Početna Društvo Ko gradi na Savini usred sezone i zabrane gradnje?

Ko gradi na Savini usred sezone i zabrane gradnje?

28

Mještani iz ulice Braće Grakalić 51 na Savini negoduju već nekoliko dana budući da se iznad tzv. Niške plaže, u I građevinskoj zoni, izvode radovi koji uključuju građevinsku mehanizaciju.

Teren je, kako navode očišćen od zelenila prije mjesec, dok je sredinom prošle sedmice počelo privođenje terena namjeni. Na terenu je, prema fotografijama čitalaca portala Radija Jadran, vidljiv bager koji kako tvrde počinje sa radovima već od 6 sati ujutru.

Budući da su u neposrednoj okolini mali hotel Bokeška noć te privatni apartmani, koji su trenutno popunjeni, vlasnici objekata su radove prijavili Sistemu48 Službe Komunalne policije i inspekcijskog nadzora. Međutim, kako tvrde, nikakve reakcije nije bilo:

„Građevinski radovi izvode se usred ljetnje turističke sezone, a okolni objekti puni su turista. Građevinske mašine počinju sa radom već od 6 ujutru. Zvali smo Komunalnu policiju, nas stotinjak, prijavili na Sistem48, ali nema reakcije. Teren je od zelenila ručno očišćen prije mjesec, kada turista nije bilo. Sada kada je sve puno, mašine počinju da rade od 6 ujutru“, tvrdi jedan od mještana, Nikola Begović.

Kako navodi, zemlja je u vlasništvu porodice Karić skoro 20 godina, dok je za trenutne radove angažovana lokalna firma.

Radio Jadran kontaktirao je Službu komunalne policije i inspekcijskog nadzora, od koje od 15. jula očekujemo povratnu informaciju.

O kakvim je radovima riječ i ko je dao dozvolu za izvođenje radova u I zoni ? Ko je investitor, ko izvođač radova i što bi tu trebalo da bude izgrađeno/urađeno ? Da li je Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora izlazila na teren na osnovu prijava stanara i što je konstatovano ? Da li je bilo kršenja zabrane izvođenja radova ?

Da li će radovi biti zabranjeni i kada – neka su od pitanja na koje očekujemo odgovor.

Podsjetićemo da je od 15. juna na snazi opštinska Odluka o zabrani izvođenja građevinskih radova tokom sezone, koja traje do 15. septembra.

Na sastanku načelnice Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora Marije Bošković i glavnog administratora Opštine Nenada Đorđevića u susret glavnoj sezoni, konstatovano je da Odluku treba striktno poštovati i kontrolisati teren na području grada i poluostrva Luštica, budući da je proteklih godina bilo dosta pritužbi građana.

Prva zona obuhvata građevinsko zemljište uz more, koje je sa kopnene strane određeno linijom, koja polazi od državne granice na rtu Kobila, ide ispod gornjeg Njivičkog puta do raskrsnice sa Jadranskom magistralom, obuhvata prostor ispod magistrale do mora i 300 metara vazdušne linije iznad magistrale, sve do teritorijalne granice opštine Herceg Novi u Kamenarima. Odluka se odnosi i na područje poluostrva Luštica.

Takođe, ukoliko je riječ o projektu koji je od važnosti za grad ili državu, na zahtjev investitora, predsjednik Opštine može odobriti izvođenje radova i u sezoni.

28 Komentari

 1. Da buka ne bi smetala turistima, zabranjeno mi je da radim 3 mjeseca. Dobro. I ja volim kad je ujutro mirno kad odem na Zlatibor ili Žabljak. Ko će da mi nadoknadi plate i doprinose zaposlenima, porez i izgubljenu dobit za četvrtinu godine? Zarada građevinarstva je daleko od one od prije 15 godina, pa da se može nadoknaditi u ostalih devet mjeseci. Zapravo, više liči na sastavljanje kraja s krajem nego na zaradu. A ljeti se može najviše raditi, jer nema kiše, bure i hladnoće.

  6
  14
 2. U Bijeloj, na lokalnom putu sa lijeve strane prema plazi Pijavica, u subotu 17.07. nije prekinuta gradnja objekta, u jeku turisticke sezone, obavlja se gradnja objekta. Vikendom inspekcija ne vrsi kontrole…..
  Ne vjerujem da je ovaj objekat ima vaznost za grad ili drzavu. Najvjerovatnije da je investitor podnio zahtjev, sa obrazlozenjem da je riječ o projektu koji je od važnosti za grad ili državu.
  Dovoljno receno……..

  na zahtjev investitora, predsjednik Opštine može odobriti izvođenje radova i u sezoni.

