KO BI NA IZBORE, A KO U „TEHNIČKU VLAST“ HERCEG NOVOG?

KO BI NA IZBORE, A KO U „TEHNIČKU VLAST“ HERCEG NOVOG?

69
0
Podijeli

U SNP-u je pokrenuta procedura za donošenje odluka gdje će se raspravljati o skraćenju mandata hercegnovskim odbornicima – potvrdio je za Radio Jadran predsjednik OO SNP-a Obrad Gojković.

Iako su samo prije 6 mjeseci za naš radio koalicioni partneri tvrdili da do izbora neće doći, te da izbor predsjednika opštine neće podijeliti izvršnu vlast, julska slika političke scene Novog dijametralno je suprotna.
Izbori su realnost, ali u ovom trenutku to ne odgovara baš svima.
”Raspisivanje izbora ne odgovara određenim krugovima koji su interesno povezani u izvršnoj vlasti i koji su u posljednjim javnim nastupima jasno pozvali na političku trgovinu” – kaže Gojković, odgovarajući na pitanje ko to sada ne bi ”izlazio na crtu”.
– Upravo je to razlog zašto SNP stalno insistira da je Skupština jedino mjesto gdje o tome treba raspravljati – kaže Gojković, priznajući ono što se u medijima i javnosti odavno spekulisalo.
”Politička kriza koja traje već 3 mjeseca u Herceg Novom samo je epilog problema koji traju više godina, a plod je neznanja i nesposobnosti pojedinaca, koji su se sticajem okolnosti našli na značajnim funkcijama. Bez ikakve mjere i dostojanstva na svaki način pokušavaju zadržati poluge vlasti iako za to ne postoje legitimni i legalni preduslovi. Može se reći da od aprila u Herceg Novom vlast funkcioniše po inerciji što spriječava sprovođenje neophodnih promjena koje su od vitalnog značaja za grad” – navodi Gojković.
Za sopstvenu izjavu – da sa su izbori neophodni, kaže da je to politička procjena.
– To nisam rekao samo kao predsjednik SNP-a već sam imao u vidu prije svega interes grada. Interes grada jeste da što prije dobije vlast koja će imati svoj legitimitet. Izbori ne odgovaraju samo pojedincima koji imaju lični interes.
U SNP-u je pokrenuta procedura za donošenje odluka gdje će se raspravljati o skraćenju mandata – dodao je Gojković.
Nezvanično, Radio Jadran saznaje da će večeras na sastanku OO SNP-a biti upravo riječi i ovoj temi. Na dnevnom redu je izvještaj i analiza svih dosadašnjih sjednica Skupštine i rasprava o mogućim vanrednim izborima, a po ”pulsu članstva” reklo bi se da je velika većina upravo za to – kaže naš izvor.
”Siguran sam da će članstvo podržati ovu ideju, jer je to jedini način da se zaustavi politička trgovina koja je počela i da se građanima Herceg Novog koji su glasali za nas pokaže da to nije naš izbor”.
Pa iako djeluje da su izbori jedina opcija za Herceg Novi, nije nemoguće očekivati neočekivano, tačnije formiranje neke vrste tehničke vlasti. Neki bi je formirali na duge staze, a neki sa ograničenim rokom trajanja.
To je već u jučerašnjem javnom istupu nagovjestio jedan od 4 odbornika iz novog kluba SNP-Herceg Novi, prim. dr Predrag Anđelić.
On je spreman da u građanskom memorandumu bezuslovno učestvuje u formiranju tehničkog servisa. Odnosno, građanskog ugovora sa najnaprednijim stručnim snagama bilo koje partije, ne isključujući ni kadrove DPS-a i SDP-a.
”Klub odbornika SNP-Herceg Novi svakako će djelovati jedinstveno, a sve odluke koje budemo donosli biće u interesu grada i građana” – kratko je potvrdio za Radio Jadran i predsjednik novoformiranog kluba odbornika, Vladimir Mračević, odgovarajući na pitanje da li je stav dr Anđelića i njihov zvaničan stav.
Iz novskog DPS-a kažu da su za tehničku vlast, ali samo na jasno određen vremenski rok sa jedinim ciljem, raspisivanje izbora. Sve druge mogućnosti, poput ”tehničke vlasti do kraja mandata Skupštine”, za ovu partiju su apsolutno neprihvatljive.
Sjednica koja je započela 4. jula na inicijativu DPS-a o skaraćenju mandata prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, a o datumu njenog nastavka, kao i 17. redovne, sjutra u podne pokušaće da dogovore članovi skupštinskog kolegijuma.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code