Početna Društvo Ko krade humanitarnu pomoć ispred Volonterskog centra u Herceg Novom?

Ko krade humanitarnu pomoć ispred Volonterskog centra u Herceg Novom?

25

Magacinski prostor koji već četiri i po godine koristi hercegnovski Volonterski centar, u prizemlju zgrade Novljanka na Toploj, već mjesec je na „udaru“ pojedinaca koji otuđuju, odnosno kradu, doniranu garderobu, hranu ili namještaj.

Primopredaja donirane garderobe i drugih stvari do sada je, uglavnom, funkcionisala tako što se donatori dogovore sa volonterima, koji u dogovorenom trenutku dođu, otvore magacin i skladište donacije, dok ne budu distribuirane, kazala nam je rukovoditeljka VC, Zorica Drakulić Vidaković.

„Kada to nije bilo moguće, donatori bi, zbog međusobnog povjerenja, ostavljali donacije ispred vrata magacina, dok ne dođe neko od volontera i unese ih. Međutim, posljednjeg mjeseca, usljed posla i drugih obaveza, nijesmo stizali da češće odlazimo u magacin. Neko je to primijetio i kada nije bilo nikog, odnosio donirane pakete. To smo saznali tako što nam donatori uvijek jave da su ostavili nešto ispred magacina, da znamo, pa ko prije stigne od nas volontera, otišli bi i spremili. Čak bi nam poslali fotografije da se uvjerimo da je pomoć tu“, priča nam ogorčeno Zorica.

Međutim, posljednjih mjesec, volonteri dođu, nekad se čak desi i da se sa donatorima mimoiđu u svega pola sata,ali ostavljene pomoći nema:

„Najviše mi je žao zbog hrane i opreme za bebe iako su odnesene i neke druge donacije. Strah me je da takve stvari ako nekom ne budu odgovarale ne završe na smeću ili negdje na buvljaku, da se prodavaju, dok su oni kojima je potrebno lišeni kakve takve pomoći“, navodi Zorica.

U narednom periodu Volonterski centar nastojaće da se bolje obezbijedi i postavi video nadzor, kako bi se kradljivci bili “uhvaćeni” na djelu i sankcionisani.

Do tada ova humanitarka moli sve koji žele da doniraju bilo kakvu pomoć u hrani, novcu, garderobi ili namještaju, da je najprije kontaktiraju putem Fb ili njenog telefona, kako bi se dogovorili za primopredaju.

25 Komentari

 1. Strašno, poštujem sve humanitarne radnike i vjerujem da tu nema ama baš nikakvog interesa. Bilo bi lijepo da se javi neko ko ima mogućnosti za ugradnju jedne kamere koja bi zabilježila svaku dostavu.
  Puno sreće i uspjeha u daljem radu.

 2. Ako vec vodi volontersku organizaciju ko vodi ne znam , neka se pobrine da se ovo ne desava jer je ovo bruka, uvreda za donatore i za primaoce pomoci. Da stoji tako pred vratima u ovako malom gradu koliko vas ima organizujte se. Ionako se pomoc ne dostavlja kako treba znam par slucajeva , ili pomozite svima koliko je moguce ili ne pomazite nikako. Crveni krst dosta ulaze gdje je ta pomoc izgleda kod komsija. Najvise volim kada licno dam ovo je sve preraslo u sramotu.

  18
  6
  • Nisam baš siguran da je 1991. baš prekretnica. S,,,,, su se dešavala i prije 1991.

   Ovdje je očigledan problem organizacije “Volonterskog centra”. Za ovakve stvari, IPAK treba malo više znanja i ličnog požrtvovanja, a najviše da se ne očekuje da humanitari rad pobere ikakve poene.

   Zorice, u gradu postoje i druge organizacije koje se bave humanitarnim radom. Članovi tih udruženja i neformalnih grupa, nikada nisu ni jednu jednu stvar napisali po medijima, niti su ikada imali problem, a nahranili, obukli i opremili su gomile onih kojima je pomoć potrebna.

