Početna Ekonomija Ko je vlasnik zemljišta na kome je izgrađen hotel Riviera u Njivicama?

Ko je vlasnik zemljišta na kome je izgrađen hotel Riviera u Njivicama?

16

Velika je pravna zavrzlama oko vlasništva zemlje na kojoj je izgrađen hotel Riviera, bivše HTP Boka. On je prije osam godina prodat izraelskoj kompaniji, a nedavno je dobio novog vlasnika, kompaniju “Montenegro hotels” iz Kotora, koja je hotel kupila na javnom nadmetanju, bez zemljišta.

Osnovni sud u Herceg Novom prihvatio je zahtjev pravnog zastupnika radnika hotela Riviera, Petra Zlokovića i donio privremenu mjeru kojom se zabranjuje bivšem vlasniku hotela, JT Investment Limited, inače korisniku zemljišta, da s njom raspolaže do okončanja sudskog postupka, u kojem su radnici tužili bivšeg vlasnika za neisplaćena dugovanja. Ovu informaciju Radiju Jadran potvrdio je Zloković:

“To konkretno znači da kad nam presuda bude pravosnažna pokušaćemo da se naplaćujemo prodajom zemlje”, pojasnio je on.
Međutim, postavlja se pitanje kako bi radnici mogli prodavati zemlju koja je bivšem vlasniku samo data na korišćenje, a nije formalno pravno njen vlasnik?

Zloković navodi da u Listu nepokretnosti ne piše ko je vlasnik zemljišta:

“U Listu neporetnosti piše da je korisnik zemlje bivši vlasnik, a ne piše ko je vlasnik, te mi ne znamo ko je vlasnik zemlje”, kaže Zloković.

On je odbacio mogućnost da je vlasnik zemlje Vektra Boka, koja je prije 7 dana oglasila drugi poziv za prodaju zemljište kod hotela Riviera, na tri katastarske parcele po cijenama od 150 hiljada, 30 hiljada i 520 hiljada eura:

“Ne može Vektra Boka biti vlasnik, a stari vlasnik korisnik. To ne može. Ovdje je vjerovatno država vlasnik, iako nije upisana kao vlasnik, a korisnik je bivši vlasnik. Pretpostavljam da bi tako trebalo da bude, mada to u Listu nepokretnosti ne piše”, tvrdi on.

Sa druge strane, Radio Jadran imao je uvid u kupoprodajni ugovor o prodaji hotela i zemljišta, gdje se kao prodavac navodi HTP Boka AD, kao vlasnik tj prodavac, i JT Investment Limited kao kupac. To praktično znači da je stari vlasnik hotela ujedno i vlasnik zemljišta, iako je upisan kao korisnik, jer nije zahtijevao izmjenu svojine.

Podsjetićemo da je za sjutra najavljeno ročište po tužbi radnika zbog neisplaćenih dugovanja odloženo za 26. septembar. U međuvremenu, za isplatu doprinosa radnicima, koji se duguju od oktobra prošle godine, Sud se oglasio nenadležnim.

16 Komentari

 1. Zemlja je vlasnistvo porodice Jančić iz Njivica kojima je zemlja oduzeta za gradnju hotela i nikad nije placena… Zemljiste je pod sporom.

  8
  1
 2. Zamislite,u Listu nepokretnosti ne piše ko je vlasnik zemljišta.Je li to moguće?Treba rasćerat cijeli katastar ,svjedoci su dovoljni i mnogo bolje znaju.Austrougarska je imala evidenciju kakvu više niko nama neće napravit.Mi znamo samo pravit smutnju i ko je bolje pravi taj se bolje zaposli.Ko zna tačno nije potreban.

  16
  1
  • Ove tvrdnje advokata su gluposti!
   U Zakonu o svojinsko-pravnim odnosima lijepo piše da će se lice upisano kao korisnik smatrati vlasnikom zemljišta.
   Dakle korisništvo iz društvene svojine predstavlja vlasništvo u privatnoj svojini.

   1
   2
   • Član 420
    Organ uprave nadležan za vođenje katastra nepokretnosti će, na zahtjev lica čija su prava iz člana 419 stav 1 ovog zakona upisana u katastar nepokretnosti, dozvoliti brisanje društvene, sada državne svojine i prava upravljanja, korišćenja, odnosno trajnog korišćenja i raspolaganja zemljištem u smislu člana 419 ovog zakona i upisati pravo svojine u korist imaoca tih prava.

    2
    1
 3. To je fora kod VLASNICI i KORISNICI .U katastru su upisivali i kod fizickih lica na zemljiste upisivali kao KORISNICI zemljista iako ste vi to zemljiste kupili.Da bi to danas promijenili morate da platite za nesto sto su oni trebali uraditi prilikom uknjizbe.Ako hocete dignuti kredit ne mozete jer ste korisnik,morate biti vlasnik.Gradjani pogledajte svoje listove nepokretnosti pa cete se uvjeriti .

  12
  1
 4. hahaha, neznate čija je zemlja.. zemlju je geometar iz Trebinja (Stevan ili Vaso) Vreća prije 80god. kad je došao u Njivice za par sardela, koju čašu crnog vina, i tele prepiso zamlju sa tadašnjih vlasnika na nove vlasnike..(jer su Nivice ”pripadale Trebinju”…
  tada su Žvinjani bili vlasnici zemlje, jer kad su Mlečići uzeli Novi Turcima okolina grada se davala hrabrim Hercegovcima..za održavanje granica i odstupnica od Turaka i drugih napadača, naj rizičnija sela su davana naj hrabrijim plemenima..(svedodzba kotorskog inzvarednog Petra Duoda, kojim iz Kotora 24 Maja 1691 hvali junaštvo ratnika hercegnovske krajine.(iz knjige Toma K.Popovića iz 1924)..
  Znase se u Novi sve, čije je što.. I Topla 2, i ostali djelovi grada gdje je zemlja oduzeta na silu…

  19
  6
 5. Sigurno je HTP Boka bila komunistički vlasnik zemljišta!?! Da će Bog da se zemlja konačno isplati pravim vlasnicima, a zahvaljujući bivšim radnicima koje bivši menadžment nije isplatio, a novi “tajkun” ignorisao. Sa obzirom da bivši radnici znaju da je 1+1=2, a da “tajkun” ni toliko ne zna, onda će se mnogi problemi uspješno riješiti za obične ljude.

  13
  2
 6. Preduzeca u drustvenom vlasnistvu du bili samo korisnici zemljista ali ne i vlasnici. Privstizacijom du se prodavsle skcije s ne i nekrrtnine. Tako da du i rsdnici putem akcija djelimicno i korisnici zemljista.

  11
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code