Početna Društvo Ko je i kako uzimao “pozajmice” iz Stambenog fonda Instituta: Fali preko...

Ko je i kako uzimao “pozajmice” iz Stambenog fonda Instituta: Fali preko 300 hiljada eura

57

Zbor radnika Instituta Dr Simo Milošević raspravljao je o „nestalih“ 320 hiljada eura sa računa Stambenog fonda, čime se od početka pozabavio novi v.d predsjednik Sindikata dr Mirko Knežević, a pored njega sa radnicima su razgovarale predstavnice Izvršnog odbora Sindikata, te medicinska sestra, članica Sindikata, ili kako su je nazvali, “neimenovan glas radnika” Instituta, Ljiljana Nikezić.

Kada je Knežević 7. juna došao na čelo Sindikata Instituta, utvrđen je nedostatak od 320.000 eura u Stambenom fondu, nakon čega je ubrzo na račun pristigla uplata od 5.000. Kako je Knežević rekao, najveći problem sada predstavljaju potraživanja dobavljača, u iznosu oko 60.000 eura, koja bi se mogla isplaćivati godinama „preko leđa radnika“ ukoliko se ne povrate uzeta sredstva.

Na samom kraju zbora, iako su vd predsjednika Knežević i članice Izvršnog odbora Sindikata, Slavica Škero i Maja Vlaović odbile da iznose imena sa „spiska dužnika“, uprkos brojnim pritiscima i kako je rekla prijetnjama, Ljiljana Nikezić je pročitala listu sa deset “glavnih” dužnika sindikalne organizacije. Među njima samo trojica duguju za pozajmljeni novac oko 160 hiljada eura.

Na vrhu tog spiska, saopštila je Nikezić, nalazi se doskorašnji v.d predsjednika Sindikata, Igor Sijerković, sa dugom od 80.209,61 euro. Za njim slijedi Nikola Batrićević sa 63.090 eura, kao i Lazo Vico, koji je kako je rekla Nikezić, za svega dvije godine radnog staža u Institutu pozajmio 20.550 eura.

Od kraja 2015. niko iz Izvršnog odbora Sindikata nije imao uvid u sredstva iz Stambenog fonda, već je kako navode prethodni v.d Igor Sijerković samostalno raspologao novcem. Kako je rečeno na Zboru radnika Sijerković je gotovo sva sredstva sa Stambenog fonda prebacio na odvojeni račun u koji je samo on imao uvid.

– Početkom juna je na računu Stambenog fonda bilo svega 50.000 eura od oko 354.000 koliko je trebalo biti, plus oko 40.000 koliko je plaćen projekat. Prije neki dan sam pričao sa bivšim vd predsjednikom i pitao zašto nije prezentovao na koji način će se vratiti novac. On mora da snosi odgovornost gdje su te pare, ja samo iznosim činjenice, rekao je novi vd predsjednika Sindikata, dr Mirko Knežević.

Kako su rekli Knežević, Škero i Vlaović, niko iz Izvršnog odbora, kao ni u finansijama Instituta nije imao uvid u raspodjelu sredstava iz Stambenog fonda, kao ni to da su ta sredstva prebačena na odvojeni račun.

Knežević je predložio da se za 31. jul zakaže osnivačka Skupština, gdje bi sindikalne podružnice izabrale novog predsjednika i izvržni odbor Sindikata, kako bi se djelovanje Sindikata uvelo u zakonske tokove, na šta su radnici pristali.

Račun Stambenog fonda je trenutno blokiran i čeka se izbor novog rukovodstva Sindikata koji će odlučiti kako dalje rješavati situaciju.

Sredstva za Stambeni fond su odbijana od plata radnika od 2002. do 2008. godine, po 3,5 % zarada. Novac je bio namijenjen regulisanju stambenih pitanja radnika Instituta. Trenutno oko 40 nema svoj dom. Zgradu, čija je izgradnja planirana na Toploj III, je po gotovom projektu trebalo da čine 32 stambene jedinice.

