Početna Društvo Ko kome mora da plati: Ćeltikćoglu od Opštine traži odštetu 9 miliona,...

Ko kome mora da plati: Ćeltikćoglu od Opštine traži odštetu 9 miliona, Dahlem procjenjuje 3.2 miliona eura, Opština ne prihvata

45

Ni nakon šest godina nije završen kolektor u Herceg Novom, a izvođač, turska kompanija Ćeltikćoglu, podnijela je investitoru sredinom septembra odštetni zahtjev u visini od 9 miliona eura. U zahtjevu navode različite elemente zbog kojih su oštećeni za taj iznos, objašnjava potprdsjednica Opštine, Danijela Đurović.

– Jedan od tih elemenata je i da su bili onemogućeni da rade tokom turističke sezone, s obzirom da postoje opštinske odluke, te da imaju pravo naknade štete zbog angažovanja ljudstva, kancelarije i prostora za taj period – navodi Đurović.

Picerija i restoran

Pored toga, smatraju da su oštećeni i zbog pauza za vrijeme kišnih dana.

Opština Herceg Novi kao investitor, zajedno sa Društvom za izgradnju kanalizacione i vodovodne infrastrukture osporila je taj iznos. Na osnovu FIDIC-ovih pravila Dahlem kao nadzor dao je procjenu u visini od 3.2 miliona eura.

– S obzirom da smatramo da ni to nije adekvatno, osporavamo i taj iznos. Angažovana je i advokatska kancelarija, koja nas zastupa u ovom postupku, koji nije sudski, već postupak koji se sprovodi po FIDIC-ovim pravilima – objašnjava Đurović.

Po tim pravilima biće formirana komisija za riješavanje sporova, koja će donijeti odluku po zahtjevu izvođača, ali i po zahtjevu Opštine Herceg Novi, koja kao investitor smatra da je oštećena, jer projekat se otegao na 6 godina, umjesto da bude završen za dvije, kako je ugovoreno.

Obje strane spora, ukoliko ne budu zadovoljne izvještajem komisije, imaju pravo pokretanja postupka pred arbitražom, koja će donijeti konačnu odluku, pojašnjava Danijela Đurović.

Ona napominje da od prošlog ljeta, kada je Opština krenula u uspostavljanje odnosa sa izvođačem i angažovanje dodatnih eksperata, radovi su intezivirani.

U junu su završeni svi građevinski radovi, površine su vraćene u prethodno stanje. Međutim, nije završeno spajanje pumpnih stanica na sistem i puštanje kanalizacije u njega.

Izvođač tvrdi da je sve ispitano, da je sve urađeno, ali Opštini nedostaje dio dokumentacije koju treba provjeriti.

– Uvijek smo bili skeptični prema kvalitetu izvedenih radova, s obzirom da nismo imali korisnički nadzor i da nismo imali naše predstavnike direktno na samom izvođenju radova, već je to bio nadzor koji je ugovorom definisan. Sada ulazimo u fazu da mi angažujemo stručna lica koja će obaviti kontrolu kvaliteta izvedenih radova – navodi Đurović.

Sva sredstva su uplaćena po osnovu ugovora. Traženih 9, odnosno 3.2 milona eura Opština osporava, a kao odštetni zahtjev dostaviće svoj iznos. Komisija će morati da procjeni ko kome mora da plati.

Prema riječima Danijele Đurović, ovim potezima izvođač opstruira puštanje u rad kolektora.

Marasović: Investitor još nije platio 3,2 miliona po ugovoru

Na drugoj strani predstavnik izvođača, inženjer Ćeltikćoglua, Zoran Marasović kaže da primopredaja radova još nije izvršena na kolektoru “zbog događaja koji su prouzrokovali kašnjenje, a koji su sastavni dio izvođačevog potraživanja prema investitoru u iznosu od 9 miliona €”:

– Ugovornom procedurom donesena je odluka da je iznos od 3.2 mil € nesporni dio potraživanja i izvođač je ispostavio situaciju za plaćanje. Neplaćanjem situacije investitor krši ugovor – tvrdi Marasović

U slučaju da investitor ne pokaže volju za rješavanjem spora, ostatak do 9 mil € biće potraživan kroz ugovornu i zakonsku proceduru. Investitor još uvijek nije isplatio izvođačeva nesporna potraživanja u iznosu od 3.2 mil €, što je trebalo da uradi do 14.09.2018. Neplaćanje može prouzrokovati dodatne troškove, odložiti investitoru preuzimanja objekata i puštanje u rad sistema, upozorava Marasović.

