Ko je bio novski Džej Ar?

Ko je bio novski Džej Ar?

6
Podijeli

Mnogi srednjovječni Novljani sjetiće se američke TV serije “Dallas” koja je osamdesetih godina plijenila pažnju mnogih gledalaca. Čitave porodice su se okupljale ispred ekrana da vide TV junake, među kojima je najpoznatij bio Džon Ros Džej Ar Juing, koga je glumio Leri Hogman.

Njegov monogram J.R. koji se na engleskom jeziku izgovara otprilike Džej Ar bio je pojam u čitavom svijetu. Sjećam se da su u Njemačkoj mnogi skorojevići bili spremni da plate ekstra novac da bi na registarskoj tablici automobila nakon oznake grada imali monogram JR. To je svojevremeno mnogima puno značilo, ali je ta moda decenijama nakon gašenja te TV serije zamrla.

Picerija i restoran

U centru Herceg Novog kao da Džej Ar moda i dalje traje! Na jednoj veoma staroj gvozdenoj rozeti kamenih vrata u Njegoševoj ulici kroz koja se stiže do Turističke organizacije i dalje do Autobuske stanice, stoji monogram JR. Naravno da taj monogram nema blage veze sa američkom TV serijom. U vrijeme kada se ta rozeta pravila i postavila vjerovatno niko u Novom nije ni znao da postoji televizija – ako je tada uopšte i postojala…Odrastao sam u blizini fotografskog ateljea Laforest i poznate su mi poneke stvari koje danas više ne postoje. Recimo, čuo sam svojevremeno od različitih starijih ljudi da se u vrijeme prije Drugog Svjetskog rata na postojećoj kamenoj kapiji bila drvena vrata koja su se noću zatvarala i zaključavala! Teško zamislivo u današnjim uslovima.

Postavlja se pitanje: ko je bio JR – “Džej Ar” čiji je monogram ovjekovječen na kapiji i slučajno se poklapa sa monogramom ondašnje američke superzvijezde.

Možda neki čitalac ima ili poznaje nekog starinu dubokih godina koji toga može još da se prisjeti. Vrijeme prolazi i iz godine u godinu je sve manja šansa da se enigma riješi. A kako vrijeme prolazi vidi se i po izlizanosti stepenice ove kapije. Nakon ko zna koliko miliona koraka po njoj dobro je utanjila. Pitam se da li je ta stepenica kao starina pod zaštitom. Možda ni to ne bi bilo loše saznati!

Kako bi bilo da redakcija pokrene akciju da se i to dozna?! Ne bi se time riješio neki veliki novski problem, ali je ovo po meni interesantnije nego iz dana u dan rješavati ukrštene riječi ili Sudoku.

Imam drugaricu iz gimnazije koja rješavanjem Sudoku uz kafu na pjaci svakodnevno trenira pamćenje i moždane vijuge. Kada bi neka starina napregnula sive ćelije, možda bi i “novski Džej Ar” ponovo izašao na vidjelo dana.

Francuzi su imali slavnog istraživaca Šampoliona koji dešifrovao hijeroglife, a 1981. je američki tinejdžer-genijalac David Stuart nagradjen, jer je dešifrovao pismo južnoameričkih Maja indijanaca. Za taj podvig dobio je renomiranu nagradu “Genius grant”. Tada još nije bio ni punoljetan, a sa istraživanjem je počeo kada je imao osam godina…

Ima li neko u Novom sposoban da dešifruje Džej Ar natpis u Njegoševoj ulici?!

Đorđe Matković

6 Komentari

  1. Jefto Radović i njegovo je sve bilo od tih skala uključujući baštu nekadašnje gradske kafane, sa donje strane gradska popločana ulica što ide ka trgu i gore put koji se spušta od autobuske ka pjaci.
    O njemu ti najbolje i najtačnije sve može ispričati Špiro Radović, onaj gospodin što na Igalo ima salon namještaja.

    27

Ostavite komentar

*

code