NVO „Udruženje za implementaciju prava“ je prije dva mjeseca Osnovnom državnom tužiocu u Herceg Novom i Upravi policije podnijelo krivičnu prijavu protiv Igora Sijerkovića i drugih N.N. lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo pronevjera. Prijava je podnijeta zbog sumnje da je sa računa Sindikalne organizacije, na kom je bilo preko 400.000 eura, namijenjenih isključivo rješavanju stabenog pitanja zaposlenih, vd predsjednika Igor Sijerković pozajmljivao novac pojedinim radnicima i da je na taj način iz Stambenog fonda otuđeno preko 300.000 eura.

57 Komentari

 1. Бивши предсједник УО Института Игало је преко 3год боо уједно и савјетник – професионално код истог сам себи са двоструком платом -НЕМОГУЋЕ !

 2. Po meni bolje da smo sačekali da državni organi završe istragu pa onda osut paljbu iz svih naoružanja i po sindikatu i poslovodstvu… nešto mi tu smrdi…ovako… Obično nije onako kao što nam se u početku čini da jeste, treba dobro promislit šta će i ko će izvući deblji kraj . O prodaji kuće niko ni jedne treči, i to je vrlo čudno…bzv

  17
  8
 3. Eo mi lijepo žao te neuzeh i ja tih pozajmica…sad mi krivo …bolje radnici no rukovodioci ko u druge ojadjele firme…no ko zna ko je i za koga i ove pozajmice uzimao…sve mi se to mota po glavi…

  20
  2
 4. Podatke najbolje zna Finansijska direktorica. Kod koga su se ‘cuvale’ pare, ko je odobravao transfere, cije su ljubimci finansirani veikim pozajmicama, kome nose postu …

  28
  4
 5. Stvarno se pretjeralo s ovim spinovanjem u komentare …
  I.S. – URA
  N.B. – SNP
  L.V. – DPS
  Đ.N. – URA

  Ali kad se dobro covjek zagleda i zamisli, 1 od 4 je 75% , nego ne znate dobro da racunate, sigirno ! Vjerujte meni,nemojte sebi.
  Za sve je kriv DPS .
  U stvari kad bi malo dublje zagrebali, sigurno bi dosli do toga da je u stvari Milo uzeo pare od sindikata.
  Dajte ljudi dozovite se pameti, batalite se spinovanja.
  Ovi pametnjakovici su mislili da su inteligentniji od svih nas i htjeli su leba bez motike.E sad ce fino motiku u ruku narednih 10ak godina pa nek vracaju dugove.

  16
  10
 6. Pametan čovjek nije Slobodan čovjek,nego i te kako rob svojega znanja i vaspitanja,a gledajući druge oko sebe uči se na tuđim primjerima i ima svoje mišljenje o svemu,zna da se sve sazna kad tad i da se lako mogu osramotit i preci i potomci. Dobro je što svi gledaju i pričaju, to je isto neki sud.

  11
  2
 7. Lopovi su lopovi pa god da su!
  Mi cujemo i u parlamentu da se tako prozivaju.
  Sta se radi od nesrecne Crne Gore..
  I hocemo visoki turizam jeste preko cega!?
  Prljavstina improvizacija..neznanje lopovluk , droga kocka..

  21
  5
 8. Eto prilike da se preispita bogatstvo 4 dame na direktorskim pozicijama, sve sa početnim slovom imena M… počev od nekretnina, voznog parka pa do garderobe, a !? A sve znamo…

  41
  5
 9. ajde čaše svi u vis,nova tura je na mene,’ajde pevaljka na bis,samo muzika da krene,
  Jer ona noćas leči svaku ranu što me peče,zapevajmo svi k’o jedan,alkohol da teče,
  I ‘ajmo sad da tapšemo,da zagrejemo dlanove,da lomimo kafane,potapamo splavove,
  Jer ovaj ritam drma k’o da udara te struja,a ribe neka mešaju,svaka guza-bulja
  Hoću havariju,svaka čaša,flaša,da je slomljena,polupani šankovi,u srči smo do kolena,
  Zdravicu da čujem za sve moje ortake,da oteramo,daj,bre ,cirkamo do zadnje banke,
  Za probisvete,mangupe,za sve moje dangube,da birali su,ne bi mogli takve da ih sakupe,
  Za kraljeve,kaldrme,za prosjake sa drumova,za sve ortake koji noćas kriju se od Pubova.
  Za sve gazde klubova,u ime starih dugova stiže ekipa k’o uragan,mutnija od Dunava,
  Što pare olupava samo da bi pucala,pa je mesec ove noći sav u rupama,

