Početna Novske škerce Ko mi smeta prijatelju

Ko mi smeta prijatelju

2

Kod našeg sugrađanina Jova često su svraćali Konavljani koji bi dolazili na hercegnovsku pijacu da prodaju svoje poljoprivredne proizvode. Tu su se rodila i mnoga prijateljstva, pa i kumstva. Jovo je bio dobroćudan čovjek, malog rasta, a previše debeo. Zbog velike debljine lagano se kretao, što bi se reklo, gegao. Tako ga je kum Pero iz Konavala pozvao da jedne subote dođe kod njega na Grudu, sa familijom, i provede neđeljni praznik.

Čitava familija je u subotu popodne sjela na voz do Grude, pa odatle pješke do prijatelja Pera. Tu su ih lijepo dočekali i priredili bogatu večeru uz koju su obilato pili tek iscijeđeno domaće vino od plavca. U neka doba se pošlo na spavanje. Pošto Jovo, dok spava, mnogo hrče, da ne bi drugima smetao, predložio je da on spava u dnevnoj sobi – šali, gdje će mu biti najkomotnije.

Sjutradan ujutro domaćica se prva probudila i na prstima tiho pošla do šale da iz jedne kredence uzme pjate i pošadu za doručak. Kada je ušla u sobu, vidjela je Jova da spava na stranu, a ispred njega, ispod pokrivača, veliku gomilu. Samo je zinula i u čudu uzviknula:

“Gospe moja, ko mi je ovo lego ispred kuma, da mu neda da mirno spava!?”

Naravno, ispred Jova nije bio niko već se “prostrla” njegova trbušina.

Zabilježio Milan Mišo Brajević

Iz knjige “U Novome i okolo njega”, điravamo i škercamo se, Milana Brajevića

2 Komentari

 1. ” … u dnevnoj sobi – šali …” Poznato mi je da u Dubrovniku dnevni boravak zovu – SALOČA!
  Kao dijete sam spavao u Dubrovniku u saloči!
  A da se u Konavlima dnevni boravak zove šala liči mi na škercu!
  IZ INTERNETA:
  SALOČA – Leksikon Marina Držića – Dom Marina Držić
  SALOČA (tal. salotto: soba za primanje, salon), središnja prostorija u palači, predviđena za susrete, važne obiteljske događaje, proslave blagdana ili vjenčanja

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code