Radovi izvedeni na kolektoru u Herceg Novom su vrlo komplikovani i zahtjevni, izvođeni ispod nivoa mora i velike dubine ugrađivanja cjevovoda (dubine preko 6 m) u blizini objekata pored same morske obale, duž rivijere, te izgradnje podmorskog ispusta dužine 1.3 km i dubine  oko 40 m, objašnjava on:

– Nemamo nikakve sumnje u kvalitet izvedenih radova, jer su izvedeni po ugovoru i uz redovnu kontrolu nadzora i investitora.  Izvođač je prihvatio na početku ugovora, da se pored ugovornog ispitivanja uvede i snimanje cjevovoda kamerom kako bi bili sigurni u kvalitet izvedenih radova. Kompletna dokumentacija i video snimci za preuzetu dionicu dostavljeni su investitoru prije više od godinu – tvrdi Marasović

Kako kaže, nemaju ništa protiv najave investitora da izvrši dodatnu kontrolu dionica koje su preuzete i koriste se uspješno više od 18 mjeseci. Smatraju da su najave dodatnih ispitivanja samo u funkciji zamajavanja zbog neplaćene situacije u iznosu od 3,2 mil €.

Izvođač trenutno obavlja čišćenje, ispitivanja i snimanja cjevovoda kamerom i ispravljanje nedostataka na dionici koja nije preuzeta.

45 Komentari

 1. “…koriste se uspješno više od 18 mjeseci.”?! Marasovicu, Vama je to “uspješno”?! Haha Jadni mi ako i ostale “dionice” budu tako “uspješno” radile kao ove “u funkciji”!

 2. Od kolektora dobro zivi 20 ljudi vec 6 godina. Svi pomenuti i još dalem vodakom nikšićki majstori i mešetari. Nema razlike. Sad će da uživaju još i arbitri i vještaci po
  Švajcarskoj. Sve za naše pare. Ako ima iko da nije umješan u opštinu, treba da zove tužioca i zatvori butigu. Pa kad saznamo ko je što potpiso, zašto je potpiso a najviše ko je primo platu a ne radio ništa i pustio Nikšićke Turke da se dogovaraju sa Dalemom i Vodakomom za naše pare onda da platimo što smo dužni i nikad više. A da plati svak što je popio i pojeo i prosuo

 3. Dali je u ovu cijenu i kanalizacija za M.Z.KAMENARI posto vam se neispkati da pravite kroz nasu M.Z. sramotno rukovodstvo opstineko da nijemo u sastavu opstine svi ste isti i vlast i opozicija samo mislite kako da napunite vase djepove.

  7
  2
 4. @Nadezda P
  Nece biti sreco nasa. Ovaj posao nije sklapao DPS nego SNP ekipa. DPS ima puno putera na glavi ali ovo je kombinacija Mandic,Mracevic,Djurovic itd itd

  16
  2
  • Ma da, Mana i Mracevic i Djurovic su izabrali Celticoglu i Sempre iz NK. ONI su krivi sto su taj nametnuti izbor prohvatili bez prigovora i bez nadzora glumeci eksperte pratli revnosno kako se trosi 30.meleona.Usput su izabrali pomorca sa Visom masinskom da sam prati i kontrolise gradnju tako krupnog i znacajnog objekta.

   8
   3
   • Brodomašinski inženjer sa iskustvom, po prirodi stvari, je bio mogući prirodni izbor da bude spona između izvođača radova , nadzora i investitora. Pretpostavljam da znate poslove ” kapa od makinje” na brodu. Osim toga, ličnost koju pominjete je bio tehnički direktor JU “Vodovod i kanalizacija”. Zar Vi odista mislite da jedan čovjek može interno nadzirati ovoliki građevinski objekat? Čisto sumnjam. Da li će sada , novonaimenovana osoba to moći da radi? Neće. To je samo bilo formalno naimenovanje, da bi se sakrilo neznanje, a bogami možda još nešto, opštinskih čelnika.