  6
  10
 10. Ne moze kako dr.Knezevic kaze ni postojati a kamoli se ostvariti mogucnost vracanja “preko ledja radnika”dug za pare koje je uzeo Igor,Djoko,Vico i drugi.Pare ce da vrate oni i znaju oni to dobro.A sto se potrazivanja firmi tice moze se raditi samo o potrazivanjima onih firmi koje su nudile kupovinu na rate cipela bjele tehnike odjece i sl.Pa posto mora postojat evidencija ko je sta kupovao taj ce i da vraca.Sve su druge price besmislene i glupe kao sto je od pocetka bila glupa i odbrana Igora Sjerkovica da je on pare potrosio upravo na vracanje potrazivanja ovih firmi.I licno mislim da potcenjuju neke radnike Instituta u smislu da ce proc liso.Moj im je savjet imajte oci na ledjima osveta je zajebana stvar.

  26
  7
 11. Radnici ne znaju što im se odbija,niti mogu znati bez advokata.Ko je i zašto odlučio da za potrebe sindikata odbija onima koji nijesu članovi te organizacije koja ne funkcioniše izvan socijalizma? Neka svak svoj grijeh nosi za sve što je drugome uzeo,pa neka čeka sud koji sve zna,a radnici isto žive i živjeće bolje od direktora koji prolaze ovim gradom ostavljajući trag.

  17
  10
 12. Ovdje u ove komentare sve sami demagozi 🙂 teoreticari zavjera i pseudo-politicari 😀
  Da rade svoj posao kako ovdje komentarisu, bolji bi vam zivoti bili. Ali ne, ipak je ljepse gledat u komsijinu kucu negu u svoju jer ima puno problema. Bolje rijesavati tudje probleme jer svoje ne umijem, jel…Jedini je problem sto vi niste nista uzeli, a tamo neki ”lopov” sto ima vilu i audi ispred kuce…ccc sto ja to nemam 😀 Jbg. zakasnili ste. Nego aj… bolje kakiti i komentarisati i sve licno shvatati. 😀 😀 😀 salabajzerici….

  14
  34
  • Ti si neki iz istog jata! Kradu oni koji imaju debelu zaledjinu,najcesce partijsku! Siromah je onaj kojem nikad nije dosta a ne onaj sto malo ima.

   22
   9
 13. Isto se desilo i u Vodovod prije nekolike godine pa ko je odgovarao nego ovi radnici u Banju toliko ih je DPS udomio da neznaju sta im je posao pa sa ovim ubijaju dosadu nego me cudi jedan doktor da se bakce sa ovim vjerovatno nema drugog posla.

  22
  9
 14. Znamo da radio Jadran nije dobrodošao u banju ali bi bilo vrlo korisno za javnost da se pozabavite pozadinom ove afere ! Makar pokušajte !!!

  28
  1
 15. Xaxaxaxa, pa to sve mladji momci koji su ocito pare pozajmljivali pa se kockali.
  Kako je uopste dozvoljeno da samo 1 osoba ima uvid u stanje i mogucnost raspolaganja sredstvima bez ikakve kontrole i dozvole ostalih clanova sindikata???
  Kladim se da ce biti neka vrsta dogovora, dajte po 5,000 i nanogica 3 mjeseca…
  Sramotno i tuzno

  22
  4
 16. Fond je stambeni, a ne kreditni, ili potporni.
  Ako je iz njega uzimano za zajmove, to je nenamjensko trošenje sredstava.
  I bez suda se zna da je sigurno odgovorno bar jedno lice : onaj ko je odobrio da se sredstva troše u druge svrhe, ko god to bio.
  Nije kriv onaj ko je tražio što mu ne pripada, već onaj koji je dao ono što nije smio : tuđ novac.
  Postavlja se i pitanje pod kojim je uslovima pozajmljivan novac : koji je rok vraćanja, kolika je kamata, kakva su sredstva obezbjeđenja, koji uslovi za raskid ugovora.
  Svako ko je davao novac drugima pod gorim uslovima nego da je kod banke oročio sredstva po viđenju napravio je štetu za fond.