   Da li je Radio Jadran ikada pisao, recimo o Adventističkoj organizaciji “Aldra” i njihovom radu?
   Kolu srpskih sestara? O njihovom radu, koliko i kome i na koji način su pomogli?
   A o katoličkoj crkvi i njihovim humanitarnim akcijama?

   Nikad ni rječi.

   Divno je pomoći, ali isto tako divnije je ne dičiti se time što si u nečemu pomogla nekome, Zorice!

   19
   13
   • Zorica se godinama bavi humanitarnim radom, a dostina njih danas copy paste da bi sebi dali na važnosti. Neki slikavaju i objavljuju djecu i porodice kojima je pomoć urucena, drugi pak iznose netačne informacije o deljenju obroka, neki predlažu sami sebe za nagrade i sl. Zbog situacije kakva jeste, bolje da smo svi solidarniji, a ove Vegete koje bi da organizuju nekog ili nešto neka se preorganizuju, pa neka svojim primerom daju ruke Volonterskom centru. Kad već sve znaju šta i kako treba, neka se uključe i krenu i kamo kažu bez velike pompe 😘

    4
    3
   • Ne diči se ona, već apeluje na nas da ne krademo.
    A takvi kao Vi se ipak javljaju u medije, vidim, da dođu do poena u humanitarnom radu, na način da unize i kritikuju tuđi humanitarni rad. ?! A to je najgori način da bilo šta kažete o sebi. Zato, oglasite se u javnosti, ne čekajući da vas neko pozove. Ne budite primitivni i lijeni – ovo je 21. vijek a oglašavanje u lokalnoj zajednici za koju radite je vaša obaveza, a ne stvar hira.
    Odavno ne pročitah nešto ovako zlobno i pakosno…samo zato što neko nije mogao da se obuzda…a preporučio je drugome…više znanja i požrtvovanja?

    6
    3
  • Ne,vi bokelji ste med I mlijeko. Do 91 ste bili bezgresni. a jadan,oci vadite jedni drugima. I drago mi je sto vas mi irvasi ave postavismo na svoje mjesto. U rupu

   8
   27
  • Nisam imala 30g magacin nego zadnje 4 godine sam dobila od opstine bez sanitarnog čvora i struje. Neko krade od obijesti, to gladan i pošten ne bi uradio

   29
   1
   • Zorice, zar ne vidite da Vas prozivaju oni koji Vas kopiraju, VI ste im sigurno idol ❣️ Koliko se sećam, kad su bile poplave sva humanitarni pomoć koja je poslata išla je preko Volonterskog centra HN? Koga svi zovu kad je neophodna pomoć? Koga uvažavaju strane NVO i koga zovu za saradnju? Nije ni čudo što ste im idol 😘😘😘 P. S. Svi ovi podaci su iz sredstava javnog info, da ne Vegete ne bi oplele da ste Vi sami ovo pisali. Velika podrška od ❣️

    6
    1
 3. Zašto ne odredite termine u nedjelji,recimo 2 puta nedeljno od toliko do toliko ,da se ne desavaju ovakve stvari?Ovako se donatori ponizavaju a moglo bi se i nesto jos gore pomisliti.Nije u redu da donirane stvari kisnu.

  52
  1
  • Ne diči se ona, već apeluje na nas da ne krademo.
   A takvi kao Vi se ipak javljaju u medije, vidim, da dođu do poena u humanitarnom radu, na način da unize i kritikuju tuđi humanitarni rad. ?! A to je najgori način da bilo šta kažete o sebi. Zato, oglasite se u javnosti, ne čekajući da vas neko pozove. Ne budite primitivni i lijeni – ovo je 21. vijek a oglašavanje u lokalnoj zajednici za koju radite je vaša obaveza, a ne stvar hira.
   Odavno ne pročitah nešto ovako zlobno i pakosno…samo zato što neko nije mogao da se obuzda…a preporučio je drugome…više znanja i požrtvovanja?

   3
   1
  • Odlična ideja, pa samo da dodam… da se donatori ne bi ponižavali, kako bi bilo da se uveća broj volontera? Npr.da se Vi javite i dežurate makar jednom sedmično? Bez nadoknade naravno…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code