 5. @ prost racun
  Nadje li krivca? Samo da nisu tvoji. Opet DPS. Ne mlati nego se pokrij usima. Dejan,Velas,Djurovicka i ekipa su ovo zakuvali. Tesko je sad priznati da si podrzavao neznalice. Samo nastavi da lupas

  10
  4
 6. Poslije toliko godina mi i dalje pricamo o zavrsetku kolektora a sad jos treba i da placamo penale zato sto oni nisu zavrsili na vrijeme. Plus opstina pored najmanje 20 pravnika angazuje advokatsku kancelariju. I to sve nam prica Djurovic koja je i sklapala ovaj ugovor. Bravo Novljani opet je glasajte. Za te milione koje cemo dati njima mogli smo imati 3 sklole a ne jednu, a opozicija mudro cuti.

  27
  1
 7. Da li se išta u ovoj opštini može normalno uraditi? Ako u opštini nema krštenog inženjera, vajda postoje diplomirani pravnici. Valjda neko zna da pročita i razumije neki ugovor. Jer, očigledno da u opštini ne postoji pravnika koji valjani ugovor zna sastaviti. A da ne govorimo o osnovnim stvarima iz Zakona o prostornom planiranju i izgradnji objekata. I vezi: investitor, projektant, revident, nadzor, izvođač. Milionske štete su u pitanju. Ne radi se samo o kolektoru- tu je i javna rasvjeta. Pa onda manje investicije: Mojdeški put (Ratiševina), “popločano” šetalište od Forte Mare do hotela “Plaža”… Valjda će doći vrijeme da neko za ove štete odgovara. A nikako ne treba abolirati sadašnje rukivodstvo SO, jer očigledno ništa ne rade na sanaciji i razotkrivanju krivaca za nastalu situaciju. Ponašaju se kao saučesnici.

  22
 8. Arbitraża ili dab se ,DOGOARA,prije početka radova sa osnovnim ugovorom ii potpisuje se UGOVOR.Arbitraža u ovom prvom stepenu je obično jedan čovjek.ToJe zakon FIDIKA.

  11
 9. Dejan Mandić, Danijela Đurović, Vlado Mračević,Velaš, Doklestićka, Šabanović… Objasnite nam sra ste radili s ovim 6 godina , zelimo odgovore!!! Samo nemoj Danijela izlazit i frljat se datumima kad ce biti gotovo kad je javna tajna da ne moze biti gotovo i da u teoriji ovo nikada nece moci radit kako treba!

  28
 10. Bitno je da su od strane narucioca posao vodili amateri, diletanti, niko im nista nije smjo reci, sve su to bili kraljevi, carevi legenge, bilo je tu i mreadzera, raznoraznih Dr. Mr. i Ing. gledalo se ko ce se blize primaknuti kasi da kasira koju ” crkavicu “, ali sada nidje djaoljega, jedino je Djurovicka ostala da vadi trnje , a sva ostala pjevacka druzina je podvila repicu i pobjegla sa livade.

  15
  3
 11. Dejan Mandic spavac Dps-a pod njihovim diktatom (vjerovatno ucjenjen) sklapa taj stetni ugovor i ostalo je istorija.Vladajuci Dos oligarsi se dobro okoristavaju(kao i uvijek) a obican narod placa.

  20
  3
 12. Investitori platite racun ne beukajte se da ne bude racun sa kamatom
  Ako je opstina imala znane i odgovorne strucnjake u sklapanju ugovora je sve definisano ..bar bi trebali..do najmanje sitnice tako da izvodjac nema izlaza nego da odradi posao kvalitetno!
  A ako potpisnici ugovora nijesu definisali sve stavke a danas se i videozapisima potvrdjuju ugovori onda je to neodgovoran propust opstine i neko treba da odgovara.

  14
 13. Po FIDIKU:Izvođac u roku od 14 dana od kada je postaosvjestan ili je trebao da bude svestan podnosi KLEMOVANJE(raćun za naknadne radove) .Poslije toga roka- NIŚTA.

  13
 14. Loši političari toga doba. Umjesto da idu na siguricu i asfaltiraju puteve, ono se uhvatili kanalizacije. Asfaltiranje je jeftino i ima šta de se vidi. Kanalizacija je skupa, visokirizična, a na kraju – vide se samo neupadljivi šahtovi.

