KO ĆE ŽEDNE NOVLJANE DO VODE DOVESTI?

KO ĆE ŽEDNE NOVLJANE DO VODE DOVESTI?

88
0
Podijeli

belavista cesmaSubota 22. jun je prošla, a redovnog dotoka 400 sekundnih litara vode sa Plata za Herceg Novi još nema, iako su iz JP Vodovod i kanalizacija tvrdili za neke medije da će tako biti. Ruku na srce, priznali su nakon nekoliko dana, da će restrikcije biti produžene. Ustvari tek nakon što je Radio Jadran uporno, tri puta prenoseći izjave čelnika HE Trebišnjica, demantovao, proizvoljnu i neodgovornu informaciju, direktora novskog “Vodovoda”, Zorana Šabanovića.
Tako da, u najboljem slučaju, još sedam dana imaćemo restriktivno vodosnabdijevanje u Herceg Novom koje je od samog početka problematično, jer objavljeni raspored snabdijevanja u mnogim naseljima se ne poštuje. Čišćenje tunela HE Trebišnjica – Plat počelo je onog dana kada je Crnu Goru zapljusno tropski talas, na samom pragu sezone. Tada je samo u nekim mjestima duž rivijere bilo nevolja zbog suvih slavina, pa i blokade magistrale u znak protesta. Sada sve poprima lagano i alarmantno stanje, jer u mnogim djelovima opštine dotok iz lokalnih izvorišta, u dva “redovna” restriktivna termina stiže bukvalno “na kašičicu”, a nekima ni toliko.
Tokom vikenda situacija se pogoršala na Savini, Toploj, Kamenarima, višim zonama Igala, Drenoviku, Njivicama… S druge strane, na Crvenom krstu vode su imali tokom cijelog vikenda, bez prekida.
Slušaoci i čitaoci našeg portala nam se javljaju s molbom da kao medij pritiskom na odgovorne pokušamo da koliko toliko popravimo stanje, koje kako kažu, postaje neizdrživo.
Kao i do sada još jednom ukazujemo da taj naš “pritisak” na odgovorne u novskom “Vodovodu” ne djeluje. Možda je baš redakciji Radija Jadran najteže da se bavi ovom gorućom temom, jer nama informacije iz JP Vodovod i kanalizacija ne dostavljaju, a na telefonske pozive niko iz ovog preduzeća ne odgovara. No, izgleda da prvi čovjek tog preduzeća ne odgovara mnogo ni samom osnivaču, Opštini.
Ako slučajno i dobijemo neku informaciju iz “Vodovoda”, ona obavezno mora biti “anonimna”, bez navoda od koga je došla, jer je očigledno radnicima “Vodovoda” zabranjena komunikacija sa novinarima Jadrana.
Jasno je da zbog takvog odnosa najviše stradaju građani Novog i turisti, koji imaju pravo da saznaju šta se dešava sa vodom i kada će doći, Pogotovo ako se zna da su domaćinstva stalno isticana kao redovne platiše prema JP Vodovod i kanalizacija.
U svakom slučaju objašnjenje nam je stiglo, ali iz drugih, nama otvorenih izvora.
Iste količine vode bile su dostupne i prošle godine u vrijeme remonta hidrotunela, ali očigledno da je ove veća potrošnja i veći broj turista, pa rezervoari ne mogu da se pripune onoliko kolika je stvarna potreba grada. Samo jedan rezevoar Bajer 2, koji ima malu potrošnju u stanju je da i pore restrikcija snabdijeva u potpunosti stanovnike prema kojima je usmjeren, zato oni oko Crvenog krsta imaju vode više i češće nego ostali – objasnio nam je poznavalac problematike. Druga je priča što time ispada da su jedni privilegovani, a drugi – građani drugog reda.
Ostali rezerovari se pripune, ali jako brzo i isprazene, te zato dolazi do poremećaja -rekao je “izvor” Radija Jadran.
Interesantno je da je upravo danas predsjednik opštine Dejan Mandić, (na Radiju Herceg Novi) potvrdio da se sa predstavnicima “Azmonta”, investitora kompleksa u Kumboru, intezivno i vrlo ozbiljno pregovara o priključivanju Herceg Novog na Regionalni vodovod.
Kako je kazao Mandić, ovaj kompleks, u koji će biti uloženo 500 milona eura, ne može sebi da dozvoli da tokom redovnog čišćenja tunela ostane bez vode. (A mi smo to sebi mogli da dozvolimo tolike godine u turističkom Herceg Novom, najboljem turističkom mjestu Jugoistočne Evrope? Po Sacen-u!)
Mandić je najavio konačno: “Zato ćemo se i mi preko Luštice povezati na Regionalni vodovod, dovesti vodu do Kumbora, ali neće se tu i stati, nego će u tih 130 sekundnih litara biti preko Pristana i Krašića, vode za nas”.
Samo, predsjednik Mandić nije rekao kada će to biti. Pretpostavaljamo da ovoga puta nije samo riječ o obećanju, kao i da će to biti u razumnom, kratkom roku. Jer, “Azmont” je ozbiljan i veliki investitor i sva je prilika da bi mogao godinama žedne Novljane do vode dovesti.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code