Knežević: Kad je Meljine vodio Šegrt bilo je malverzacija

Knežević: Kad je Meljine vodio Šegrt bilo je malverzacija

3251
15
Podijeli

dusko knezevic 011215Dok je sadašnji ministar zdravlja Budimir Šegrt bio u Opštoj bolnici Meljine bilo je finansijskih malverzacija i velikih propusta u menadžmentu. Formirana je komisija koja radi na procjeni štete i lociranju odgovornosti, kazao je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević u intervjuu za Pobjedu, a prenosi CdM.

 

“Šegrta sam upoznao 2000, preko prijateljice, sada advokatice, a prije njegovog odlaska na specijalizaciju u Nuffield Ortopedic Centre u Oksfordu. Urgencija da on bude direktor bila je od pokojnog Laleta Sekulića, vlasnika Habit Farma, koji je bio klijent Atlas banke u Beogradu. Prije dolaska u Meljine, Šegrt je bio direktor Sekulićeve fabrike Novit farm Podgorica, koja je sada u stečaj”,  kazao je Knežević.

Picerija i restoran

 

Da li se traži zajedničko rješenje za bolnicu Meljine?

 

KNEŽEVIĆ: Na nedavnom sastanku, na kojem su učestvovali predstavnici Vlade i opštine Herceg Novi, zaključeno je da se račun bolnice hitno odblokira i da se pokrene inicijativa za proširenje zdravstvenih usluga koje ona pruža, u skladu sa ugovorom sa Fondom zdravstva. Tu inicijativu smo desetinama puta do sada uputili i to Šegrt dobro zna, jer je i on bio njihov potpisnik dok je rukovodio bolnicom. Odmah po preuzimanju bolnice, uvidjeli smo da postojeći ugovor sa Fondom zdravstva ne pokriva ni polovinu troškova poslovanja bolnice, pa smo šest godina pokrivali deficit kako bi obezbijedili funkcionisanje bolnice. Ka Ministarstvu zdravlja i Fondu zdravstva uputili smo desetine zahtjeva za revidiranje ugovora. Uspjeli smo da ugovor revidiramo samo za kardio rehabilitaciju, ali se svi pacijenti i dalje šalju u Institut Igalo iako su uslovi u Meljinama bolji. Ponudili smo i da vršimo zdravstvene usluge za koje se osiguranici šalju vani, a koje se već obavljaju u Meljinama, ali nije bilo odgovora nadležnih. Ne sporimo pravo opštine da naplati dug od bolnice, ali smo iznenađeni načinom na koji je to urađeno. Iako su na sastanku sa sindikatom bolnice bili upoznati sa finansijskom situacijom i obećali pomoć, par dana kasnije blokirali su račun za kompletan neizmireni porez. Tek su nakon pritiska javnosti pristali na dogovor da se dug isplati u 18 rata. Zašto je bolnica Meljine jedina bolnica čiji je račun u blokadi, kad sve zdravstvene ustanove imaju mnogo veći poreski dug, neka zaključi javnost. Voljni smo da se postigne dogovor, jer je ključ opstanka bolnice novi ugovor sa Fondom zdravstva da može punim kapacitetom da obavlja svoju djelatI nost.

 

Zašto ste kupili bolnicu i kako ste ostali bez partnera iz UEA?

 

KNEŽEVIĆ: U projekat smo ušli uz podršku Vlade, a zbog partnera Abu Dabi kapital grupe, sa kojima smo već započeli izgradnju Atlas kapital centra. Abu Dabi grupu tada je zastupala Hafsa Al Ulama, sadašnja ambasadorka UAE u Crnoj Gori. Ta je grupa tada bila vlasnik Cromwell Hospital iz Londona, koju su u međuvremenu prodali, a koja je bila konsultant i lider konzorcijuma za Meljine. Sa prodajom bolnice Abu Dabi grupa je izašla i iz ulaganja u Meljine.

 

Kako vidite budućnost bolnice?

