imovinu …kad ponestane zajednicke…evolucija tesko moze promijenit ista,cute svi a glas naroda cesto i na hiljadu nacina se zloupotrijebi…radnicka klasa je obezglavljena,luta bez cilja i plana dok je gazi fasisticko_mafijasko udruzenje… tajkunsko politicka bagra…zivjela soboda..jedan trgovac unisti firmu i opljacka vrijednu imovinu a mento ga stiti sa profesorskom diplomom o visokom funkcijom…crveno crna koalicija,…godine koje su pojeli skakavci nikada se nece vratiti kso i ekonomska samostalnos…sloboda sts to bjese.

  3. OLIMPIJA-TACNO.ALI AKO ONAJ KOJI LOSE RADI, KRITIKUJE ONOG KOJI TAKODE LOSE RADI-NE DOBIJAS NISTA -DUPLO GOLO. PROBLEM HERCEG NOVOG SU KADROVI I DOBRI LIDERI. IMA NOVI LJUDI,ALI BJEZE OD POLITICARA I POLITIKE,NECE SA NJIMA.!!! POGLEDAJTE KOLIKO USPJESNIH LJUDI U SVIM SFERAMA ZIVOTA POTICE IZ NOVOG,MUZIKA,FILM,SPORT,BIZNIS. A NIKO SE NE VRACA .NITI ZELI DA POMOGNE GRADU-PITAJTE SE ZASTO?

  4. za Gorana i Janka:Evo godina prode vladavine nove vlasti.Pa sto ne reagiju kod drzavnog tuzioca vezano za te malverzacije prethodne vlasti. Ne mogu jer su pocinioci toga njihovi placenici iz prethodnog saziva koji su i sada sa njima.

  5. mogu li ja nekako dobiti 500 evra da platim struju odu i tel.kome da se obratim,jer vidim da se olako davaju ne male cifre za potpuno nepoznate likove.jer mi smo poreski obaveznici naše opštine,pa aljda i mi imamo neko pravo na pomoć.

  6. Samo neka skupljaju dokumentaciju,vjerujem da je ima skupljene i za vrijeme njihove vladavine.Nadam se da ce doci dan kad ce sve ove borce za komad vlasti stici ruka zakona..

  7. TREBA KRITIKOVATI VLAST I TO JE OK,ALI KAKO KRITIKOVATI I PRESUDITI BIVSOJ VLASTI KOJA BUKVALNO NISTA NIJE RADILIA,ILI STO JE ONO MALO ZA GRAD URADILA ,NAOPAKO JE URADILA-TRECA GODINA KANALIZACIJA NIJE URADENA,A NE SMIJE SE RASKINUTI NEPOVOLJNI UGOVOR,A RADI SE O 35 MILIONA EURA,DVORANA U RASPADU POSLIJE PRVE GODINE,NIKO NE PITA IZVODACE DA POPRAVE OSTECENJA,NEIZDAVANJE DOZVOLA ZA VEKTRA BOKU,KOJA SE SADA VADI NA OSNOVU TOGA,ITD…. A GDJE SMO TU MI .NOVLJANI? MI CEMO NA KRAJU PLATITI!!!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code