  24
  3
 15. FIDIC uslovi ugovora o građenju jasno definišu procedure. Ako je Inžinjer ( čitaj DAHLEM ) prihvatio odštetni zahtjev u visini od 3,2 miliona eura, saglasno Ugovoru, taj iznos postaje “nesporni” dio potraživanja Izvođača i investitor je dužan da isti isplati.
  Tako je po FIDIC-u.
  Moramo prvo da platimo , pa onda da se sudimo sa DAHLEM-om i Izvođačem , bez nekih šansi da spor dobijemo jer je od početka sve vođeno diletantski.
  Kuku nama “jadnima” .

  39
 16. recept za uspjeh u javnim preduzecima je vrlo jednostavan ; kradite sto vise mozete , lazite sto vise , i kad se promjeni vlast odma uzmite clansku kartu vjerujte nemozete izgubit tako je i sa ljudima koji su bili na celu ovog projekta od pocetka kradu , lazu i mjenjaju clanske karte i zato ih niko ne dira takva su vam i sva javna preduzeca to je nasa stvarnost !!!

  45
 17. Kada je neka firma u svijetu pred bankrotom onda preko NATO saveznika napadne Opštinu Herceg-Novi. E ovo je stvarno najnoviji vid demokratskih sistema u eksploataciji zemalja u tranziciji. Bravo, to je put u budućnost Evropske Unije.

  21
  19
 18. Ovo će biti prvi put u istoriji gradjevine kao struke i sudski presedan da izvođač radova tuži naručioca posla zbog loših vremenskih uslova.

  O šprdate li se vi to s nama?

  42
 19. Dejan Mandić, Danijela Đurović, Vlado Mračević, i ostali (Velaš, Doklestićka, Šabanović…”Vodakom”) treba definitivno da podnesu račune
  o svom nestručnom radu koji će nas građane debelo da košta jer će se to morati platiti iz opštinskog budžeta koji mi punimo raznim porezima i doprinosima.Zbog njih se ovaj “projekat vijeka” pretvorio u “promašaj vijeka” od preko 30 miliona eura koji će građani platiti kroz višestruko povećanu cijenu vode

  62
 20. Ovo je zaista suludo: angažuju te da napraviš neki posao, ti prekršiš sve rokove, ne ispoštuješ tehničke zahtjeve i na kraju od investitora tražiš odštetu.
  Nešto se tu ne uklapa u priču!

  52
  1
 21. Izaberu ti izvodjaca i izaberu ti nadzor, sta ocekivati? Aku turci budu osteceni ici ce na arbitrazu dje su troskovi do milion eur, pokretanje postupka 500.000 eur. Pa onda na to vjestaci, itd a oni ce platiti naknadu i za lobiranje. Bojim se da cemo doci u situaciju da platimo i troskove arbitraze i potrazivanja ovog coglua.

  23
  1
 22. Haha , tako je to kad se radi bez projektnog zadatka , pa bez revidovanog projekta , pitanje je da li je i bilo glavnog projekta. Postoji li građevinska knjiga koja se vodila svakodnevno na ovom gradilištu? Radilo se bez stalnog stručnog nadzora , izvodila firma koja je dobila posao preko veze .Iznesite već jednom sva imena koja su učestvovala u ovom poslu i zašto ste pristali na uslove banke što se tioče izvođača i projekta.Sve će to građani platiti,Krajnje je vrijeme da neko počne i da odgovara za nastale štete i izgubljene novce !

  38
 23. Samo nemojte kopat vise pa taman ga nikad ne zavrsili ni stavili u funkciju,posto je danijela jedna od glavnih u ovom projektu bilo bi posteno da kaze ko je kikso iz opstine prilikom sklapanja ugovora,zamislite da opstina kao investitor nije imala pravo za nadzor posla,hapsi tuzioce bog ti zdravlje dao!!!

  44
  1
 24. Ako ih ovi dobiju, tražiću i ja. Svake godine na ljeto rasturi mi se ekipa radnika, pa na jesen krpim ponovo, pa počinjem u oktobru, umjesto 15.septembra. Na stranu što nema šanse da ispoštujem bilo kakve rokove, jer godina ima samo 12 mjeseci, a 3 mi pojede Opština. Obično me zakače 2 turističke sezone po objektu. Vidjećemo šta će da bude sa Turcima.

  21
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code