 

KNEŽEVIĆ: Plan nam je da to bude moderni zdravstvenoturistički kompleks. Trenutno smo u pregovorima sa Acibadem bolnicom iz Turske, jednom bolnicom iz UAE, kao i jednom regionalnom bolnicom. Kroz javno-privatno partnerstvo nastavićemo da pružamo zdravstvene usluge građanima, koji će na taj način i bez dodatnih troškova imati pristup najsavremenijim metodama liječenja.

 

Atlas grupa obuhvata banke, investicioni fond, univerzitet, berzu, brokerske kuće, hotele, nekretnine, TV stanicu, Jadranski sajam. Govori se o problemima u nekim kompanijama. Kako sada stoje stvari u Atlas grupi, jer je bilo vrlo negativnih ocjena u medijima?

 

KNEŽEVIĆ: Počeli smo prije skoro tri decenije kao finansijska kompanija i nastavićemo da razvoj baziramo na usavršavanju i tranziciji ka međunarodnim i sofisticiranim oblicima finansijskog poslovanja online trgovina derivatima i uslugama i primjene e-komerc standarda u međunarodnom bankarstvu. Značajan dio našeg budućeg razvoja predstavljaju i real estate projekti, poput modernog EXPO centra u Budvi i višenamjenskih projekata poput Punto Mimoza, Kamenovo i bolnica Meljine. U planu je otvaranje američkog koledža u okviru Univerziteta Mediteran i izgradnja novog kampusa. Problem ili, bolje, izazovi postoje, ali smo se uvijek savjesno odnosili prema ulozi jednog od najvećih poslodavaca i poslovnih sistema u Crnoj Gori. Nijesmo se bavili sivom ekonomijom, naše poslovanje je transparentno. U posljednjih 10 godina samo kroz poreze Atlas grupa je u državni budžet uplatila stotine miliona eura. Svjesni smo da je potrebno prilagođavanje poslovanja novim trendovima i krenuli smo sa neophodnim reformama.

 

Kakvi su odnosi sa premijerom Đukanovićem?

 

KNEŽEVIĆ: Poslovni, korektni, intenzivni, naročito u prethodnoj deceniji u toku koje je Atlas grupa investirala 300 miliona u razne projekte u Crnoj Gori. Naše odnose smatram produktivnim u smislu u kojem biznis i politika traže uzajamni koordinirani razvoj, prije svega kroz usklađivanje regulatornog okvira, smanjenje biznis barijera, privatnojavna partnerstva i stvaranje okvira za inovativne oblike modernog poslovanja. Premijera Đukanovića poznajem još iz košarkaških dana. Vezuje nas mnogo toga još iz 90-ih.

 

Da li su oko banke u Rusiji konačno raščišćeni svi problemi i koliku odštetu tražite kontratužbom?

 

KNEŽEVIĆ: Očekujemo odluku posljednje instance ruskog arbitražnog suda. S obzirom na značajnu štetu nanesenu našem poslovanju i imidžu kroz nepravedno oduzimanje licence, pokrenućemo postupak za naplatu odštete. Međunarodna advokatska kancelarija trenutno radi na evaluaciji štete i u skladu s njihovom procjenom apliciraćemo na međunarodnom arbitražnom sudu. Ne bismo se izjašnjavali o iznosu prije završetka procesa u Rusiji. Prema najavama angažovane kancelarije, biće značajan.

15 Komentari

 1. Mogu slobodno da ih sve uzmu,u banju je vazda ista plata,jer ne zavisi od rada.Možda to i nije plata nego nešto sasvim drugo,ko bi znao,a ko zna i do kad?

 2. Niko, pokušavaju svako malo da ih uzmu. Takav je i ovaj pokušaj Duska Knezevica. Baš mene briga što on krivi svakog drugog za svoju propast u Meljina ma, to je nečiji drugo problem. Ali Institut i njegove programe nek ne dira…Sikter od nas!!!

 3. Ajde ne lupaj Niko ko Boga te molim. Institut za razliku od Meljina plaća doprinose u prima plate. Institut ima 5 puta više zaposlenih od Meljina, a još uvijek je Državno vlasništvo. Šta da čeka, d a dodje u situaciju ko i Meljine….e ma nemoj.

