Početna Društvo KO ĆE PRIJE DO STANA U HERCEG NOVOM?

KO ĆE PRIJE DO STANA U HERCEG NOVOM?

0

Roofs_gutters_and_gradingHercegnovska loklana uprava razmatra mogućnost da ustupi plac u Igalu, na Drenoviku za gradnju 12 stanova za izbjeglice i socijalno ugrožene. Danas su o takvom projektu  počeli razgovori sa njemačkom humanitarnom organizacijom HELP, koja bi finasirala gradnju.

– To su tek preliminarni razgovori, jer su iz HELP-a ponudili projekat  gradnje jedne zgrade solidarnosti ukoliko bi se u opštini našla lokacija. Na Drenoviku, gdje opština ima svojih 3000 kvadrata našlo bi se mjesta, ali planovi ne dozvoljavaju gradnju kolektivne zgrade, već samo individualnih objekata – kaže za Radio Jadran, predsjendik opštine, Dejan Mandić.

Stoga je još neizvjesno hoće li hercegnovska opština ući u plan investicija HELP-a za ovu godinu. Mandić smatra da treba razmotriti mogućnost da se umjesto zajedničke zgrade planiraju lamele koje bi se uklopile u plan i sredstava od oko 250.000 eura, predviđenih  za stambeno obezbjeđenje najugroženijih.
Oni koji će do kraja mjeseca u zgradi na Crvenom krstu dobiti sopstveni krov nad glavom jesu 16 radnika hercegnovskog “Vodovoda i kanalizacije”.
U četvorospratnici od oko 1.200 kvadrata izgradjeno je 19 stambenih
jedinica. Sredstva su obezbijeđena kreditom Crnogorske komercijalne banke. JP Vodovod je podiglo 1,5 miliona eura kredita od kojih je oko 700 hiljada eura opredijeljeno za izgradnju stambene zgrade, a ostatak za stambene kredite radnicima Vodovoda. Kako je Vodovod,  oslobođen plaćanja  komunalija i gradjevinske dozvole za taj objekat, cijena stana  će radnike koštati duplo manje nego što je trenutna ponuda na tržištu. Radnici će kvadrat stana u stambenom objektu na Crvenom krstu plaćati 500 eura  – kreditom na 15 godina bez kamate. 
Na drugoj strani, radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela godinama ne mogu u Bijeloj da dođu do ključeva stana, zbog sudske sporosti rješavanja imovinskog spora za lokaciju gdje je započeta gradnja.

Osim toga u Herceg Novom je od 420 prosvjetnih radnika i dalje 117 bez krova nad glavom. Nakon što je u proteklih osam godina opština mnogo puta vraćala projekat na doradu, birala lokaciju, Ministarstvo turizma i održivog razvoja izdalo je građevinsku dozvolu za gradnju stambene zgrade na Savini, ali kad će početi gradnja još nije izvjesno. Novim projektom i dozvolom umjesto planirana 64 stana, predviđena je gradnja samo 44. Tako će mnogi prosvjetari ostati podstanari.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code