  56
  7
 17. Doktori umesto da rade svoj posao u koji se razumeju, petljaju se u druge stvari o kojima često pojma nemaju pa tako i u istražnim finansijskim radnjama. To im samo može naneti štetu i profesionalnu i ličnu…bzv

  28
  42
 18. Jel ovo afera bez afere?ja sam za 10 000e trebo stavit kucu pod hipoteku.nije ni cudo sto sosjete bjezi iz crne gore kad su im ovakvi konkurencija.mislio sam da si pametniji.s obzirom na obim glave

  43
  10
 19. Ako je ista ostalo para to sve treba staviti na kladionicu na kvotu oko 5 i organizovati kolektivno pracenje rezultata… Mislim da je realno da se tako povrati novac…

  56
  5
 20. Drps privreda 😀 po modelu tate i sina marović , kuljače , prvog brata i prve seestre…mali botići sazrijevaju u zrele ćelije….metastaza

  59
  6
 21. Sve je ovo sica u odnosu na druge pogledajte pojedini koji su bili dirrktori koliko imaju stsnova i poslovnih prostora i kskve dzipove im sinovi voze, Sijerkovic je mala maca ali na njega se lome koplja nazalost.

  28
  35
 22. Zašto bi vratili?
  Evo Vodovod pokušava sudski da vrati po 10000 eura što su zaposleni”uzeli”za rješavanje stambenog pitanja,pa ni eura nije vraćeno.

  31
  10
 23. A ta maja vlaovic sto se ne ustane da kaze da je i ona uzimala pozajmicu od 2000e pa brze bolje zajmila pare da vrati pasad nesto prica..

  51
  18
  • Ti ko da si pao na glavu kad si bio mali….pa zato i sluze Sindikati..da se pozajmi ALI mora da se vrati…i ovi tvoji drugovi da su vratili nebi niko nista pominjao…sad ce da trose pare u Spuz-u

   31
   12
  • A ta Maja ako ih je uzela, sami kažete da ih je vratila. Ali, botovi, kako će da vrate ovi po 80, 60… hiljada. Nikako i nikad. A kad već sve znate, znate li da je grijeh ovako nešto napraviti i ostaviti ljude bez riješenog stambenog pitanja, a oni se baškare u svojim stanovima i kućama. Nego, ja ne kunem nikoga pa neću ni njih, a neka im Bog rasporedi kako ubuduće zbog ovoga svaki cent potrošili!

   36
   10
  • Bokelj, nisu se pare davale nego pozajmljivale i svakome se odbija od plate, kome nije trebalo nije ni trazio a takvih je jako jako malo u tu banju, na žalost!

   13
   28
   • Pozajmili predstavnici sindikata sebi i preijateljima , nekom 100000, nekom 60000, jedan bio skroman pa pozajmio samo 11000.Baš su bili velikodušni , posebno prema sebi.I znali samo oni kome treba .Kažu da je kladionica zaradila najviše od tih para.

    30
    5
 24. Toliko su trosili da su se ponasali ko pravi begovi…oni i dan danas rade u Institut…to je pravna drzava..l…. treba nagradit….treba ih stavit za savjetnike pi raznim firmama..pa da uce ljude kako se krade…..e viva Montenegro

  69
  18
  • Sta mlatis to Boga ti???? Proces je u toku! Odgovorni ce odgovarati siguran sam… ne moze se odmah u bajbok kako vi mislite, ipak ovo jeste pravna drzava! Da je vjecna!!!

   31
   57
   • Mlatili tebe po glavi…ja samo kazem jer da ih direktorica ne stiti davno bi oni u Spuzu hranili svinje….ovako nek je vjecna….tj neka je nekima srecna

    39
    8
    • Tako je Lazara dovela licno Rajovicka kao istaknutog clana mladih DrPS, a Nikou i pored svih dosadasnjih sr…a cuva Stankovic M.Ista S.M. je finansijski direktor koji je otjerala prethodnog predsjednika sindikata V.S.

     15
     5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code