 4. Sačekaj malo,Ti iz Instituta,biće i tebi njegovih pacijenata, sastaviće se Bolnica i Institut,ne drami.Još se primaju iste plate bilo ili ne bilo pacijenata,što kukaš.

 5. Sram te bilo Knezevicu!!!
  Malo ti je sto si uništio Meljine, pa bi sad i Institut Igalo.
  Malo ti je sto ti je Fond zdravstva poklonio rehabilitaciju jedinih isplativih pacijenata pa bi sada i ostale. Ti da kažeš da je rehabilitacija bolja u Meljina ma nego u Institutu strucnjace za košarku. Zaboravljaš da je Institut vlasništvo Vlade-Ministarstva Zdravlja i Fonda Zdravstva. Već je dovoljna sramota sto su privatnoj bolnici Meljine dali da možete da rehabilitujete kardio pacijente Fonda Zdravstba pored bolje kompanije u drzavnom vlasništvu,-Institut Igalo. Zašto ćute iz Instituta? Branite ono za šta imate pravo. Ne dajte se jer će i vas slomit neki Knežević,loš košarkaš u mladosti,a sada propali tajkun.

 6. A moj Knezevicu ostavi se price podnesi krivicnu prijavu ako vec imas argumente,mada si i ti bio svjestan cijele situacije i nije ti bio cilj da bolnica meljine opstane,nego da cio kompleks materijalizujes.13926

 7. Nije lijepo da se pravdaš bručeći drugoga,jer je to tvoja greška.Drugi put ili treći put nađi ,ili neka ti sposobni nađu, nekoga ko je dokazao znanje i kvalitet u radu,od igre do škole,od kafane do života,od jutra do večeri,nađi radnika pa da vidiš što je menadžment.

 8. Koliko ja shvaćam Segrtova preporuka za bolnicu je bila to sto je tu prethodnu firmu Novit farm isto doveo pod stečaj? Pa onda je vaša namjera jasna od samog starta.

 9. Ni jedan poslodavac ne zna za sramotu,to mora da prevaziđe da bi opstao.Državne službe podmire plate,a za ostalo nikad nemaju i to se ćuti,jer je takav sistem,a privatnik mora ono što može,a plate kad budu,velike su igra sa parama u pitanju,zakon ne važi za sve.

 10. Zašto ste kao moćan poslovni čovjek slušali urgencije,zašto ne procjenjujete sami? Možda previše vjerujete,jer nijeste često među nama ili vam nedostaje vremena da se svemu posvetite temeljno? Od takve kompanije ozbiljni građani očekuju ozbiljnije biranje menadžera,mada je možda lakše sa nesigurnijim ljudima upravljati,….

 11. KAKO VAS NIJE SRAMOTA-ČETIRI MJESECA VAM RADNICI NIJESU DOBILI PLATU.PRICATE MARKOVE KONAKE KAŽITE KONKRETNO -KAD CE RADNICI DOBITI ZARADJENO? ZASTO CINITE GRIJEH SEBI I POKOLJENJIMA?U ŽIVOTU SVE DODJE NA NAPLATU A TADA SE PITAMO ZASTO? TO SU NE PISANA PRAVILA I OBICNO PLATI KO NE TREBA.SAVJETUJEM VAS, KAO NEKO IZA KOGA JE ŽIVOT, NE CINITE GRIJEH JER SE NE MOŽE SVE KUPITI PARAMA.,

 12. Sjaši vise moj Knezevicu. Kad ti bude trebala medicinska pomoć dodji sa Kipra na pregled u bolnicu Meljine. Sto se tiče menadžmenta sto se nisi oglasio dok su bili tu da je bilo nepravilnosti sa radom.
  O ljekarima i medicinskom osoblju sve najbolje.
  Da su se i oni i mi nešto pitali nebi Atlas i njima slični nikada bili vlasnici bilo čega u Novom.

Ostavite komentar

*

code