Početna Društvo Ko leti helikopterima iznad Boke?

Ko leti helikopterima iznad Boke?

23

Puno preletanja helikoptera bilo je ovog ljeta nad Bokom. Poznato je: zeleni helikopter je vojni, plavo-bijeli MUP-ov, a dobri poznavoci znaju i tip i oznake… Ali na nebu, nerijetko u niskom letu, gledali smo više, pogotvo u septembru, plavi i crveni helikopter.

Letjeli su preko hercegnovskog zaliva, u krugu iz prvaca Tivta, bliže Njivicama, iznad Igala, Tople i nazad ka Kotoru i Tivtu. Često bi odletjeli ka Dubrovniku i poslije par sati se vratili nazad u Crnu Goru.

Buka bi uznemirila katkada malo stanovnike, zapitane čije su to letjelice, gdje idu, imaju li dozvole… Neki od njih tražili su da se raspitamo da li je sve regularno i bezbjedno.

„Svaka letjelica koja prelijeće naš vazdušni prostor mora da ima odobrenje Agencije za civilno vazduhoplovstvo. Ne treba niko da brine, jer i svi helikopteri iznad Boke imaju dozvole” – kazali su Radiju Jadran u Kontroli leta na aerodromu Tivat.

Oni potvrđuju da su u posljednje vrijeme aktuelne tzv. seight-seeing ture za razgledanje Boke, posredstvom firme Airways Scenic & charter. Ona je etablirani operater u regionu Balkana i dio svjetske grupe koja se specijalizovala za scenski i čarter helikopterima i privatnim avionima u Evropi i Australiji.

Zanimljivo je da često helikopterom upravlja pilotkinja Laura Protat.

Foto: Airways Scenic & Charter

Kontrole saobraćaja obavlja MUP Crne Gore njihovim helikopterima BEL 412, pa su i oni često viđeni ovog ljeta, kažu u Kontroli leta. Očekuje se da helikopteri tokom oktobra smanje rute i “utihnu”.

Inače, minimalna visina koju mogu da imaju iznad naseljenih mjesta trebalo bi da bude oko 300 m. U kontroli leta u Tivtu nemaju baš način da to isprate, jer im radarska slika ne pokriva Herceg Novi, da bi tačno utvrdili visinu. Ali, svi piloti bi trebalo da su dovoljno savjesni.

U posljednje vrijeme imali su registrovane letove nekoliko „gazela“ iz Podgorice, novih vojnih helikoptera.

U svakom slučaju, kada zaista želite da putujete sa stilom, a imate novca, ne želite da gubite vrijeme iz nekih razloga mileći u kolonama, postoji rješenje i kod nas, helikopter.

Foto: Airways Scenic & Charter

Ne želimo da reklamiramo Airways Scenic & charter, ali znamo da imaju manje više privlačnu ponudu, na primjer transfer Dubrovnik – Tivat, od maja za jednu osobu, 100 eura. Mada, nisu jedini, uslovno rečeno, taxi helikopter servis u Crnoj Gori.

Podsjećamo i da je Herceg Novi 2013. imao ekskluzivnu ponudu “SKY Montenegro”, kompanije specijalizovane za helikopterski saobraćaj, sa dva helikoptera “robinson” u vlasništvu.

Komplikacije sa dobijanjem dozvola i papira nadležnih institucija osujetile su planove vlasnika Ranka Boce. Inače, sat leta helikopterom trebalo je izdvojiti od 500 do 1000 eura, a za panoramske letove oko 100 eura.

23 Komentari

 1. Kazu ljudi da leti Zarko Rakcevic ono kad se sjeti da kupuje Institut Igalo.Evo skoro godinu traje ta kupovina.Koliko je postena kupovina pokazuje vrijeme koliko se odvija.A na kraju opet nista.Dzabe leti doleceti nece.

  2
  1
 2. Dobra reklama!

  PS Kontrola letenja, a ne kontrola leta jer se ne kontroliše let kao entitet, već letenje kao aktivnost. A ako se kontrloše letenje, onda nadležne službe znaju ko, kad, kako, gdje i zašto leti. Ukoliko nije poznat jedan od ovih kriterijuma, kroz par minuta imamo italijansku vojnu avijaciju (za čije usluge čuvanja suvereniteta neba CG plaćaju građani iste) iznad Herceg-Novog. Tako da ni ja, ni komšija, ni njegov zet ne moramo da dumamo da li helikopter ima dozvolu, ko je pilot i kud su se uputili.

  16
  2
 3. ….putovanje sa stilom…..izbjeći milenje u kolonama…..lijepa reklama za one sa dubljim džepom a ostalima i dalje da kao mali mravi mile, jer ih je puno više pa im to i preostaje jer se nisu snašli u zemlji političkih podobnika i tajkuna

  13
 4. Mene više od herlikoptera interesuju avioni koji nas svaki dan zaprašuju. Može li se provjeriti čiji su to avioni, sa čijom dozvolom nas nadlijeću i čime nas zasipaju?

  18
  11
 5. Shvatatate li da je danas reklama i kada se piše i pozitivno i negativno o nekome? Što biste rekli za ove naše političare, ne skidaju se s malih ekrana, novina i portala. Za džabe nam uzimaju život. Zapravo, jedino je bitno hoće li to neko tu reklamu platiti, pa i za ovu firmu.

  16
  1
 6. Interesovalo me koliko helikoipter Bell 412 troši goriva, pa sam napravio svoju računicu.
  U Wikipediji sam pronašao da Bell 412 ima domet 700km i nosi 1250 ltr goriva.
  To su idealni podaci, ja sam potrošnju po kilometru zaokružio na dva litra.
  Od Tivta do Čilipa je 50km, a treba helikopter vratiti i nazad.
  Moja računica je da potrošnja ne može biti ispod 100ltr (valjda) kerozina,
  Tu treba još uračunati i zaradu pilota, kompanije te amortizaciju, takse sletanja na aerodrom, usluge navođenja leta…
  Ja ne mogu zamisliti da je ta suma od 100 evra tačan podatak. Eventualno je to subvencionirana promotivna cijena, ali to ne može biti preko čitave sezone i to godinama…
  Ali, ako se računa 100 evra po putniku i ako ih ima deset u helikopteru – onda već i može!

  20
  4
 7. Све ли је забрињавајуће “новљанима” и њиховој куриоштини. Кад би Нови и све што улази у новску општину, укључујући и ваздушни простор, могли да користе само “новљани” било би најбоље могуће.

  42
  42

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code