  24
  1
 3. Mi živimo sa strašnom bukom bagera, bušilica, kamiona, testera, šlajferica i dovikivanja već dve godine, pored gradilišta Obdaništa na Savini, od 7 ujutru do mraka, i subotom i nedeljom, i u sezoni i van nje i još se zna tome kraj – svi obećavani rokovi su probijeni…

  30
 4. Neko se dobro omrsio za datu dozvolu.Koji je to interes grada,ovo je privatni posjed,zar za tu gospodu ne važe pravila kao za sitnu boraniju.Nijedan Novljanin ga počinjao nebi prije septembra.Sramno. da se građani ovog grada smatraju drugorazrednim građanima.

  47
  1
 5. Danas (21. jul 2021.) je engleski grad Liverpul IZGUBIO titulu svjetskog kulturnog nasljedstva… Gradska uprava je bila odlučila da gradi novi fudbalski stadion u luci koji je gradu i donio tu lasklavu titulu. UNESCO im je “opalio topvsko đule pred pramac”. Liverpul već gleda da nađe drugo mjesto za stadion, stalo im je do toga da povrate laskavu titulu.
  Da UNESCO dijeli titulu za NEkulturu, Herceg Novi bi je bio dobio i bez ikakve kandidature.
  Zamislite da je Herceg Novi bio dobio titulu Kulturne prestonice Evrope, ili Kulturno nasljedstvo za Forte Mare. Da je UNESCO prijetio povlačenjem te titule ako se sagradi garaža pored Opštine – garaža bi ipak bila sagrađena. Važnije je da vrh Opštine ima gdje da parkira kola nego bilo kakva titula za Novi.

  31
  3
 6. Sta se iscudjavate??Radi se svuda,pogledajte samo u Bijeloj gradilista,u sred sezone..Jeli zakon postoji ili vazi za sve ,zasto niko ne reaguje?

  26
 7. Postavljam pitanje da li se može skinuti kompletno zelenilo u neposrednoj blizini šetališta bez
  Elaborata za procjenu uticaja na životnu sredinu na koji smo obavezni prema zakonima EU ?
  Ko će jednom da zaustavi ovaj stampedo dirigovan iz hercegnovskog urbanizma ?
  Da li će nam Karići i ovu prelijepu lokaciju kao onu na Toploj ili kao njegov prijatelj Mišković na Rosama
  ,ukrasiti još jednom jednom betonskom hacijendom za mnogobrojnu porodicu.

  50
 8. Kad dozvoljavaju divljacima da urlaju iz barke i auta “La bamba”onda me ni ovo divljastvo ne iznenadjuje. Sramota sto se u ovom gradu dozvoljava/

  47
  1
 9. To se sve desavalo 13.7, 14.7 i 15.7. Bager je otisao 16.7 ujutro u 5h. Imali su odobrenje Opstine HN do 15.7. Problem je bio u tome sto je bager pocinjao da radi ta 3 dana najkasnije u 6h ujutro kada vlada “mrtva” tisina. Gosti koji su bili u apartmanima pored je presjelo budjenje tih dana.
  Problema skoro da ne bi bilo da je viljuskar pocinjao poslije 9h.

  42
  8
  • Tacno. Predsednik opstine daje odobrenja licnim potpisom vezano za gradnju, dogradnju, prepravku u kuci ili stanu shodno mjerama zabrane istih radnji u letnjem periodu od 15 juna do 15 avgusta. Pogledajte ” Pravilnik o zabrani gradjevinskih radova za vreme letnjih mjeseci”.
   Pocela selekcija, tj ona se samo nastavlja ” ko sta moze a ko nista ne moze”. Da li su to kumovske, prijateljske ili nacionalne veze, doci ce i to na red sigurno.

   20
   • Greska Anonymous: od 15- 15 septembra je svaka zabrana gradnje tj buke. Ali posto sve to odobrava ili ne odobrava predsjednik opstine Katic, tada svakome moze biti jasno “kako to ide”! bunga-bunga-bunga -bunga.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code